Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
adi:
Czasem trudno odczytać litery np. niebieskie na czerwonym tle.itguyinaction:
@Krótki, ja znazłem dwie inne słabości już po opublikowaniu, których Ty nie znalazłeś he he :Pitguyinaction:
Dyskutowałby, czy C64 miał aż tak dużo lepsze sprite w porównaniu do Atari. Dlaczego tak uważasz?itguyinaction:
Co do porównywania róźnic między grami hmmm.... i tak mam wrażenie, że na tych filmach za dużo mówię. Może niech każdy sam przyjrzy się rozgrywkom i oceni różnice. Szczególnie, że to co dla mnie może być przewagą, dla kogoś innego już nie...itguyinaction:
Co do liczby klatek na sekundę hmm.... ja jakoś nie zauważyłęm problemów z 30klatkami/sek i wydaje mi się, że większość osób tak nagrywa na youtube. Rzeczywiście coś jest nie tak...?itquyinaction:
A Ty co być proponował i jakbyś przetłumaczył wspominiany tytuł? Dla mnie to tłumaczenie bylo z lekkim smaczkiem... :Ppirx:
zamiast ewidentnie przewidzianych 8pirx:
moje osobiste żale są takie, że np. przy okazji 1200XL/800XL goście nie naprawili kilku ograniczeń - 128 kolorów zamiast 256, 9 rejestrów kolorów zamiast 16 i 4 sprite'y zamiast ewidentnie przewidzianych 8.Krótki:
??? Proszę o rozwinięcie, ciekawi mnie skąd ten wniosek.Krótki:
Ale wiesz, żeby samodzielnie ocenić różnice, to nie potrzeba oglądać Twojego filmiku, tylko np. wybrać jeden z tysięcy dostępnych Let's Compare'ów. Czy to jest na pewno właściwa droga żeby zyskać widzów? "Hej, oglądajcie moje filmiki, nie znajdziecie w nich nic czego nie możecie obejrzeć na Youtubie od 10 lat!Cyprian:
8 sprajtów jest już teraz: 4 graczy plus 4 pociski.mav:
Tak chyba można byłoby podsumować każdego na youtube. Czy to oznacza, że nikt już nie powinien niczego nagrać?adi:
Każdy film na Youtube utrzymany na pewnym poziomie kultury i wiedzy stanowi dużą wartość.adi:
trzeba by całkiem wyłączyć telewizjęRocky:
Atari (...) (oczywiście wszystkiego się nie da)...Rocky:
Niewątpliwą przewagą Atari jest paleta kolorów dająca swoistą różnorodność i swobodę w kreowaniu odbioru wizualnego gier i programów..Rocky:
Atarowcy (pewnie nie wszyscy:) ) mają istotny powód do dumyRocky:
architektura ich 8 bitowego Atari została rozwinięta... w Amigach (wydanych pod marką Commodore) ukazując swój pazur..tdc:
duszki na Atari mają sprzętowy tryb przenikania kolorów - taki blending. Fantastycznych zastosowań potencjalnie jest masa, osiągane efekty powalające na tle innych sprzętów, bo inne tego trybu nie mają.Cyprian:
Atari miało lepszą odpowiedź na C64 - układ graficzny Maria (24 rejestrów koloru, 'nieograniczone' sprajty) oraz dźwiękowy AMY (64 oscylatorów), oba znacznie przewyższały swoimi możliwościami C64 i XL/XE.Dracon:
Poza kasą na dokończenie trzeba było też mieć mnóstwo na promocję i tu chyba marketingowcy spod znaku C64 stanęli na wyżynach swych możliwości, stąd m.in. tyle tych kompów było na rynku...Jacques:
ST, STE, Mega ST i TT pobawiłem się po latach i doceniam je, ale w epoce ST to byłby strzał w kolano nastolatka w porównaniu z Amigą.pirx:
Przypuszczam, że oryginalnie taki był plan, tylko kurka wodna nie starczyło cykli na szynie czy coś w ten deseń.