Szukam tytułów gier dobrze zoptymalizowanych ,takich które zajmują niewiele miejsca a są dobrymi grami ,idealnym przykładem jest gra Super Cobra zajmująca około 9KB -która wczytywała się w turbo koło 5 obrotów licznika , w "normalu" bodaj dwadzieścia ,gra niekrótka z wieloma etapami , różnorodnymi przeciwnikami i zakończeniem ,po prostu kompletna szkoda że nie mam jak sprawdzić i nie pamiętam na ile obrotów było trzeba oddech wstrzymywać w wersji normal.
Jak znacie podobne tytuły to proszę o podzielenie się nimi .
Super Cobra w normalu to zdaje się ponad 40 obrotów, co w sumie i tak było bardzo mało. Z tymi obrotami w magnetofonie to śliska sprawa jest, z powodu tego jak funkcjonowął licznik magnetofonu. Pomijam już fakt ze każdy magnetofon pokazywał trochę inne wartości. Normą było że jak przenosiło się kasetę do kolegi to róznice w obrotach były w zakresie +-10 obrotów. Ta sama gra nagrana na początku kasety wczytywała się więcej obrotów niż na końcu, choć czas wczytywania był identyczny. Z takich które szybko się wczytywały, a pamiętam ze były fajne to wymieniłbym:
Diamonds Gyruss Gremlins Sea Wolf II
i jeszcze jedna gra tylko tytuł mi wyleciał z głowy. Strzelało się kowbojami albo czołgami. Ja miałem wersję niemiecką opisana na kasecie jako Bandits/Howitzer.
Planetary Defense - fajna gra ,miałem na dyskietce i szukałem kiedyś tej gry ,ale spoko ,dawno temu odnalazłem .
Spoko ,dzięki fajne gry ,nie wiedziałem że Gyruss krótki , miałem na dyskietce ,jak znacie coś jeszcze fajnego ,albo coś się przypomni to dajcie cynk śmiało ,montuję kasetę z grami .
Gyrussa jakoś tak zapamiętałem jako szybko wczytująca się grę. Zdaje się że gra mieściła się w 16 kb, bo na takowym kartridżu była wydana. Do kategorii krótkich i fajnych dorzuciłbym jeszcze:
Nie pamiętam co ile czasu się wczytywało... ale zrobiłbym to tak - wyszukał w bazie gry *.xex i posortował po wielkości plików ;-)
W czasach kiedy powstał pierwszy emulator Atari (XFormer), a nie było żadnych programów z Atari na PC postanowiłem przepisać możliwie fajną i krótką grę bajt po bajcie z Atari na kartki i potem na PC. Padło na Bomb Jacka, czyli "Gunpowder Charlie". Niestety gra nie zadziałała, ale jak się później okazało przepisana była prawidłowo, problem leżał w emulatorze. Do przepisywania napisałem specjalny program wyświetlający co drugą wartość w inverse. Kartki się chyba nie zachowały...
Ten Bomb Jack pod linkiem powyżej, to inna gra i inny opis, a screen z "GC".
Co do wykrzyknika to jak był uszkodzony to nie problem, zawsze można było użyć z innej kasety - pomocny klawisz "pause" ;-), a i tak wczytując z turbo to trzeba było go pomijać (lub zgrać do turbo bez niego). Baktra przy okazji ulepszania dodał kilka loaderów do xex2cas 2.
Dobrze, że powstał ten "wykrzyknik" bo pewnie inaczej wszystkie exe-ki byłyby na boot poprzerabiane...
Arena to taki robotron troche, robotron z tego co pamietam tez byl krociutki. pomysl QTZ z wielkoscia plikow chcialem wprowadzic w zycie, niestety na macu archiwum gier nie dziala. Wszystkie pliki rozpakowuja sie do wielkosci 0. Czyli bombjack to gunpowder charlie? To znaczy na innych kompach bombjack ma ta sama idee, ale to inna gra zamiast strzal sa potworki, i jest o wiele bardziej zlozona. Moje pytanie czy gunpowder charlie mogl pojawic w latach 90tych pod nazwa bombjack?
@QTZ No tak , tyle że w swoich zbiorach wszystkiego nie mam , a tu na Aol są w folderach, podfolderach , nie chce mi się przerzucać każdej gry do głównego .
Prawdziwy Bomb Jack za dawnych czasów to jedynie Little Devil od RED RAT,tak samo jak dzięki RED RAT mamy 1942 ,no powiedzmy , ale jak na tamte czasy nie było złe ,przynajmniej grywalne w przeciwieństwie do ładnego,dynamicznego acz średnio grywalnego TIGER ATTACK
Na PC: ->link<- instalujesz i wchodzisz do katalogu (folderu) z archiwum i naciskasz Alt+F7, wpisujesz *.xex upewnij się, że jest wybrane "From the current folder" i naciśnij Enter - Find. Jak skończy wyszukiwanie wybierasz Panel i Control+F6 (ponownie aby sortować w odwrotnej kolejności).
Podobnie możesz wyszukać pliki *.cas (lub jedne i drugie naraz wpisując "*.xex, *.cas" bez "").
Szkoda ze kiedyś nie było kart SD,Cf i tym podobnych,gry były by większe,okraszone animacjami i bez zbędnych loadingow(pod szynę jak Side),do pracy i zapisu stacja.
@jhusak o kurka wodna, ależbym nagrywał na wszystkich dyskietkach z danymi w tamtych czasach :)))))
@anonymous -- tenlinery są o rząd wielkości większe od takiego bzyczka od Kuby, bo te bardziej wypasione mają ~256 bajtów na wiersz, czyli 10 liner to ~2.5KiB
Przez pewien czas z kumplem zagrywaliśmy się w Dog Daze i Dog Daze Deluxe. Fajnie się w to grało i bardzo dynamicznie się zmieniała przewaga jak mam w pamięci. I chyba też to były bardzo krótkie gierki.
@mav ...ale ubozsza graficznie, tyle że starsza wersja muzycznie nadrabiała do tego stopnia ze na te ładniejszą wersję nie mogłem na dobre przeskoczyć. IXION bez czasu traci sens.
Wspominałem na KWAS #21 A o grze Planetary Defense, jako bardzo krótkiej (4KB), a wciągającej. Współcześnie można by ją oczywiście urozmaicić czy podrasować, ale sedno tkwi w pomyśle i zasadach fizyki - strzelamy wskazując kursorem miejsce celu, a pociski mają swoje trajektorie i czas na dotarcie. Unikamy niszczenia planety, bo tym zajmują się już wrogie bomby. Autorzy: Charles Bahand i Tom Hudson, podgląd gry tutaj:
@kaz te grę odkryłem stosunkowo późno,koło 2000roku,na jakimś cartridge miałem i chyba na dyskietce,fajna gra,taka trochę druga część Missile Combat ;)(jak dla mnie).
Trochę faktycznie przypomina Missile Command (a nie Combat :D), ale jednak to całkowicie inny gameplay. Tutaj fizyka ruchu pocisków jest jak dla mnie ciekawsza niż w MC.