atarionline.pl Nowe gry na Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime11 May 2024 22:05

Shift - preview nowej gry na małe Atari:
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 May 2024 22:05

Ciekawe. Mechanika przypomina trochę Floba chociaż tu się nie spada tylko przechodzi na drugi kolor. Nawet fajne.
      • 3: CommentAuthorAdam
      • CommentTime11 May 2024 23:05

Jakieś 15 lat temu grałem w wersję flashową Shifta, bardzo miła gierka (było kilka części). Poważnie rozważałem przeniesienie tego na małe Atari.
      • 4: CommentAuthorAdam
      • CommentTime11 May 2024 23:05

Tak więc mam na odwrót - mechanika Floba przypominała mi delikatnie to, co widziałem w Shifcie ;)
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime12 May 2024 10:05

To pewnie dlatego, że ja Floba widziałem pierwszego. Shift dopiero teraz. To wiele wyjaśnia.
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime12 May 2024 11:05

Nie wiem, czy tak wiele wyjaśnia - Bocianu był zapytany na AAge i odpowiedział, że nie znał tamtej gry. Zresztą zasady są nieco inne. Co roku powstają tysiące gier, więc trudno wymyślić coś całkowicie unikatowego, co nie kojarzy się absolutnie z niczym :)
      • 7: CommentAuthorAdam
      • CommentTime12 May 2024 11:05

Więc gdy powstaje nowa gra na małe Atari i jest chwalona za oryginalność mechaniki czy pomysłu, to ta oryginalność często oznacza tylko "nie było takiej gry na tej platformie", ale prawie na pewno można znaleźć gry o podobnym pomyśle gdzieś indziej. Patrz Time Wizard, Fallen Kingdom, Ridiculous Reality itd.
      • 8: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime12 May 2024 14:05

Bardzo fajna gierka, jak dla mnie ciekawsza od Time Wizard, choć wiadomo, że uboższa graficznie. Tupanie przez chłopka nóżką przypomina podobny efekt z Submission, jak i sample oraz motywy muzyczne z tej gry. Jak dla mnie mega. A co do zapożyczania pomysłów od istniejacych już produkcji... To jest naturalne, inaczej się nie da. Wszystko już kiedyś zrobiono, pomysły są po prostu modyfikowane, świadomie lub nieświadomie (podświadomie), powstają wariacje. Podobnie było z muzyką z "dawnych" czasów, Bach, Mozart, Chopin niczego nie wymyślili, czerpali z gotowych motywów muzycznych już istniejących, oni jedynie "udoskonalali technicznie" istniejące wzorce.
      • 9: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime13 May 2024 12:05

dzięki Saberman/Zbylu, bardzo chętnie w nią zagram, choć w gry raczej nie grywam
      • 10:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime12 Aug 2024 16:08

Auf Wiedersehen Monty - nowa gra na Atari:
      • 11: CommentAuthorxbx
      • CommentTime12 Aug 2024 17:08

To jakiś fejk. Przecież w hajresie Atari ma tylko dwa odcienie szarości...
    1.  
      @xbx what? It's there 3 modes: VBXE (enhanced hardware), normal with one colour darkest luminance 0 and its same colour on a lightest luminance and 3rd with PMGs over some gfxs and sprites to give more colours.
      The 2nd and 3rd one can be seen on any Atari 8bit machines.

EDIT: A8 has black, 14 shades of gray and white though only 6 of gray in this mode (1:1) but also in 2:1 ratio. Total of those 16 only in GTIA 2 modes (9 and 11) 4:1 ratio pixels.
      • 13: CommentAuthorAdam
      • CommentTime12 Aug 2024 19:08

@xbx
      Z tego co widzę na początku filmiku dla większego efektu jest wyświetlana opcja VBXE, potem 2 opcje stockowe: monochromatyczna i podkolorowanie sprajtami.
      • 14:

CommentAuthorMq
      • CommentTime12 Aug 2024 19:08

Bardzo fajnie wygląda ten Monty. Super, że powstają takie fajne gry.

Jeśli chodzi o kolory, to mi się osobiście bardziej podoba ta opcja podkolorowana PMG niż ta na VBXE. Ale to kwestia gustów i preferencji.

Niestety znowu zrobiono w grze muzykę w której bas fałszuje. Ja słyszę, że zamysł muzyki i praca włożona w brzmienie instrumentów jest super, muzyczka też powinna być super, bo ma fajny pomysł i motywy, ale niestety w takiej formie jak teraz, to ja nie jestem w stanie tego słuchać. Bas po prostu gra dźwięki, które nie pasują, ma jakieś problemy z dokładnością dobranych częstotliwości. Może jeszcze autorzy coś z tym poprawią, bo szkoda żeby tak zostało, a na pewno da się poprawić.
      • 15: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Aug 2024 08:08

myślę że już nic nie poprawią skoro już wyszło i za kilka dni będzie wręczane..
      (btw., a do poprzedniego Monty.. wyszły jakieś aktualizacje? chyba nie)
      • 16:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Aug 2024 09:08 zmieniony

Adam:

@xbx
      Z tego co widzę na początku filmiku dla większego efektu jest wyświetlana opcja VBXE, potem 2 opcje stockowe: monochromatyczna i podkolorowanie sprajtami.

Tak samo już było w świetnym Monty on the Run :-)
      • 17: CommentAuthorxbx
      • CommentTime13 Aug 2024 10:08

@José Pereira
      Smile a bit :)
      • 18: CommentAuthorvega1
      • CommentTime13 Aug 2024 21:08 zmieniony

dość ciekawy algorytm podkolorowania hires-u przez pmg...widze, że daje radę
      • 19:

CommentAuthormiker
      • CommentTime15 Aug 2024 16:08 zmieniony

@Mq: niestety z muzyką to był jeden wielki kompromis. Właśnie pomiędzy brzmieniem basu a użyciem dodatkowych efektów w trackerze. Jestem świadom, że to wciąż odbiega od oryginalnego wykonania, ale zaręczam: nie chciałbyś słyszeć pierwszej wersji tej muzyki. :D

Dla ciekawych dodam, że w 63 patternach udało się upchnąć 93 z oryginału. :)
      • 20:

CommentAuthorMq
      • CommentTime15 Aug 2024 17:08

@miker, ale to Ty robiłeś coś przy tej muzyce? Twoja muza zawsze jest elegancko spasowana, jeśli to Ty robiłeś, to aż mi się wierzyć nie chce...
      • 21:

CommentAuthormiker
      • CommentTime15 Aug 2024 18:08

Nie potrafię też tego wytłumaczyć. Być może nie jest to kawałek na POKEYA.
      • 22:

CommentAuthorMq
      • CommentTime15 Aug 2024 19:08

Hehehe:-) Wiesz, ja tam sobie słuchałem tego i wg mnie to nie jest tak, że cały bas jest źle zrobiony. On jest zrobiony poprawnie, tylko niektóre dźwięki ma jakoś smyknięte częstotliwościowo i to powoduje dysonans. Może wystarczyło by sprawdzić które to konkretnie dźwięki i wtedy na te pojedyncze dźwięki dać inny instrument. Ale ogólnie nie wtrącam się, bo znowu przyjdzie zaraz dział moderacji i mnie zrugają, że jestem cham i prostak:-)
      PS. A kto jak kto, ale akurat Ty miker, to na pewno słyszysz wszystko dobrze i z dużym szacunkiem zwracam na to uwagę:-)
      • 23: CommentAuthorKonop
      • CommentTime15 Aug 2024 19:08 zmieniony

Wykorzystujemy w utworze zarówno 8'mio jak i 16'sto bitowe tablice częstotliwości do basu. W sytuacjach, gdy możemy użyć 16'sto bitowego wariantu, żadnego niedostrojenia nie słychać. Gdy używana jest 8'mio bitowa tablica (konieczność, ze względu na konflikt generatorów z innymi, grającymi instrumentami), wtenczas faktycznie w niektórych miejscach słychać brać strojenia. Teoretycznie można by spróbować obniżyć problematyczne nuty o oktawę w dół lub użyć innej tablicy częstotliwości. Na te zabiegi już niestety za późno, bowiem gra została już nagrana na kasety przeznaczone do dystrybucji.

Generalnie rzecz biorąc, z 8'mio bitowym basem na POKEY'u jest problem i czasami bez ingerencji w oryginalną notację nutową nie da się z tym nic zrobić. Mnie to aż tak bardzo nie przeszkadza, gdyż zdaję sobie sprawę z tych ograniczeń.
      • 24:

CommentAuthorMq
      • CommentTime15 Aug 2024 22:08 zmieniony

Ja sobie z ograniczeń też zdaję sprawę, ale jednak mi przeszkadza:-) Co nie znaczy, że nie doceniam gry - przeciwnie, bardzo ją doceniam i z miłą chęcią pogram. Czy będzie dostępna za jakiś czas publicznie?
      • 25:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime15 Aug 2024 23:08

Będzie dostępna po SV2024SE :)

A ja akurat tej serii nie lubiłem, więc nie pogram :)
      Odrzucało mnie (na Spectrum) to nieprecyzyjne sterowanie a do tego kolizje wykrywane w dziwny sposób (co w połączeniu ze wspomnianym sterowaniem.....).
      • 26:

CommentAuthorMq
      • CommentTime16 Aug 2024 06:08

@Pecus, ale to trzeba zagrać żeby takie rzeczy dopiero sprawdzić i ocenić. Więc ja zagram chętnie:-) W pierwszej odsłonie Monty'ego na Atari mi się z grubsza wszystko podobało, ale przyznaję że nie miałem czasu pograć dłużej żeby przejść grę, a potem jakoś o niej zapomniałem:-) Teraz przy okazji nowej części przypomniałem sobie też o tej starszej, więc jak znajdę czas (którego znowu nadal nie mam), to na pewno pogram:-)

Swoją drogą świetna idea nagrodzenia uczestników grą i wypuszczenie limitowanej serii na party tej klasy co SV, a dopiero później udostępnienie gry dla reszty świata. Bardzo to miły i przyjemny akcent.
      • 27:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime16 Aug 2024 09:08 zmieniony

Idea świetna, ale taka gra nie powinna startować w konkursie :P
      Przekupujemy uczestników party grą, na którą będą głosować za chwilę :P

To żart oczywiście z mojej strony :) choć jakby nie było to jest konkurencja.

Bo nie dla kariery, nie po ordery,..... :)
      • 28:

CommentAuthorMq
      • CommentTime16 Aug 2024 13:08

Hehe:-) No tak, o tym nie pomyślałem:-)
      • 29: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime16 Aug 2024 18:08

@Konop
      szapo ba. wersja P/M to jest Olimp.
      • 30: CommentAuthormono
      • CommentTime16 Aug 2024 20:08

Tak, wersja PMG jest najładniejsza.
      • 31: CommentAuthorświęty
      • CommentTime16 Aug 2024 23:08

fakt wersja z PMG mega :)
      • 32:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime17 Aug 2024 18:08

Auf Wiedersehen Monty - tym razem wczytywane i grane na real Atari :)
      • 33:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime24 Aug 2024 16:08

Fire Fighter Tobik II
      • 34: CommentAuthortebe
      • CommentTime24 Aug 2024 17:08

detekcja kolizji z otoczeniem w "Auf Wieder..." jest irytująca, pierwsza lokacja już zniechęca
      • 35: CommentAuthorKonop
      • CommentTime24 Aug 2024 17:08

Zapewne chodzi tobie o fakt, że trzymanie się drabin traktowane jest priorytetowo ponad kolizjami z podestami. Tak to sobie wymyślili autorzy oryginału. Nie ingerowaliśmy w logikę gry.
      • 36: CommentAuthorxbx
      • CommentTime24 Aug 2024 19:08

Ewidentnie detekcja kolizji jest zkaszaniona/niedopracowana/nieprzemyślana. Jeśli o to chodzi, to nie ma co ściemniać, że artysta miał taką wizję.
      • 37: CommentAuthorKonop
      • CommentTime24 Aug 2024 19:08 zmieniony

Nie ściemniałem, jak to uprzejmie przedmówca napisał. Nie mam zamiaru bronić tych decyzji, bo zgadzam się, że to można było zrobić lepiej. Naszym celem nie było poprawianie tej gry, a jedynie podkolorowanie jej w atrakcyjny sposób.
      • 38: CommentAuthorvega1
      • CommentTime25 Aug 2024 15:08

jeszcze nie mogę zdradzić co dokładnie...ale pracuje nad kolejną konwersją gry klasyka z BBC MICRO...gry, której brakowało na ATARI
      • 39:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Aug 2024 16:08

jelite
      • 40: CommentAuthorAdam
      • CommentTime25 Aug 2024 18:08 zmieniony

@Pirx: robienie konwersji Elite byłoby trochę bez sensu zważywszy na to, że od dawna trwają prace Wrathchilda nad tą konwersją i są już dość zaawansowane:

• 41:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Aug 2024 18:08

a to dobrze, bo się bałem że nie będzie
    2.  
      In my eyes a conversion of ELITE would not be pointless, especially if it gets finished. It does not matter, that someone else is already working on it for... errmmm, 10, 20, 30 years ?!? And I have big doubts that he will ever finish this game, so it would be really good if another Atarian starts (and finishes) the conversion.
      • 43: CommentAuthorAdam
      • CommentTime25 Aug 2024 19:08

@CharlieChaplin:
      Still it would be a waste of resources. A better option would be to join forces in such case.
      • 44: CommentAuthorvega1
      • CommentTime25 Aug 2024 22:08

to nie o ELITE chodzi...
      • 45: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Aug 2024 23:08

Barbarian II :)
      • 46: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime25 Aug 2024 23:08

SimCity? ;)
      • 47: CommentAuthorAdam
      • CommentTime25 Aug 2024 23:08 zmieniony

"Sim City" z kolei było rozpoczęte przez XXL-a (pokazywał screeny z rozgrywki na forach), ale nie wiem, co się z tym stało i na jakim konkretnie etapie było porzucone.
      • 48:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime26 Aug 2024 06:08

Montezuma's Revenge też zaczęta i co... ;-)
      • 49: CommentAuthorAdam
      • CommentTime26 Aug 2024 11:08

@Jacques: chodzi Ci o tę współczesną oficjalną kontynuację przygotowywaną przez Roberta Jaegera z pewnym udziałem XXL-a?
    3.  
      @Adam If I remember it correctly (so many years ago) think it was some kind of copyright issues (Infogrames?).
      Think it was said here or on AtariAge...