w warunkach konkursowych jest: "No conversions or similar. Please provide handmade ASCII only."
myślicie, że ktoś by brzydko oszukiwał? ;)
to chyba leży w gestii organizatora, żeby przed dopuszczeniem do kunkursu sprawdzić podejrzane prace i ewentualnie wykluczyć. jeśli przegram z konwersją to nie będę już brał udziału w tym konkursie
@odyniec1: No ale mowa jest o tym, że to nie konwersje, bo oryginalne prace, ale rysowane jako bitmapa po czym przepuszczone przez program robiący z tego ATASCII. To nie jest konwersja, bo praca jest oryginalna, ale też nie prawdziwe "znakowanie".
z tego co pamiętam Piesiu zrezygnawał z compos na Spektruma na którymś z rosyjskich party, ze względu na dopuszczanie konwersji. i to wg mnie zdrowe podejście
@odyniec1: A proces polegający na: 1. tworzę bitmapę w hiresie 2. konwertuję narzędziem na ATASCII (parametryzując program, bo może nie każdy wynik jest satysfakcjonujący) 3. tuninguję własnoręcznie wynik dostawiając i zmieniając znaczki Bo jak dla mnie taki proces jest w porządku - praca jest oryginalna, autor wspomaga się tylko narzędziami (które może nawet sam sobie napisał).
wg mnie nie, bo część pracy (przeniesienie proporcji, światłocienia) wykonuje za ciebie program. ale organizator konkursu może uznać, że to jest "handmade" i że jest ok.
Jestem z powrotem. Moja poprzednia wypowiedź była pisana w dużym pośpiechu, w sytuacji bardzo niesprzyjającej rozwinięciu myśli, wyszło zbyt skrótowo i mogło być odebrane jako napastliwe, przepraszam.
Odpowiadając na wcześniejsze wypowiedzi Kaza i Mono - problem mam taki: - atmosfera sugestii, że prace są konwertowane czy wspomagane może wpływać na niższą ocenę również moich prac, - im ktoś sprawniej posługuje się znakami ATASCII, tym łatwiej jest rozsiewać wątpliwości i bardziej dany autor może być pokrzywdzony, - ponieważ prace powinny być anonimowe, więc nie jestem w stanie w tej chwili w żaden sposób pokazać, że rysowałem znak po znaku (bez ujawniania autorstwa) - mogę to zrobić dopiero po konkursie, kiedy już może być za późno.
Tak więc proponuję takie kroki:
1. Niech każdy/ każda zerknie na fazy powstawania niedawnej pracy Odyńca (dołączony animowany GIF jako drugi screenshot) i zastanowi się drugi raz, zanim jakąś pracę oceni jako potencjalną konwersję ;) ->link<-
2. Oceniamy tegoroczne prace z założeniem, że ŻADNA nie jest konwersją z obrazka, że wszystkie były zrobione ręcznie.
3. Przyjęcie w następnej edycji jako zasady dostarczania kilku faz pracy.
@TeBe: Jeśli tworzy się coś większego od zera (już nieważne w jakiej dziedzinie), to w trakcie zmienia się koncepcja, niektóre pomysły krystalizują się w trakcie, inne to ślepe uliczki i się z nich wycofujesz, na koniec jeszcze korygujesz całość itd. Więc jeśli faz jest więcej, to można proces twórczy łatwo odróżnić od przerysowania kawałkami docelowej pracy.
Przy czym niektóre proste prace mogą oczywiście powstać właśnie w taki sposób, że siada się w jeden wieczór i bez większych poprawek rysuje całość - natomiast te bardziej skomplikowane powstają naprawdę długo, to są dziesiątki godzin. No i siedzisz bardzo długo nawet nad drobnym elementem, by potem usłyszeć: za ładnie wygląda, to chyba konwersja ;)
Tak trochę odbiegając od wątku chciałbym napisać, że poziom prac jest niesamowity, dużo tzw. kilerów, a baliśmy się z Logikerem, że będzie mało prac bo do około 15go było ich raptem kilka
dziękuję za głosy i punkty uznania. gratuluję Adamowi super prac, które oceniłem na 5 (razem z Meduzą). zgodnie z zapowiedzią na Demozoo dodałem gifa z fazami pracy.
Gratulacje dla zwycięzców, szczególnie dla Adama za fotografie! A dodatkowo jak już pisałem dla: - pepe za nanoboty i cthulu :) i azteckiego bożka, - nico za meduzę, - i rui8bit za wielce intrygujący kwiat parapetowy - do dzisiaj doszukuję się tam kształtów :) Świetne ATASCII!
Gratulacje, nasi górą! Bardzo mi się podobają te prace, i zwycięskie, i te proste. Najbardziej mi się chyba podoba ręka gitarzysty ze znaczka $1B (escape)!
btw. @Odyńcu, nie to że zaraz tego, ale zegarek na ręce frontmana zdaje się mieć lekko porysowane szkiełko... - czy będziesz to jeszcze poprawiał? ;)
Serce rośnie jak się te prace widzi. Jak PCtowe (czy BBSowe) ASCII oglądałem to zawsze z nutką smutku "a na Atari nie powstawały". Teraz już się nie smucę :D
Gratuluje wszystkim autorom za włożony czas (oraz efekt)
I do remember some demos by "The Sutton Bros." with ASCII art (the Oil demo and others) and some tools/applications (Diskcommunicator by Bob Puff, Shrinker XL or Masher XL, Shrinker XE or Masher XE)... have collected maybe 5 or 6 of these ASCII title screens. Will look for the disk/ATR tomorrow.
Przypomnę, że na Silly Venture jest również kategoria prac ATASCII i do 15 sierpnia można zgłaszać prace do letniej edycji tego party. Może to być atrakcyjna propozycja również dla grafików, którzy mają za mało wolnego czasu na przygotowanie pracy graficznej w "standardowej" kategorii - ATASCII rysuje się znacznie szybciej :)
Oto 3 najwyżej ocenione prace z ostatniej zimowej edycji: