Programy i gry "po sieci" nadal mają kilka(naście) KB... nawet przy hiper słabym Internecie jest to ultra szybko jak na standardy Atari... czyżbym nie do końca rozumiał w czym jest problem???
@GekoPL - teraz to ja nie wiem o co Tobie chodzi. Czy o transmisję FujiNET <-> Atari, czy FujiNET <-> internet. Powyższe kwestie dają do zrozumienia, że wyjście z transmisją powyżej 19200bps (między FujiNET a Atari) powoduje kłopoty, jeśli jest problem z transmisją od FujiNET do sieci. Nie rozumiem tego jednak, bo transmisja po sieci, nawet ultra-kiepska i tak winna być w zupełności wystarczająca nawet dla prędkości X*sio.
Powiem tylko tyle, że na moim FujiNecie doświadczyłem sytuacji, gdy ATR ciągnięty z sieci się nie ładował. Transfer stawał w międzyczasie. Sieć jest nieprzewidywalna, nawet przy świetnym łączu pakiety mogą ginąć a timeouty nie są pomijalnie małe. Może to też być kwestia obciążenia kontrolera (w moim przypadku ESP32-WROVER-B). Albo to jakiś zbiegu okliczności. No ale tak właśnie było.
Standardowy protokół wymiany plików dla urządzeń "D:" to protokół, który zapożyczyliśmy od społeczności ZX Spectrum (SpectraNet) zwany TNFS.
TNFS używa pakietów UDP, nominalnie o rozmiarze 512 bajtów, i stara się buforować jak najwięcej, aby zmaksymalizować wydajność.
Ponieważ JEST to UDP i ponieważ pakiety internetowe mogą być porzucone, obsługa TNFS w firmware #FujiNet zostanie przerwana po 2000 milisekund i spróbuje ponownie do pięciu razy. Jeśli wszystkie pięć razy zawiedzie, wyśle "BŁĄD" z powrotem do Atari, który ponownie spróbuje komendę SIO. Czasami nawet to może się nie udać. To tylko natura ruchu w sieci.
Będą inne protokoły sieciowe obsługiwane dla emulacji "D:", tak jak jest w "N:" (np. HTTP/S, SMB, NFS, itp.), ale najpierw musimy wypracować kilka wewnętrznych protokołów.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
#Atari8bit #FujiNet WIP: Urządzenie N: posiada teraz parser JSON, który ładuje dane JSON z dowolnego adaptera protokołu do pamięci FN, parsuje je i udostępnia drzewo w formie użytkowej dla Atari, umożliwiając łatwą interakcję z serwisami internetowymi!
xxl: jak możesz dealować z JSONem, to temat zapytań do bazy danych jest tylko kwestią odpowiedniego API po stronie WWW. Ale z tego co rozumiem, na razie mamy parser który ładuje dane w JSON. Pytanie czy możemy tez wysyłać dane w JSON? :D
No właśnie sęk w tym, że Atari nie musi nic robić z JSONem, bo ten parsowany jest po stronie urządzenia. Atari dostaje już same wartości. Warto rzucić okiem na filmik, wszystko stanie się jasne.
@8-Bitz Musisz pobrać i skompilować sobie serwerek stąd: ->link<-
W katalogu bin jest też exe, więc jak masz windowsa, to powinno zadziałać od ręki bez kompilowania.
mam pytanie - jak samemu postawić TNFS Host - u siebie np. lokalnie w LANie ?
Ściągasz program serwera i uruchamiasz. Pod Linuksem podaję ścieżkę do katalogu z zasobami. Wersji windzianej nie odpalałem. Wersja perlowa nie chce mi niestety poprawnie działać na NAS-ie.
A jest gdzieś lista "chętnych" z podaną ceną tego cudu techniki??? Czytam posty i oglądam filmiki od Thomasa dłuższy czas i szczęka mi opada coraz bardziej... ile to cudo będzie kosztowało i gdzie można kupić lub się zapisać na "FujiNet - karta sieciowa SIO dla Atari 8-Bit"?
Znowu będę musiał wcisnąć żonie jakiś kit - by kupić coś co jest mi tak naprawdę zbędne, ale "i tak, chciałbym to mieć"...
1. rozpiska "sio jack" - co i gdzie podłączyć. 2. jak ten moduł przez usb zaktualizować.
Jest jakieś www z konkretnymi informacjami zebranymi w "kupę", bo nie przeczytam teraz miliona wątków w poszukiwaniu softu i podstawowych informacji..
ed:
dobra, jest fujinet.online. Zainstalowałem sterownik od tego moda, odpaliłem flasher, ten wykrył wszystko, i przy aktualizacji po skasowaniu zawartości flash'a wyskoczył błąd:
Unexpected error: '_io.BytesIO' object has no attribute 'name'
Mój przypadek nie jest jednak jednostkowy, kolega Perinoid z forum AtariArea napisał coś takiego:
Ten "automatyczny" instalator? Masz ten sam błąd co ja. Na forum FujiNetu wytłumaczono mi, że to dlatego, że FW instalowany przez instalator jest przeznaczony do "dużego" ESP32 i na "małego" WROVERA nie pasuje. Trzeba instalować z poziomu GUI programistycznego po kompilacji. Mi dopiero tak się udało.
czyli wnioskuje z tego, że VROVERa nie da się "zfleszować" tym automatycznym flasherem.
Jest jeszcze inna opcja. Możliwe, że tylko pierwszy flash nie przejdzie. Potem przy aktualizacji automat może zadziałać bo zaciągnie informację o wersji z aktualnego FW. Tak trochę strzelam, nie mam ochoty skasować zawartości swojego egzemplarza i musieć bawić się ponownie. Może ktoś zweryfikować? ;-)
Myślę, że przydał by się 80-znakowy interface. Gotowe rozwiązania są, ale dla Sparta DOS X. Sterowniki RC_GR8.SYS, oraz S_VBXE.SYS. Daje to możliwość wyświetlenia 80 znaków w linii font 4x8 dla ANTIC, oraz 8x8 w kolorze dla VBXE.
Montujemy plik *.xex, fizycznie Fujinet montuje go jako bootdisc. Lepiej by było, gdyby to był pojedynczy plik ze strukturą dysku DOS 2.0 - tak jest to rozwiązane np. w SIO2SD. Korzyść z tego taka, że taki plik możemy spod DOS bezproblemowo skopiować.