@galtron, wprowadzasz w błąd. To nie jest żadna "pełna wersja PoP", tylko kolejna wersja WIP, bo autor pokazuje postępy prac cyklicznie i udostępnia raz na jakiś czas takie wersje publicznie, żeby ludzie przetestowali i oddali feedback. Jest też już wątek o tym na aol, więc mam wrażenie, że chciałeś zabłysnąć, choć cała masa ludzi i bez tego śledzi progres powstawania PoP na bieżąco.
Ponadto autor w wątku na Atariage wyraźnie napisał, że prosi o nie powielanie plików i nie udostępnianie ich w innych miejscach niż pierwszy post w jego własnym wątku na Atariage, gdzie robi on to samodzielnie, więc dobrze by było, żebyś czytał najpierw treść tego co obwieszczasz, a w tym konkretnym momencie usunął pliki z załączników i podlinkował po prostu zwyczajnie forum Atariage jeśli masz ochotę.
Proponuję jako fan tej gry z peceta aby ostudzić nieco emocje. Wątek przenieść i nie przeszkadzać Autorowi. To co widzę to miód na moje oczy. Czyli nie rozmnażać nie rozdrabniać, przenieść gdzie trzeba i czekać. Ala rozmawiać i wspierać Autora na AOL.
Nie ma problemu ;) Gra jest super ! Grałem jak miałem 1040 STE, a teraz gram na Atari 8 bit. Piękna robota osoby która przeniosła grę z 16 bit na 8 bit. Ciekawe dlaczego nikt wcześniej się nie podjął takiego wyczynu. Coś źle zrozumiałem i myślałem że to już final version, ale się pomyliłem ;)
Jest też współcześnie zrobiona wersja na ZX Spectrum 128K, jakby co. Całkiem zacna jak na możliwości platformy. Całą masę konsol pomijamy milczeniem ;-)
Z czepiania się to muzyka ma trochę zbyt dużo vibrato i średnio mi odpowiada fiolet w pałacu zamiast piaskowców, ale poza tym rewelacja, zwłaszcza animacja bohatera :-)
Nie ma czegoś takiego jak spóźnione konwersje wielkich hitów, których nie było na Atari, skoro nie było ich w epoce,to już nigdy nie zdążą zrobić różnicy i pomóc Atari na rynku. Tym większa nagroda i radość po latach, jeśli się jednak pojawiają.
Zapraszam do obejrzenia materiału poświęconego Prince Of Persia dla 8 bitowego Atari. Krótkie porównanie jak działa z kartą turbo Rapidus oraz bez karty :) Z kartą Rapidus: - wzrost prędkości o jakieś 20%, -brak zwolnień rozgrywki przy większej ilości obiektów na ekranie - zupełnie inne dźwięki w grze - niewielkie błędy w grafice wersja polska:
pin: Uruchamiam wersje dyskietkową, standardowa konfiguracja Rapidusa z wyłączonym "cartrige rooms off". Swoją wersję odpalam z SDrive Maxa. Xuio: Ciekawa informacja, myślałem że trzeba zmiany ustawić po wejściu do ustawień klawiszem "ESC". Za bardzo się skupiłem na grze, skończyłem tą wersje pierwszego dnia po wydaniu.
dziwne, teraz się udało. Ze zmienionym OS'em ale w U1MB, wyłączony OS dla Rapidusa, oczywiście z car rom on, bo dopalenie banku #2 przykrywa rejestry carta i żaden wówczas nie odpali. Czyli się da, tylko muszę sprawdzić dlaczego nie zawsze.
Miałem dokładnie tą samą przypadłość z wersjami na carta. Gra się ładowała bez reakcji na klawiaturę czy fire. Jedynie udawało się czasami wejść do ustawień poprzez klawisz ESC. Jedyne co działało i to nie zawsze.
Czy jak odłączycie wszystko co jest podłączone do SIO to dzieje się tak nadal?
Edit: Napotkałem taki problem w Spy vs Spy 3, ponieważ testowanie wciśnięcia klawiatury odbywało się tam przez taki kod:
lda SKSTAT cmp #%11111011 beq ?keypressed ...
Problem w tym, że jak nastąpi co najmniej jedna z poniższych sytuacji: - naciśnięty jest SHIFT - na wejściu szeregowym będzie "0" - wystąpi przepełnienie bufora klawiatury - wystąpi przepełnienie bufora wejścia szeregowego - albo jakiś framing error to nie dostaniemy $FB w SKSTAT kiedy klawisz jest wciśnięty więc procedura uzna że żaden klawisz nie został wciśnięty.
Jeśli natomiast chciałbyś iść "po kosztach" i odpalać wersję .xex, to wymagania są dwa: - rozbudowany RAM do przynajmniej 128kb (albo Atari 130 XE) - emulator stacji dysków, bo na normalną atarową dyskietkę gra się nie zmieści
@mgr_inż_rafal, @cori: do odpalenia PoP jest potrzebne 128KB RAM niezależnie od sposobu uruchamiania - czy to z carta, czy ze stacji/obrazu. Czyli minimum to 130XE, ewentualnie rozszerzenie pamięci (to zewnętrzne budowane przez Zaxona do 65XE/800XE działa wyśmienicie aczkolwiek cart wtedy odpada).
Niestety. Ze względu na przyjęty sposób realizacji, cart jest traktowany jak dyskietka - dane muszą zostać rozpakowane do RAM-u stąd potrzeba dodatkowych 64KB.
@Peri Noid chciałbym zakupić to rozszerzenie od Zaxona do Atari 800XE, Jaka jest cena tego rozszerzenia? Jak i gdzie to mogę zamówić? Wasz kolega irata4 zaproponował mi emulator stacji dyskietek"sio2sd" za cenę 100 złoty, moje obawy wzbudza brak jakiejkolwiek obudowy, pisał mi że takie są i działa 100prc. Może warto się skusić?
Rozszerzenie jest tu: ->link<- Co do emulatora stacji - obudowa nie jest niezbędna do pracy. Można sobie dodrukować/dorobić - o ile to ci do życia potrzebne. Jeśli chcesz z obudową, znajdziesz takie bez problemu - również nowe i z gwarancją (np. ->link<-