You should load the tape/CAS version of Silent Service or Tomahawk with standard 600 Baud - waiting time approx. 30 minutes... in the meanwhile you can do a complete walktrough of SMB on another grey console.
I do have one problem with my AVG carts and my (Lotharek) stereo-enhancements though: PDM files do not play or sound like 8Bit, they sound like 4Bit with FJC PDMplayer (extremely noisy!). And with the new PDM player by Xuel I even have proof of that, since playback as 4Bit PCM and playback as 8Bit PDM sounds absolutely the same. Maybe I have to exchange my two stereo-enhancements with new ones or maybe it is a general Pokey problem, since my three mono-Pokey Ataris are also playing the PDM files with just 4Bit resolution and therefore extremely noisy. Or maybe something in the conversion process with Win XP and Fuji Convert went wrong?
My two AVG carts are both enhanced with a SIO-cable, so I can boot all my ATR images with it. CAR and XEX files also work fine with the AVG cart. and AVF videos and PDM musicfiles are a nice extra. I do not use CAS or ATX images, since I prefer faster loading ATR images, even when they are hacked or cracked versions (or converted tape2disk versions with a special C-Simulator bootloader).
The SIDE-emulation is a nice feature, but I have not used it much (in the past only to load PDM files with FJC PDMplayer, but since there is Xuel's new PDM player, I do not need that anymore). Have not tried to use SIDE emulation and setup some APT/harddisk partitions and guess I won't do that (looks too complicated to me).
I bought great and epic AVG cart :) So, I start to create new videos for it. First I created avf from my favorite game intros and cut scenes from Amiga, 3DO, PSX, Saturn and PC. It is very interesting to compare intros, for example Flashback on PC, 3DO and Amiga :)
It is not direct conversion, but I corrected sound, aspect ratio, cut cutscenes from game longplays or, for example, add original game music to the almost silent Creature Shock intro, looks much better . .. and many other improvements :)
There is The List and The Link :) Unpacket size is cca 4GB and packet 1GB.
it is not playable on windows, it is video format for atari only. You must have SIDE II and rename avf to img and put it on CF with some USB image tool or use AVG cart with avfplayer.xex player in root of SD cart
@sun jak wczytujesz z AVG Cart Turbo UM? Wydaje mi się że robię podobnie jednak coś nie działa.
Plik cas z grą w turbo UM zaznaczam TAB, odpalam SUPER CARDRIGE UM co prawda z xex-a, potem Loader UM probuje zmienić drugim przyciskiem na AVG na plik cas, naciskam START, ale nie ma pasków na ekranie.
Może to kwestia odpalania SUPER CARDRIEG z pliku xex. Chociaż nie sądzę bo z magnetofonem UM nie robi to żadnej róznicy. Można prosić o taki plik CAR?
Kaz robiłem tak jak opisałem powyżej, schemat działania był dobry. Jednak miałem firmware 0020 i to był chyba problem. Update AVG do 0025 i teraz działa.
@sun jednak mam delikatny problem, próby wczytywania plików z Turgena konczą się zawsze "tęczą" i trzeba wcisnąć start. Kiedyś rozmawiałem z galtronem to mówił że tak objawia się błąd sumy kontrolnej czy coś takiego. Jak przygotowujesz CAS-y do AVG Carta?
hm, testowałem cas'y które pociągnąłem z archiwów z pigwy, seban robił zrzuty z kaset uicr0bee. Sam zrobiłem turgenem 1 w turbo 2600 i zaskoczył, próbowałem inne i coś nie śmiga, ale zrobiony cas turgenem dla UM działa zawsze - tak wygląda z obserwacji.
@sun gry działają tylko wczytywanie kończy się tęcza i trzeba nacisnąć start. Spróbowałem jeden plik z Blizzard-em i mimo że widzi jaka gra będzie ładowana (trzeba potwierdzić Y), wczytywanie kończy się błędem.
Mam dziwną rzecz. Po ponownym odpaleniu AVGCarta po paru tygodniach filmiki się tną (mam ich kilka, a tnie się każdy), jakby gubiły pionowe synchro, ale cyfrowo. Zamiast dźwięku szumy i brzęki.
I uwaga. Po zduplikowaniu filmiku zduplikowany gra ok. Czy to możliwe, zeby karta coś ze sobą zrobiła? Poprzemieszczała sama sektory? Sandisk 32 GB. (wiem, że pliki nie mogą na ten czas być sfragmentowane)
Hmm, nie powinno się samo nic fragmentować, mam sandiska 32gb i katuję go, nawet nie sprawdzam, czy pliki są ciągłe. Ciekawa sprawa. Przy okazji firmware 0025 ->link<-
Ja mam teraz taki efekt, że po włączeniu atari, nie startuje menu cart. Pomaga lewy guzior i Reset. Co prawda siedzi w rozszerzonym atari, więc kabel ECI nie podłaczony a chyba mam włączony extmem i autostart menu po resecie. Muszę obadać.
Ale te filmiki działały, potem włączyłem i już nie działały. W międzyczasie kart leżał a karta nie była wyjmowania. To się SAMO zrobiło. I jeszcze przy różnych odpaleniach efekty były inne.
A to nie wiem. Może jakieś kwestie timingów na granicy wyrabialności? Albo, co bardziej prawdopodobne, akurat wtedy kontroler pamięci na karcie postanowił coś pozmieniać na poziomie sublogicznym ;-) i tym spowodował popsucie timingów w dostępie?
@pigula zprawdziłem kilka cas-ów z Twoich kaset z AVG. Wszystkie które sprawidzłem działają bez problemów: Road Race Pitfall Zybex Ghost Chaser Ollie's Follies
To są pliki generowane za pomocą a8utils a nie Turgena - żywe kopie ze zrzucanych własnych kaset do formatu wav. Potem potraktowane a8utils do formatu hex (aby sprawdzić sumy kontrolne poszczególnych rekordów) i przerobione do formatu CAS. W tej lokalizacji masz też moją maszynę z Linuxem pod Virtualbox. Niestety waży około 12GB. Ale ma zainstalowany zmodowany emulator a800 (bo na nim testuje cas'y z turbo) i w katalogu użytkownika uczeń (/home/uczen/a8cas-util/ jest właśnie skrypt a8utils, którym przerabiam swoje zbiory.... używa się go banalnie ./a8 conv -t ast plik.wav plik.hex a potem szybka konwersja do pliku cas ./a8 conv plik.hex plik.cas
Mam podobny problem - z tym, że plik (zdefragmentowany) po kilku sekundach traci synchro obrazu, pół jest ok, pół dostaje artefakty. Co prawda karta Transcend, więc spróbuję rekomnedowanego SanDiska
A z ciekawości zapytam w czym jest problem? Nie znam szczegółów, ale czy AVG Cart nie może buforować odczytów tak, by zapewnić płynny stream danych zgodny z wymaganymi dla DMA timingami?
A jak u Was zachowuje się AVG Cart z kabelkiem SIO i ECI? Bo mam firmware 025 i Atarkę bez ultimate ale z 1MB Ram SIMM (ext ram wyłączam fizycznie zworką), czyli robi się golas). Uruchamiam Atarkę i jak mam oba kabelki podłączone to próba wczytania dowolnego pliku ATR/ATR kończy się zwisem i śmieciami na ekranie. Ale jak wyłącze HSIO (CTR+H) to się ładnie uruchamia Tak jakby HSIO gryzło się w konfiguracji z kablem ECI. Przy wyłączonym HSIO, bez znaczenia czy mam włączoną czy wyłączone EXT RAM (CTR+M lub SHIFT+CTR+M) pliki ATR/ATX pięknie się łądują a narzędzia do testów extram pięknie pokazuje 64 lub 576KB... tytuły wymagające ext ramu też się pięknie uruchamiają
pigula: if eci cable is detected and hsio is enabled, it tries to force HSIO patched OS (via ECI) and that seems to collide with your existing memory expansion (ECI cable is supposed to work with stock machine (no MMU related changes) otherwise weird things can happen)