Jak juz przygotowuje sie do listy gierek z najlepsza muzyka to poprosze tez o propozycje do "must see" czyli propozycje do gierek z najlepsza grafika. Powiedzmy, ze tez po 10 propozycji maks, bo i tak koncowa lista pewnie bedzie dluzsza (top20? top25?)
PS. Tutaj przewage beda pewnie mialy nowsze produkcje.
Keystone Kapers z dobrą grafiką? Niby o gustach się nie dyskutuje, ale jak wpadną tu Commodorowcy to będą mieć niezły ubaw ;-) Ze swojej strony dorzucam Dropzone.
Dodam jeszcze "The Dallas Quest" i "Henry's House", a zamiast "International Karate" jednak chyba trzeba napisac "World Karate Championship". Ale przed zrobieniem swojej listy musze jeszcze przejrzec archiwa.
Keystone Kapers ma dobra grafike IMHO :) nie oceniam tu gry czy muzyki (w sladowej ilosci ;) ale grafika jest naprawde dobrze zrobiona zwlaszcza biorac pod uwage "wage" calej gry :) slowem - tak naprawde jest cala masa gra ze swietna grafika - ciezko jest nawet te 10 wybrac ;) Ja np. zgadzam sie w zasadzie z wami wszystkimi co do wybranych gier :) Keystone Kapers wrzucilem zeby przypomniec Wam tylko zebyscie czasem nie dali sie poniesc wrazeniu ze tylko nowe i "duze" jest dobre :) (dobra grafika w kilku zajedwie kilobajtach to tez cos:) tak czy inaczej chodzi mi o to ze nie tylko Yoomp! czy BombJack maja swietna grafike... hmmm... wlasnie... a czemu ich nikt jeszcze nie wpisal? Szczerze to wlasnie dlatego wpisalem np. Keystone... i Attack... bo myslalem ze te dwie produkcje ktos wyrozni! :) Inaczej... myslalem ze wszyscy niemal to wpisza ;P
Kaz jak zwykle daje ciężkie zadania... jak można wybrać tylko 10? w wyborze kierowałem się zróżnicowaniem grafiki, jej szczegółowością, doborem kolorów i gdzie możliwe animacją postaci. oto moje typy:
Lt_Bri: to niestety nie to... tamta była naprawdę prosta i bez muzyki. etapy powtarzały się chyba co 7, należało zbierać bomby a z boku ekranu atakowały takie wielkie strzały. gra była dość kolorowa. chyba nazywała się właśnie bomb jack, albo jakoś podobnie.
"Giełdowy" tytuł to był "Bomb Jack 2" a napisy były bodajże zmienione przez Steve Zipp'a albo kogoś podobnego. Na pewno były tam greetzy dla HTT, CSS etc.
Fajne kolorowe DLI w 'intrze' tej "scrackowanej" wersji "Bomb Jacka 2", pomyslowo zapalane. Ale sama gra.... z perspektywy czasu mierna, ale wtedy gralo sie w co sie dalo, bo wyboru nie bylo zbyt duzego! ;P
Well, the original version of "Gunpowder Charlie" appeared in Atari User magazine as a type-in listing. So the program was free right from the start - I have no clue why some hackers changed the title and added their name (file version by ... when the game originally appeared as a file version). There was no need to hack/crack this game, no need to remove copy-protection, no need to turn a bootdisk into a file, etc. etc. So the info-text in the title is just stupid and childish...
Z wielkim bólem serca (zresztą jak w każdym zestawieniu):
1. Starquke bo mi się podoba hires ;) 2. Henry's House kolorowo 3. Crownland jw. 4. Karateka 5. World Karate wersja "multiplanszowa" 6. Eidolon 7. Bomb Jake 8. Spy vs Spy seria 9. Feud 10 Blinky's Scary School
1. Henry's House 2. Amaurote 3. Karateka 4. Another World 5. Plastron 6. Droga Wojownika 7. Mózgprocesor (starsza wersja) 8. Joe Blade II 9. Mr. Proper 10. Włóczykij
Zebralem rozne propozycje z roznych miejsc, niektore sa dziwne, ale moze cos sie wybierze :).
Airball Alley Cat Alternate Reality Animal Party Arkanoid IV (z Rambitu) Artefakt Przodkow Atack of The Mutant Camels Ataroid (DLI!) Ballblazer Barahir Black Lamp Blinky`s Scary School Boing II Bomb Jake Break It Bubble Trouble Capture The Flag Cavernia Commando Crime Busters Crossbow Crownland Dark Chamber Draconus Droga Do Duplandu Droga Wojownika Druid Dyna Blaster Eidolon Electra Glide Encounter Extirpator! F.R.E.E. Feud Fluid-Kha Fruit Machine Simulator Gertris Guantlet Guard Gun-Powder-Charlie Gunslinger Hawkmoon Henry's House Hobgoblin Hopper Hot Copter (Laser Hawk) Humanoid Imagine International Karate Jet Boot Jack Joe Blade 2 Jurassic Park Keystone Kapers Klatwa Koronis Rift Ksiaze Let`s Hop Lethal Weapon Line-Up Line-Up Loaded Brain Mental Age Miecze Valdgira II - Władca Gór Mountain Bike Mouse Trap Mr. Proper Mr. Robot and his Robot Factory Ninja Ninja Commando Pandemonium Pang Pirates of the Barbary Coast Plastron Rainbow Walker Rebound Rescue from fractalus Tactic Technoid Thagalon The Big House The Dallas Quest The Last Guardian Timeslip Tomahawk Trains Tube Baddies Vicky Winter Olympiad 88 Wloczykij World Karate Championship World Soccer Xagon Yogi Bear and Friends in the Greed Monster
Zapomniałem o Xagon, ta gra wygląda świetnie nawet dziś przypominając współczesne gry we Flashu. Mr Robot o ile jest grywalny mocno to graficznie nie prezentuje moim zdaniem niczego takiego.
s2325 - smierci Atari? To znaczy kiedy ta smierc nastapila i jak to sie objawilo?
Dracon - tak, ale "Pang", w odroznieniu od przyszlych, hipotetycznych, nieistniejacych obecnie gier - jest realny, praktycznie gotowy i wbijajacy grafika w ziemie. No i mam nadzieje, ze ukaze sie niedlugo.
Ja już parę razy pisałem że te grafiki tła Ooz'a z tej gry to dla mnie mistrzostwo pixelingu na Atari. A i engine Tebego zasługuje na "czapki z głów" ;)
Co do grafiki, to w ścisłej czołówce znajduje się moim zdaniem (niedokończone jeszcze) IK+. Mnóstwo kolorów, 3 duże postaci walczących, animowane i bardzo kolorowe tło :-)
"Śmierć" sprzętu następuje wtedy gdy twórcy i wydawcy gier i użytków przesiadają się z jednej platformy na inną porzucając pierwotną. Wiem, że teraz też jakaś gra potrafi się na małe Atari ukazać, ale to są rodzynki, a nie normalna praktyka. Takie rodzynki trafiają też tylko do hobbystów, a nie do przeciętnego Kowalskiego.
No tak, żeby to rozgraniczyć trzeba by zrobić 2 kategorie podziału - na gry "z epoki" oraz współczesne. Tylko po co, niech to będzie spis najlepszych graficznie gier by starzy/nowi/przyszli użytkownicy mieli pojęcie o grafice w grach na Atari.
Moim zdaniem takie rozgraniczenie miałoby sens. Np. gry wydane przed 2000 rokiem i po 2000 roku. Chodzi o to, że obecnie powstało wiele programów użytkowych na PC, które ułatwiają robienie czy konwertowanie grafiki (zresztą nie tylko grafiki). Wtedy tego nie było stąd tworzenie grafiki do gier było utrudnione.