Na ostatnim KWAS-ie Bocianu opowiadał o swoich programach użytkowych: FiDL, CutAs i Atr Disko. Już kiedyś pokazywał je nieoficjalnie na którymś Afterku, ale teraz oficjalnie:
O fajnie, dzięki za rzeczowe uwagi. Włączanie i wyłączanie poszczególnych walidacji proponował już mono i mam to na liście do zrobienia. Pozostałe uwagi też już dopisuje ;)
A ja miał bym tak w zanadrzu dla Bocianu propozycję nazwy dla jakiegoś przyszłego narzędzia, w nawiązaniu do programu CutAs. Owa proponowana nazwa to PenIs :-)
ok, poprawiłem parę rzeczy w nowej wersji FiDL 0.88:
- cześć walidacji jest już opcjonalna - można dodawać i przesuwać rozkazy skoku - dodany export do pliku binarnego - poprawiony błąd liczenia zajętości pamięci przy hscroll - skok teraz już zajmuje linie skaningową
ale mam tez pytanie:
@xxl: "natomiast walidacji nie ma na umieszczenie programu antica na granicy 1KB (tez wyłączane)"
A jak miałbym to walidować? Nigdzie nie definiuję adresu edytowanej listy. Jakiś pomysł?
jesli uzywasz etkiet to nie ma zadnej sprawy ale dales mozliwosc uzcia adresow bezwzglednch a to juz moze cos sugerowac np. po jvb $2ffa a DL size to 10 - oczywiscie moze to byc skok do innej DL ale od tego jest wylaczenie sprawdzania poprawnosci.
Faktycznie był błąd (literówka) z Hscroll i Vscroll. Mamy zatem FiDL 0.91:
nowości: - kolejność linii można wygodnie zmieniać myszką (drag'n'drop) - łapiemy za strzałeczki i przesuwamy. - dodane pole step dla linii z adresem gdzie count > 1, które powoduje automatyczną inkrementacje adresu o zadany krok (mono request) - poprawiony błąd hscroll/vscroll
No tego nie wiem czy powinna się walidować. Chętnie usłyszę :D Może powinienem sprawdzać czy jest więcej niż jeden skok, albo czy po skoku są jakieś rozkazy. Ale pewnie zaraz się dowiem, ze są listy z wieloma skokami :D
a gdzie pisałeś na PW? (edit: ok, już znalazłem na AA)
Walidacje (wszystkie opcjonalne): - dodano walidacje limitu linii skaningowych dla NTSC (224) - walidacja czy mamy "wielokrotne" skoki - ostrzega o nieosiągalnych liniach po skoku - sprawdzanie czy lista nie przekracza granicy 1KB (xxl request) - walidacja zakresu adresów (0-65536)
Inne rzeczy: - poprawione podświetlanie linii z błędami
Skoro pytasz... :) Na podglądzie CRT, dla takich list jak 10++ aż się prosi, żeby się dało włączyć tryb GTIA :) I dalej... jakby tak można pod taki tam adres "załadować" pliczek binarny, raw w danym trybie np. - popłynąłem :) No a potem to już wiadomo, DLI interrupt i robi się zaje....peraśny emulator DLISTY :)