[PL] Uwaga wszyscy! Na party place znaleziono kurtkę jak na zdjęciu, marki Tribord Adventure. Była zostawiona na krześle na wyższym poziomie. Właściciel proszony o kontakt z Greyem lub wiecz0rem
Tak, znalazłem tę kurtkę na górze, pod ścianą w środkowej części. Nie mam zdjęć tego miejsca, ale może ktoś ma z piątku/soboty i zidentyfikuje kto tam siedział.
@Kaz. To nie jest takie łatwe. Najprostszy scheduler to tzw round robin. Każdy dostaje tyle samo czasu. Potem są warstwowe, każda warstwa ma inny priorytet i dostaje odpowiednio więcej czasu; procesy są przyporządkowane do warstw. Oczywiście proces może się zrzec czasu, wówczas dostaje go więcej na przyszłość, ale w rozsądnych granicach. Każdy proces może mieć dodatkowo priorytety +-. I jak tu chcesz kurtkę sprawiedliwie dzielić?
Jeśli prędkość wymieniania się kurtką będzie dążyć do nieskończoności, to wtedy będzie można powiedzieć że każdy właściwie jest ciągle w nią ubrany i równocześnie, że jest ciągle w nią nieubrany.
mono: haha, dobre kiedyś zaskoczyła mnie budowa wyrażenia "ubierać ubranie", w tym stwierdzeniu nie ma mowy o jakimkolwiek ubraniu, jedynie o czynności ubierania, tak więc teoretycznie jest możliwe ubrania zgubionej kurtki nawet gdy jej nie ma, więc teoretycznie ten, który ją zgubił może nadal ją mieć
A wystarczy splątać spiny kurtki i potencjalnych właścicieli i każdy może ją mieć i nie mieć. Podobne do teorii mono, jednak tu rozstrzygamy sprawę na poziomie molekularnym, a nie wymiarowym (konkretnie czasu).
Teoria @gorgh jak Kot Schrödingera, dopóki nie dokonamy obserwacji, dopóty możemy założyć, że ma ją każdy i nie ma jej nikt.
JHusak - postulat moralny sprawiedliwego dzielenia zgłosił Wieczór, nie ja :D. Pytanie, jaka to ma być sprawiedliwość - czy należy się kurtka (byłemu) właścicielowi, czy znalazcy, czy wszystkim uczestnikom SV - i w jakiej ewentualnie części, kolejności? Temat na solidną rozprawę z filozofii, metafizyki i fizyki :)
Anka mi tu mówi: Sprawę trzeba potraktować z ogólnie przyjętymi zasadami:własność właścicielowi, a znalazcy 10% znaleźnego - a ja się zastanawiam, co na te znaleźne obciąć: kołnierzyk, czy rękawki?