jakiś czas temu wypytałem ludzi jaką grę by chcieli i Bocianu zaproponował Lotusa. Pomyślałem, że zrobię grę wyścigówkową, ale w pełnym 3d, nie w pseudo 3d jak to zazwyczaj bywa w grach samochodowych. Na razie efekt 3 dni pracy.
Jak 3D i motocross, ja bym drogi jako takiej nie rysowal a linie po bokach udajace pagórki itp,droga była by wolna od nich przestrzenią, prawdziwy bajer byłby jakby udało się postać na motorze przedstawić w 3d,do tego gdyby dynamicznie się lekko oddalala i przyblizala w zależności od odkrecania gazu... gdyby się udało to taki motyw pociągnął by cała grę... Bo samo sztywne FPP zabije efekt 3d,chyba że nie będzie widać kierownicy wcale... To takie moje luźne i głośne przemyślenia, w każdym razie kibicuje i jakbyś potrzebował mogę titlle screena zrobić,w tym temacie czuje się mocny i jeździłem sporo crosowka...
Lotus, zależy który, bez muzyczki digi,bez ciężarowy, otarc skutkujacych snopami iskier i imnych dupereli które znam z Amigi to nie było by to samo,wolał bym inny tytuł w takim klimacie, np Porsche ;-)...ale w nazwie,teraz trudno o licencję
Bocianu: dodatkowo brakuje motoru, przeciwnikow, elementow tla, muzyki...dziwne, nie? W pierwszej testowej wersji to wszystko juz byc powinno bo inaczej bedziesz sie czepial...janusz lvl hard
haha, Mysle ze Bocianu skomentowal tylko samo rysowanie drogi. ze jeszcze nie jest to wizulanie optymalne.
IRATA ma racje jezeli tytul to motocross to nie rysuj drogi "asfaltowej" :) tylko przedstawiaj teren i jego nierownosc + drzewa to powinno byc clue tego tytulu.
Hyba ze to ma byc droga po ktorej poruszaja sie inne pojazdy. Ale wtedy chyba trzeba zmienic nazwe tytulu gry :D
Gorgh nie denerwuj się :) komentuje tylko to co widzę, jak nie chcesz uwag na wczesnym etapie, to nie pokazuj :) no hard feelings. Po prostu nienaturalnie mi się ta droga gnie na chwilę obecną, to mówię. Ale już nie będę komentował, bo widzę, że źle znosisz...
sorki Bocianu, niepotrzebnie się uniosłem, myślałem, że to oczywiste, że poprawie błędy, bo sam mam oczy i widzę co nie gra. Faktycznie perspektywa troszkę jest do poprawy, ale dzisiaj zrobiłem już jakiś postęp
a co do tytułu, to przyznam się, że nie wiem co to motocross :) myślałem, że goście jeżdżą po szosie. Tytuł się zmieni. Ale motory są fajne bo można skakać no i zrobić przynajmniej 2 na pmg
@Gorgh - w takim projekcie zrób lepiej furtkę na szybsze cpu i nie słuchaj porad dnia kolegi z miejscowości uzdrowiskowej w której stężenie PM10 bywa nader wysokie ;)
@gorg: jak by to pomogło to mogę Ci umówić spotkanie z 2 krotnym mistrzem Polski w klasie Enduro :-) Tam akurat jeżdżą i po asfalcie i po wertepach, więc wszystko się zgadza z Twoją koncepcją!
@gorgh ...a teraz z powrotem zjedz w dół z horyzontem/perspektywa w sposób plynny,badz bardziej dynamiczny i do punktu wyjscia a bedziesz juz miał odpowiednio wzniesienia i hopki :)
falcon030: może nie na spotkanie, ale uwagi co by taki człowiek chciał widzieć w grze o motocyklach byłyby bezcenne. Irata4: taki jest plan :) będzie można podjeżdżać pod górki i z nich zjeżdżać
mały update, nareszcie trasa zaczyna wyglądać dobrze, jestem bardzo zadowolony z wyniku. Trasa wygląda na 3d ale w rzeczywistości jest to sprytny trick, który polega na odpowiednim modyfikowaniu przesunięcia kolejnych pixli w górę i na boki, dzięki temu jest szybko, będzie jeszcze szybciej, no i obroty trasy robią się same. Dziękuję za zainteresowanie projektem i czekam na sugestię.
Coś się dzieje z szerokością trasy przy skrętach, ale podejrzewam, że to efekt uboczny 'fake 3d'. Da się to jeszcze jakoś poprawić/z minimalizować? Dodatkowo w środkowej części pixele migają. Za to uczucie prędkości jest bardzo dobre, a to w takiej grze imo podstawa. Daję łapę w góre i suba;)
...jakaś ruchoma grafika na horyzoncie (góra,dół i boczny scrool przy skrecaniu,ale gora-dol na 8bit to rzadkość ) na tlo by sie zdala,taki zarys gor,lasow,miasta ale czy ataryna da radę? tak pomyslalem ze kropek opisujących tase moze byc ciut mniej a wiecej wraz ze wzrostem predkosci ale to trza by sprawdzic ,od biedy mozna by tak zwiększyć złudzenie pedu...
...a gdyby tak zrobic niebieskie niebo z chmurkami nieruchomo jako punkt odniesienia dla ruchu trasy i horyzontu?nad horyzont mogly by wystawac nawet w tym samym co pobocze/trasa jednolitym kolorze budynki,gory itp.animowane lewo- prawo ,gora -dol...
Pamiętam jak w jakiejś recenzji Włóczykij/a ,chyba z Top Secret ,ktoś napisał mniej więcej "...już myślałem że umrę i nie zobaczę nieba na Atari".
Tak na dobrą sprawę to nie brak nieba a atmosfery ,słońce na czarnym tle ,piękny widok -TYLKO NA ATARI :-) .
Tak z pamięci to w sumie trochę tych gier z innym kolorem tła/nieba jest ,Wing's Wars,Panic Express,Włóczykij,Mouse Trap,Up Up and Awey ...Krucjata ...?,a nie, tam tylko chmurki i mocne słońce na obiektach he,he,he .