Witam Otóż że będę miał przyjemność zaprezentowania dzieciakom z przedszkola naszą ulubioną atarynkę proszę Was o pomoc w wybraniu gier takich aby były bez przemocy. Muszę po prostu przedstawić i opisać P. Dyrektor przedszkola listę gier które będę chciał pociechom zaprezentować aby mogły sobie pograć i spędzić miło czas :) Liczę na Waszą pomoc i też rozważam czy nie wystawić ST, także na ten komputerek propozycje mile widziane :) Pozdrawiam
Dla dzieci w wieku przedszkolnym wiele atarowskich gier może być irytująco trudnych. Polecam właśnie pod tym kątem dokonać selekcji. No może 6-7 latki już dadzą radę, ale dla młodszych, wszystkie gry w których wystarczy chwila nieuwagi i jest game over bym odrzucił. Co bym polecił?
Sea Wolf II Tarzan Frogger Outlaw - na 2 joye
Z tego co polecał maly_swd myślę że Pacman chyba byłby w miarę ok, może Joust. Reszta może być nieco za trudna.
Ostatnio miałem przyjemność zabawiać dzieciaki retro-komputerami w szkole mojego syna. Najlepiej dzieci (1, 2 klasy i zerówki) bawiły się przy Pac-Man i Mario (wiadomo, na JIL nie ma) i River Raid. Poleciłbym też Frogger'a, Moon Patrol, Mr Robot.
Ogólnie zauważyłem że im gra prostsza (w sensie sterowania a nawet takiej błahostki jak zaczynanie gry od fire a nie start) tym lepsza. Nie może być trudna i zniechęcająca, mieć za dużo mechanik itd.
Bardzo dziękuję za podpowiedzenie gier. Szykuję się na prezentację mojej kolekcji retro w szkole syna (5 klasa), ale w sumie czemu by nie odwiedzić również córki w przedszkolu ;)
Można też pokazać Adventure Ponies - dzieci lubią kucyki, bo są im znane. A tam zbieramy jabłuszka, a strzelanie służy do usuwania przeszkód (dopiero w przerywnikach mamy strzelanie do bossów).
PS. Jesionen - pozwoliłem sobie zmienić tytuł Twojego posta, żeby łatwiej było zidentyfikować o czym jest.
Bardzo dziękuję wszystkim za swoje typy gier :) Jak wizyta w tym Specjalistycznym Przedszkolu dojdzie do finału oczywiście zdam relację fotograficzną :) @KAZ: Jasne :)