Kiedyś xxl zrobił demko w trybie bodajże 3, 40x24 piksele, skromne animacje, a grała muzyczka na GTIA. Tyle to zżera, 99% cpu :) Na dodatek nieudokumentowane rozkazy tu pokazują pazur. Bez nich gra kilka tonów niżej, czyli za wolno.
proszę mnie poprawić, ale czy nie jest tak, że nielegale wykonują się z taką samą prędkością co analogiczne zestawy rozkazów wykonujące tą samą operację?
kilka cykli razy n-razy petla i wyjdzie kilkaset cykli...
@Gorgh: nie, przykladowo sbx # - odejmuje bajt od rejestru x - na rozkazach standardowych nie mozesz tego zrobic ale mozesz ten rozkaz zastapic legalnymi a wtedy wyjdzie hohoho dluzej.
@gorgh: Inny przykład. Moim ulubionym nielegalem jest lax. On pozwala zastąpić 'ldx (zp),y' (lax ładuje A i X tą samą wartością) - robiąc to tradycyjnie musisz 2 cykle na 'tax' doliczyć.
I also wonder of tunes that use POKEY at a real high level programming with very low CPU usage plus GTIA playing at the same time, using almost all available CPU at the same time.
@mono: compressed xex; binarki ze skompresowanmi blokami. kiedys juz mnie o to pytales, dostales nawet procke dekompresji bo podobno miales to wprowadzic w sparcie :-) natomiast LiteDOS to obsluguje.
@xxl: Aaaa. To jest to. Nie miało to wtedy swojej nazwy :)
Tak, miałem plan implementacji tych rzeczy w SDX, ale po konsultacjach z zespołem DLT uznaliśmy że nie ma sensu integrować tych mechanizmów bezpośrednio z kernelem systemu. Lepszym rozwiązaniem byłby pewnie osobny loader do plików jak np. X.COM (niechby się i zwał XXL.COM :D). Chwilowo jednak robię co innego (o ile w ogóle coś robię) więc na razie SDX nie umie ładować takich rzeczy.