Ta fotka poniżej w skrócie pokazuje, że nie ma realnej możliwości zrobienia zwarcia na lini RD5 gdyż Reset nie podaje pełnego napięcia zasilania - wystawia tylko "jedynkę logiczną".
Gdyby takie połączenie powodowało by uszkodzenia elektroniki to wszystkie urządzenia elektroniczne nie miały by prawa działać. Bałbym się wtedy cokolwiek budować by nie płacić sporych odszkodowań.
Przykładem tego typu połączeń jest nawet Atari - pamięć RAM na liniach danych jest układem dwukierunkowym - czyli odbiera i wysyła sygnały poziomów logicznych - prawie 0V lub ponad 2,5V (napięcie bliskie zasilaniu na liniach danych żadko występuje nawet w przypadku uszkodzenia pamięci).
Dlatego pomówienia, że mój Reset psuje cokolwiek są przykładem nieznajomości zasad elektroniki.
To jeszcze raz ja, kierownik zamieszania. Wyszło słabo, nie o to chodziło, a wyszło jak zwykle. Przepraszam za to zamieszanie, nie wiedziałem, że ten nie działający cart AVG to "zmodyfikowana" wersja kkrysa i że przyczyna tkwi w tejże właśnie modyfikacji. Nawet, jak się okazuje, sam kkrys tego nie wiedział. Rozpętałem zupełnie niechcący tą "aferę", za co przepraszam kkrysa.
Tym samym, po wyjaśnieniach kkrysa, jestem spokojny o swojego AVG w duecie z jego resetem.
Super, dzięki za wyjaśnienie przez wszystkich. Wszyscy który chcą tego ficzera, mogą go mieć, ale oczywiście zawsze musimy pamiętać, że dodatki i modyfikacje czasem utrudniają diagnostykę i wpływać mogą na gwarancję (może nie samego Atari... ale nowych dodatków z pewnością) :) Choć tmp jest otwarty i jeżeli to okaże się jego wina zawsze chętnie pomoże - ale zawsze musimy jasno sygnalizować, jeżeli coś zmodyfikowaliśmy w dostarczonym rozwiązaniu, żeby nie biegać w kółko szukając problemu.
added type 83 (SIC+ 1MB) 1MB extmem support for ATR files (PBI/ECI) fix for X in stacked SDX (don't disable IDE) some search fixes XEX loader fix (Getris)
Witam, znalazłem problem, przy podłączeniu AVG CART + magnetofon z UM (UNERRING MASTER) TURBO, AVG CART nie wczytuje plików ATR, po odłączeniu magnetofonu, pliki wczytują się w prawidłowo. Czu u kogoś z takim podłączeniem występuje taki problem?
Z cyklu "Nie znam się to się wypowiem": Ponieważ nie wyznaję się w turbach magnetofonowych to się nie wypowiem ale intuicja mi podpowiada, że może chodzić o takie a nie inne wykorzystanie poszczególnych linii SIO przez ten magnetofon. I wystarczy, że jest/nie ma pull-up/down I się sypie transfer z innych urządzeń. Praktyka zna takie przypadki aż zbyt dobrze.
Piguła mam identycznie podpięte jak u ciebie, Magnetofon 1010 z UM, ATR się nie wczytuje wywala planszę SELF TEST. Natomiast XCA-12, CA-12, działają poprawnie. PS. Obudowa do A8pico idealna :)
Niestety nie posiadam magnetofonu 1010. Trzeba by było zobaczyć na schemat, możesz spróbować dołożyć diode bat85 do wtyczki od magnetofonu tak jak robiło się to w sio2sd. Może to rozwiąże problem.
0030 ==== - XEX is now also (TAB) mountable (ATR/ATX/CAR/CAS/XEX) - added support for MAP files - menu item Mounts->Save to MAP - hide/unhide files referenced in MAP file - shortcuts and autorun can now store all current mounts - new option to not clear mounts on reentering selector - CTRL-SPACE doesn't clear mounts on reentering selector - fixed ECI/PBI cable detection when autorun is active - fix for CTRL-ENTER in search
Odgrzebuję wątek bo mam problem ze swoim AVG Cart. Atari, z którym próbowałem użyć to 65 XE (ze złączem ECI), z rozszerzeniem Ultimate 1MB FJC.
Cart kupiłem 2 lata temu, odpaliłem go testowo i odłożyłem do szuflady ;) W międzyczasie cały czas używam SIDE3. Wczoraj próbowałem odpalić go ponownie i komp niestety w ogóle go nie widzi. Po odpaleniu mignęła szybko niebieska dioda LED w AVG i komputer uruchamia się do launchera SIDE (który jest oczywiście "pusty" bo SIDE z kartą nie ma). Po resecie uruchamia się SELF TEST.
Próbowałem przeczyścić złącza, efekt chwilowy był taki, że zamiast bootować do Launchera zrobił się czerwony ekran:) Potem znowu SELF TEST po resecie, a po kolejnym włączeniu carta znowu bootował do launchera SIDE.
Myślałem, że to może kwestia karty SD, którą przełożyłem z SIDE3 (wcześniej też tak zrobiłem i działała) więc na wszelki wypadek przygotowałem nową sformatowaną w FAT32. Nadal to samo.
Nie wiem czy to kwestia ustawień Ultimate'a czy po prostu nie widzi mi tego karta. Jeśli ktoś mógłby nakierować mnie na jakieś rozwiązanie lub wskazać co powinienem zrobić, to byłbym wdzięczny :) Ultimate ma włączone PBI, a bootowanie do Sparty wyłączone.
W Ultimate wyłącz bootowanie do loadera Side, to raz. Dwa, ustaw jak najbardziej "naturane" ustawienia - czyli wyłącz SDX (niby zrobione ale się upewnij) i wyłącz PBI BIOS. Wtedy sprawdź ponownie.
Dziękuję za odpowiedź:) Jak tylko wrócę do domu z pracy to sprawdzę. SDX miałem wyłączone, PBI włączone więc zmienię zgodnie z sugestią.
Odnośnie bootowania do Loadera - tę opcję testowo wyłączyłem w menu Ultimate, wtedy pojawiał się SELF- Test. Niemniej, zrobię te wszystkie działąnia jednocześnie i zobaczymy czy odpali.
Włącz Basic. To pozwoli wyeliminować jeden problem po objawach. Jeśli bez carta komputer będzie wchodził do Basica a po jego włożeniu do Self Testu - to albo jest brudne złącze carta (Wyczyść gniazdo cartów) albo krzywo wkładasz cart albo cart jest uszkodzony. Podłączaj cart bez tego złącza ECI. Warto by było go przetestować na innym komputerze. Jeśli wejdzie ci do menu AVG, możesz podpiąć gniazdko ECI i sprawdzić ponownie.
Spróbowałem wszystkich opcji i już miałem się poddać, zwłaszcza że Basic miałem w ultimate ustawiony jako default i nie dało się tego zmienić. Przy włączonym carcie i wyłączonym PBS, Sparta i Loaderze zawsze pojawiał się Self Test.
No ale spróbowałem włączyć Atari z wciśniętym Option i działa :) Nie wiem jak, ale działa.
Dzięki jeszcze raz za pomoc!
Edit: chyba się pospieszyłem, bo po resecie znowu nie łapie, ale będę próbował dalej.
Edit 2: Cart startuje przy wybraniu OS - Atari OS B PAL, miałem domyślnie ustawione XL OS 1.3.
Edit 3: Dziwna sprawa:) Cart wydaje się sprawny. Natomiast: a) nie działa przy ustawieniu XL OS 1.3 b) działa przy Atari OS B PAL, ale wyłącza rozszerzenie pamięci - pomimo ustawienie 1088 kb RAMBO widoczna jest tylko stockowa ilość RAM c) działa przy Altirra OS, i wtedy rozszerzenie pamięci jest normalnie widoczne.
Jeśli podłączasz kabalek pod ECI to może odłączać - wszak AVG też zarządza pamięcią. Podobny efekt może być z OS-ami, jeśli w AVG ustawiłeś alternatywny OS.
Przecież napisałem, że podłączam bez kabla ECI :) Instrukcję przeczytałem zanim napisałem post na forum, mam wrażenie że coś się dzieje przy określonym konfigu ultimate, ale za mało się na tym znam, żeby samemu to rozwiązać
Temat jest dość prosty wg mnie, mianowicie, jak zostało już napisane: wyłączasz w u1mb pbi i spartę i wstaje z menu AVG. Włączasz pbi i spartę, ustawiasz w avg emulację side - masz spartę z hdd. Używam na co dzień AVG z u1mb i nie widzę problemów.
Wiesz, też tak generalnie zakładałem, że temat jest prosty, ale u mnie tak prosto nie poszło:) Zrobiłem dokładnie tak jak piszesz, wyłączyłem PBI i Spartę oraz bootowanie do loadera. I nie wstawało... Zacząłem więc kombinować bardziej - dodam, że bez podłączonego ECI. W menu AVG wyłączyłem rozszerzenie pamięci carta. Do tego basic w U1Mb zmieniłem z default i disabled. I w końcu poszło :) Ale - nadal działa tak specyficznie - co trzeci raz średnio uruchamia się selftest zamiast menu avg. Ale przynajmniej działa, może jak przeczyszczę jeszcze bardziej złącze to załapie za każdym razem.
Ale coś mnie jeszcze dziwi - 1MB mam w XL OS 1.3 oraz Altirrze, a w OS B PAL ciągle 64kb. A dodatkowo - to samo dzieje się przy korzystaniu z SIDE3, też przy OS B PAL nie widzi roszerzonego ramu. Stąd więc miałem podejrzenie, że ten error nie do końca jest winą carta. W sobotę będę miał okazję go sprawdzić na innym Atari, zobaczę jak sobie poradzi.
No właśnie też mam takie wrażenie, że to niekoniecznie wina carta. Z drugiej strony, tego kompa używam bardzo długo i w połączeniu z SIDE3 nigdy nie miałem problemów. Wszystko działało perfekcyjnie. Ale też wiem że AVG ma bardzo dobre opinie i chciałem zobaczyć jak to działa u siebie.
No cóż, na razie zostanę przy SIDE3, a AVG przetestuję na innym Atari i zostawię jako rozwiązanie zapasowe. A może będzie to też powód żeby sobie kupić kolejne Atari ;)
OS-A and OS-B were for the old Atari 400 and 800 computers with a maximum of 48k RAM. These OS did not test (did not see) more than 48k RAM, so XRAM is most of the time invisible to them.
I have two Atari 800XL with 64k RAM and 512k XRAM (576k total). There is no RAM switch installed to switch XRAM off, instead whenever I want XRAM to be off, I switch from XL OS to OS-A and zapp, XRAM is invisible and only 48k RAM can be seen. (Good for e.g. Beta Lyrae which seems to test how much RAM is available and if its 48k or 64k the game runs fine, if it is more it does not run.)
I have two other 800XL with XL-OS and OS-B. With OS-B it depends on the program, if XRAM can be seen or not. Some copy programs (e.g. Copy 2000) will see the XRAM with OS-B, some other programs will not see it - but as of yet, no program could see the full 512k XRAM (all of them could see max. 256k XRAM).
So, it is not the fault of AVG cart if your XRAM can be seen or not, it depends on which OS you are running.
Lastly some wild guessing and speculating, afaik U1MB does some things with the PBI (ECI), an AVG cart with PBI (ECI) cable also does some things to the PBI (ECI) - maybe if both U1MB and AVG + PBI (ECI) cable are present, there are some PBI (ECI) conflicts then...?!?
nno właśnie chciałem zapytać, Charlie uprzedził: po ch os-B z rozszerzonym ramem ? co niby na tym miało by działać? jaki program wymaga takiej kombinacji?
@takron27 - generalnie po nic, zupełnie nie chodziło o wymagania programu czy programów :) mój problem polegał na tym, że przy wybraniu OS XL cartridge AVG startował losowo, czasami zamiast menu pojawiał się SELF TEST. Natomiast przy zmianie na OS-B startował zawsze, tylko bez rozszerzonego RAM-u. Dlatego zacząłem kombinować w taki sposób, żeby uruchamiał się na OS-B ale z pełną pamięcią. Nie mam aż takiej wiedzy o Atari i nie zakładałem, że to raczej niemożliwe ;) Teraz wiem trochę więcej, ale nadal w takim razie zostaje kwestia niestabilnego działania carta na OS XL. Wtedy działa z pełną pamięcią i wszystko jest ok, ale raz się uruchamia, raz nie. Pozostaje mi zobaczyć jak działa na innym sprzęcie, będę miał okazję w najbliższy weekend.
Stawiam, że jest tak jak pisałem w tym wątku: ->link<-
Post numer 39 i 41 (jak podlinkować prosto do niego?? :) )
Wszyscy wychwalają AVG Carta pod niebiosa, że nie ma z nim żadnych problemów. Z resztą i tutaj sugestia, że to wina komputera :) (no bo przecież to nie może być wina AVG!!!) A jak podobne problemy były z SIDE3, to wina SIDE :)
A problem polega na tym, że to wszystko to stary sprzęt, do którego podpięte jest nowoczesne urządzenie symulujące niejako sygnały pojawiające się na szynie. Niewielkie problemy z zależnościami czasowymi i się rozjedzie coś i tyle. Trzeba "stroić" :)
Dzięki Pecus, pytanie tylko jak "stroić" jak się człowiek nie zna tak jak ja ;) ja akurat z SIDE3 nie mam problemów (a przynajmniej żadnych istotnych), AVG jak już się odpali na OS XL też nie, problem tylko (lub aż) taki, że się czasami nie odpala :)
Z tym Side3 masz trochę farta bo jednym działa (ja, ty) a innym wprost przeciwnie i czasami daje się to łatwo zestroić, a czasami nie. Z AVG jest mniej problemów, ale jak widać - też się zdarzają.
Właśnie też czytałem, że ludzie mają trochę problemów z SIDE3, ale sam nigdy ich nie doświadczyłem, więc trochę szczęścia jest w tym na pewno ;) Jedyny problem jaki mi się pojawił przy korzystaniu SIDE3 mam z dwoma cartridge'mi-składankami (Koma Megamodul i Multi-Disk Cart) ale też już (przypadkowo) nauczyłem się go omijać - po uruchomieniu gry z carta robię cold boot, uruchamiam jeszcze raz i działa :)
@takron27: There are no programs known to me, that do require OS-B and XRAM. But there are several old A8 programs that do require OS-A and there are also several old A8 programs that do require OS-B. Therefore I have two 800XL computers with XL-OS and OS-A and two more 800XL computers with XL-OS and OS-B. All four computers do have a 512k RAM upgrade.
My 512k XRAM is only used under XL-OS, but since I did not install any RAM-switches, it is always fully there under XL-OS (576k total memory) and it is still "there" under OS-A and OS-B. Looks like OS-A and all programs that run under this OS cannot see the presence of XRAM. Under OS-B some programs however can see that there is XRAM present. But I never use the XRAM under OS-B !!
1) XL-OS, 64k RAM, Copy 2000 shows: 55k copy buffer (no picture shown here, but I know for sure this is true)
2) XL-OS, 64k RAM + 512k XRAM, Copy 2000 shows: (55k + 256k = 311k) 311k copy buffer [it does not see the full 512k XRAM, only 256k]
3) OS-A on XL computer, 48k base RAM, 512k XRAM still active, Copy 2000 shows: 41k copy buffer
4) OS-B on XL computer, 48k base RAM, 512k XRAM still active, Copy 2000 shows: (41k + 256k = 297k) 297k copy buffer
My version of Beta Lyrae (from Databyte) a) works okay under OS-A on RAM upgraded XL, b) does not work under OS-B on RAM upgraded XL and c) also does not work under XL-OS on RAM upgraded XL. It d) works okay on a standard XL with 64k RAM (no XRAM) and XL OS however.