Fajne byłyby a la billboardy/reklamy przy drodze z postaciami z gier na Atari: Robbo, Bruce Lee, Pedro, Rockford, itp. Np. po jednej postaci na level co jakiś czas, coś jakby reklamy tych gier :-)
Fajne pomiędzy levelami jakieś przejścia by były typu kobita idzie z nazwą levelu coś jak w boksie lub gość z flagą jak w formule, albo coś takiego jak w pac manie jakiś przerywnik prosty kolorowy.
melduję, że ruszyliśmy po małej przerwie do pracy nad grą, Kaz i Vato testują grę, Caruso kończy muzykę, a ja modyfikuję kod tak, aby wszystko działało z kartridża, idzie całkiem szybko, za tydzień gra powinna być gotowa. Na chwilę obecną gra zajmuje 192 kilobajty, docelowo pewnie 256kb. Pewnie w drugiej połowie lipca pokażemy filmik z rozgrywki.
Mam nadzieję, że Cyberpunk to będzie solidna gra w starym dobrym stylu - kiedy producentom zależało na jakości produktu. Natomiast również nie spodziewam się po nim jakiejś nowej, nieznanej jakości i megagiga fabuły.
Tenks. Chciałem zmieścić tam dużo więcej materiałów dokumentalnych, bo to są fajne rzeczy z epoki, ale nie wypadało, żeby całkowicie zdominowały trailer :D.
Inne z kolei tworzyły by problemy prawne, np. świetna jest parodia Zenka Martyniuka "Piosenka o WSK":
A przy okazji dyskusji o grze pod nowinką o niej, Jacques zainspirował mnie to stworzenia krótkiego porównania gier motocyklowych na Atari. Z każdej gry tylko sekwencja startowa, parę ruchów w zakręcie, spotkanie przeciwników i kolizja z przeszkodą.
Gry chronologicznie: Speed King - 1986 Speed Ace - 1988 One Life - 1993 LiteRally - 2020
Nie chciałem w filmiku pokazać większego fragmentu "LR", bo tam się pojawiają np. kody, które otwierają kolejne poziomy. Naprawdę nie chodzi o ukrywanie czegokolwiek, ale szkoda spojlerować, niech gracz wszystko zobaczy i doświadczy sam.
Fajne zestawienie. Zasadniczo wszystko w Lite Rally wygląda na bardziej dopracowane w szczegółach graficznie i gameplayowo. Tak że widać od razu, że gra jest o wiele bardziej współczesna.
Są jednak dwa elementy, które mi się osobiście trochę nie podobają. Nie chcę krytykować ostro LR, nie o to chodzi, bo całościowo gra jest fajna (przynajmniej z tych zajawek), ale skoro to jest porównanie, to trzeba też wspomnieć o tym co wg mnie wychodzi na minus.
Pierwsza sprawa, to już w latach 80-tych mieliśmy więcej przeciwników na raz na ekranie - oczywiście jeśli dołożyć, że w LR mamy też przeszkody oprócz przeciwników, to wychodzimy na plus, bo jest różnorodność i na pewno rośnie miodność. Jednak w wyścigach wolał bym np. żeby więcej się działo na ekranie w samej rozgrywce, np. kosztem mniejszej ilości tego co się dzieje poza trasą i w rozgrywce nie bierze udziału. W innych grach więcej mocy obliczeniowej idzie w światło trasy, a mniej na pobocza.
Druga rzecz, to rysunek trasy. Wiem, że była mowa o tym wiele razy, ale dla mnie w efekcie końcowym to jest najsłabszy punkt całości. Chodzi o te kropkowane granice trasy. Ja też pamiętam jak gorgh to tworzył i wiem, że właśnie od tego zaczął i to jest wynik matematycznych obliczeń kształtu trasy. Jako programista doceniam też kunszt tych wszystkich pomysłowych rozwiązań matematycznych gorgha na 6502, ale myślę sobie, że typowy gracz tego nie doceni, a nawet nie zwróci na to uwagi, natomiast naprzemienne paski np. białe i niebieskie, czy czerwone, to granice trasy, które sprawdziły się wielokrotnie w grach wyścigowych na różnych platformach i trzeba przyznać, że choćby te ze Speed Kinga wyglądają dobrze.
Z innej beczki, chętnie zobaczył bym jak działa to walenie pięścią w przeciwników i jaki efekt przynosi. Czy możecie to pokazać, czy zostaje w tajemnicy i będzie przeznaczone dla graczy odkrywających grę?
Kupiłem sobie z rynku wtórnego oryginał LiteRally (jak nowy :-) ), czy jest jakiś sposób, żebym sobie z poziomu Atari (mam 1MB RAM, QMEG-a, SDX) zdumpował zawartość carta do pliku dla wygody i używania z SIDE3?