A już myślałem, że bobblehead będzie w pudełku z grą ;) Teraz już nie wygląda jak mrówka :) No i lusterka też lepiej! Animacja pokazuje, że motor jednak szybszy i fajnie wygląda na poboczu - jakby na wertepy wjeżdżał. Ciekawe co na nowy wygląd powiedzą znawcy tematu? No i mam nadzieję, że pieszy na poboczu też już nie wygląda jak nurek? Tylko skąd te rośliny (?) na środku drogi?
No a co to jest - to na drodze, o co się motor przewraca?
Może być to też głaz, jednak zielony kolor powoduje skojarzenie z krzewem, do tego zderzenie z głazem byłoby tragiczniejsze w skutkach... o ile to nie musi być realistyczne (przewrotka wygląda bardzo dobrze [i nie ma już "efektu golasa"]), to obecność głazów (lub krzewów) na drodze podczas wyścigu zaskakuje, gdyż tor powinien być przez organizatora zabezpieczony :) (no chyba, że to Rosja, gdzie podobno zdarzają się drzewa, czy słupy sieci energetycznej pośrodku drogi ;)) Może to być też taki uschnięty turlający się "kłębek" (nie wiem jak to się zowie), ale to też nie nasze realia. Przeszkody urozmaicają grę, jak już pisałem mogły by to być zwężenia jezdni - zabezpieczone wykopy, wypadki, etc. Gdyby jeździły samochody mógłby to być towar spadający z lawety, no ale samochody też nie powinny się tam znaleźć. Dużo zależy od przyjętych realiów w których odbywa się wyścig. Jeżeli są to głazy to chciałbym znać przyczynę dla której się tam znalazły :)
teraz to micro-arcydzieło. W oczy rzuca się dbałość o szczególy. Przy skrętach (pochyleniach) cień się rozkłada inaczej na plecach. Jak koleś wstaje po upadku, to podpiera się nogą. Śliczne to jest.
Kopara mi opadła... brak słów... popłakałem się ze wzruszenia. Nowa wersja przekracza wszelkie wyobrażenia, nie marzyłem że to się da tak świetnie zrobić. Chylę czoła.
@Gorgh @Piesiu DZIĘKI WAM BARDZO , teraz to wygląda jak powinno ,Postać obraca się , widać porządny kask , szybkę , motocykl trzęsie jak prawdziwy na garbach SUPER ROBOTA !!!, BA NAWET LEPIEJ .Warto było o to walczyć ,ale w pewnym momencie myślałem że mnie zjecie ;) .Wielkie Łby OUT HURAAA
Privyet druzyey! Właśnie rozmawiałem z Piesiem i doszliśmy do wniosku, że warto się was zapytać jakie lokacje chcielibyście mieć w grze. Gra ma mieć miejsce w latach 80 i będą to wyścigi motocyklów z epoki. Chodzi nam o różne lokacje takie jak zima, jesień, pustynia itd. co się wam wymarzy, prosiłbym o wklejanie zdjęć obiektów jakie mają się tam pojawić- w grze na poboczach będą 3 duże elementy (obecnie drzewo,tuje, widzowie) i dwa małe (obecnie kępa trawy i kamienie).
Lista zawodnikow, torow w poszczegolnych latach w USA: ->link<-
Zima raczej nie jezdzi sie na moto :) zawody sa organizowane tam gdzie nie ma lodu, chyba ze to specjalne tory na lodzie zamiast zuzlu :) Ale to inna klasa wyscigow.
Ja bym chciał, żeby poszczególne trasy były mocno zróżnicowane kolorystycznie, tak żeby było wrażenie że jesteśmy zupełnie gdzieś indziej.
Druga rzecz różnicująca: nieistotne jakie obiekty będą na poboczu, ale żeby też były całkowicie różne na różnych trasach i się nie powtarzały nigdy: czyli np. na jednej trasie jest drzewo, to na innej jakaś tablica, na jeszcze innej właśnie stojące jakieś auta, na jeszcze innej np. budynki itd.
Sensowne wg mnie są standardy, czyli np. zielono-las-drzewa, żółto-pustynia-kaktusy, szaro-miasto-domy, brązowo-błoto-skały, itp.
Śnieg do motocykli faktycznie nie bardzo pasuje, ale może by się dało narysować drugi rodzaj playera i w tej samej rozgrywce w identyczny sposób jechać skuterem śnieżnym? Idąc dalej, można znowu w tej samej identycznej rozgrywce zmienić kolory na niebieskie i dołożyć trzeci rysunek playera i pływać skuterem wodnym. Mam tu na myśli zmianę tylko i wyłącznie kolorystyki, i zmianę rysunku playera, reszta może w całości zostać taką samą rozgrywką. Takie poziomy uatrakcyjniły by całość, może ich nie musi być dużo, ale np. jako przerywniki między innymi trasami, jako taki bonus. Np. historyjka taka, że zawodnik uczestniczy w jakichś zawodach i jeździ kolejno różne trasy, ale w tzw. międzyczasie jedzie sobie z przyjaciółmi na weekendowy wypad nad wodę, czy tam w góry na śniegu poszaleć. W bonusowej trasie można by zbierać coś, jakieś fanty, które coś by tam dawały dodatkowo, albo chociażby tylko mnożyły punkty jeśli one są istotne w grze.
Yes, these are boulders with moss. After more than 5000 levels and scenarios Rockford has completely lost motivation to collect diamonds and/or fight butterflies. Instead he is standing at the side of the road of LiteRally (hidden by the spectators) and throws green boulders from time to time onto the road so that the motorbike drivers have to avoid them.
We are not sure, if Rockford also took the (growing) acid with him, so if you encounter some small green puddles, be careful and drive to the right or left of them. Otherwise you may lose your tires due to acid. And the fireflies and butterflies might be attacking you also in later levels.
Yes, this is Rockford's revenge for creating endless and quite often extremely hard levels for him. He told me, that he will appear in other A8 games also to take his revenge, until - well, until one day no more new Boulder Dash levels are created and he can finally go chilling...
Boję się cokolwiek komentować w tym wątku, bo już raz zostałem wyzwany przez gorgha od januszy, ale bardzo lubię typografię i bardzo mnie boli kerning tego logotypu. Zwróć proszę uwagę na odstęp pomiędzy "L" a "Y". Albo odstęp miedzy inicjałem a resztą słowa. Wygląda jakby ktoś te literki rozrzucił w przypadkowych odległościach.
Kolor to już kwestia gustu, ale gradient na literach powoduje zmniejszenie ich czytelności na tle o podobnej jasności.
Wydaje mi się, że typografię robi Duddie, a nie Gorgh. Gorgh tylko rysował okładkę. Poza tym wydaje mi się, że to na razie wstępna wersja, a nie ostateczna i jeszcze drobne poprawki są możliwe. W razie czego chłopaki mnie skorygują.
bocianu: możesz komentować do woli, zostałem Zaraustraninem a tam jest zakaz dissowania na forach dzięki Kaz za wrzutę i wam za opinię, nad grą pracujemy
Okladka sugeruje ze to zadne rally, zadne motocykle cross czy mx. To zwykle chopperowate. do krecenia sie wokol komina. Mi motocykl przypomina yamahe virago :)
no matter when the game arrives, I am definitely interested in buying it! Do not remember at the moment if it was planned to be released on disk or cartridge - but will buy any of that media. (And in case you need some diskettes let me know.)
CharlieChaplin: thank you, we plan to release it on cartridge, because the game requires additional banks. Jacques: nie ukrywam, że wzorowałem się na tym obrazku :)
Tak dla konikarskiego obowiązku melduję, że robione są trasy, jest już ich 8, bardzo w tym przypadku przydaje się wbudowany edytor tras, zrobienie jednej trasy to kwestia 20 minut, również dzięki narzędziu bociana zwanemu pieszczotliwie cutass. Skończenie projektu i testów planowane jest za 2 miesiące, jak wszystko pójdzie dobrze to na Loście będą już dostępne kartridże.
zbyti: horyzont jest Piesia i jest rzeczywiście świetny, ale dla "pustyni" będzie inny, co do kolorów to chętnie przyjmę propozycję innego doboru barw dla pustyni anonymus: dziękuję serdecznie
To jeżeli to ma być pustynia, to ja bym sugerował zmianę tych barw na trochę jaśniejsze, bardziej w kierunku żółtego niż brązowego - coś tak pomiędzy tym co jest teraz a bardziej żółtym.
dzięki złoci ludzie, mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany (szczególnie przez Mava), ale bardzo spodobała mi się sugestia Mono, żeby dać Licheń i będzie Licheń :D :D :D