Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Jose Pereira:
Priority_0 gives OR(ings) on PMGs over certain PFs colours so works like this (using charmodes Antic4 and/or 5):Mq:
Jeszcze słowo wyjaśnienia, bo kilkukrotnie padły odniesienia do tego co wcześniej napisałem, że "czar prysł". Ja tam miałem na myśli fakt, że dałem się oszukać filmikowi, bo jak na niego patrzyłem, to przez złudzenie małego ekranu nie zauważyłem, że rozdzielczość wynosi 80px a nie 160px jak wcześniej myślałem. To było trochę żartobliwie, bo poczułem się trochę zrobiony w konia:-)Mq:
Nasze myślenie jest sztywno ustawione na to, że większość gier robionych jest w trybach 160px. Teraz po obejrzeniu tego materiału, stwierdzam, że faktycznie warto się przyjrzeć trybom GTIA, bo tu może być potencjał na zupełnie nową jakość gier na Atari i mogły by powstać jakieś mocno innowacyjne gry.Adam:
(...) są jeszcze tryby GTIA z szerszymi pikselami 4x1 i większą liczbą kolorów - w tym wątku na AAge pisałem, jak uzyskać maksymalnie 38 kolorów w jednej linii w trybie graficznym GR.9 i 37 kolorów w trybie GR.11:Adam:
A jeśli chodzi o techniki uzyskiwania ponad 20 kolorów w linii - "Rolltris" (2013) i jego młodszy brat "Thetris" (2014) pokazują, jak można z sukcesem użyć w grze nakładania PMG, aby uzyskać wielokolorowość (nie wiem, czy faktycznie wykorzystują wszystkie dostępne 23 kombinacje) - przy czym tam rozdzielczość jest "standardowa" z pikselami 2x1, a nie 4x1Adam:
Program Mono dotyczy jak rozumiem wyświetlania pikseli w trybie GR.10 (i jego pochodnych), natomiast jeśli chodzi o samą liczbę kolorów możliwą do wyświetlenia w linii bez żadnych trików programistycznych, to w pozostałych trybach GTIA można uzyskać ich więcej, przy bardzo specyficznym ułożeniu PMG.Mono:
przy zabronionych priorytetach."c:\Program Files\Unity\Hub\Editor\2019.4.17f1\Editor\Data\PlaybackEngines\AndroidPlayer\OpenJDK\bin\java.exe" -jar "c:\Users\Kalosz\Downloads\Multicolor Sprites.jar"