Mam pytanko do znawców. Czy ktoś w Polsce produkuje/robi okazjonalnie adaptery, przejściówki z gniazd ECI+CART na PBI? I w drugą stronę też? Bo widzę coś takiego, ale w USA:
Well, here in Germany Abbuc has the PBI Freezer bridge available, which is a PBI <=> ECI+cart converter board with additional cart. socket, price 10 Euro. Schematics should also be available at Abbuc.
(The other two sockets on the board are for the Freezer 2011 and not absolutely required, the board will work as a PBI <=> ECI converter without the Freezer present.)
Potrzebuję ze 3 przelotki takie, jak z posta #7. Problem tylko w tym, że w złocie, bo dwie takie poszły już w śmietnik z powodu śmierci technicznej złącz pokrytych cyną ... a raczej bardziej śniedzią i przetarciami generującymi notoryczne problemy z kontaktem i co za tym idzie stabilnością komputera z wpiętymi takimi gównami w eci.
Nie ma - ale tam szybko spada. Pewnie przy 20 sztukach było by 12-15 zł za sztukę :) Wybacz mi moje kompulsywne dążenie do optymalności :) Po prostu myślę, że więcej osób by to kupiło, np. ja.
Ale wiesz co? Może od razu zrobić płytkę z dziurami na gniazdo kartridża. Jak ktoś będzie chciał, to se wlutuje.
I wrzucić ją do sklepiku ptodt.
No i jeszcze w JLCPCB trzeba wybierać tę grubszą warstwę złota (info dla ogółu) - ta cieńsza nadaje się do lutowania, ale jest zbyt cienka na styki. No i jest mało złota :) Ta grubsza i tak jest cienkawa, ale jest.
I bardzo dobrze, że drążysz. Ja się nie obrażam na porady :-)
Kilka tych "dziwacznych" przelotek już robiłem. Nawet chyba masz ze dwie z MIDIcar-em :-). Te co zamówiłem zrobiłem z podwójną warstwą złota na stykach więc powinno być ok. Nie zamawiałem większej ilości bo jakby się okazało, że coś nie bangla to szkoda kasy.. a jak zabangla to zamówimy więcej.
Czyli ram 320, expander Zaxona do którego przylutowany na stałe jest Dracon Cart (ethernet) i przelotka od Simiusa z IDE plus (ta cynowana z tego posta), no i jedynym słabym elementem tej układanki jest właśnie ta popie**** przelotka która co chwilę wywala całość bo dotkiesz biurka na którym stoi ten komputer i jest zwis. Wyczyścisz to złącze czymś i jest chwila spokoju i później w kółko i temat wraca. Wydaje mi się, że każdy kto kupuje carty itd. z cynowanymi padami i mówi, że nie ma z tym problemu to po prostu nie używa sprzętu który kupuje ;)
Pancio - tylko dobrze zwymiaruj złącze ECI oraz szerokość padów. Było już raz tak, że Zaxon zrobił pierwszą serię expandera, który miał za wąskie pady i ideplus nie wyrabiał z prądem jak był w nim dysk mechaniczny.
No i bardzo Ci dziękuję Pancio za to, że Ci się chciało ogarnąć ten temat, bo wreszcie będę miał działającego IDE plusa i wreszcie będę mógł ponownie odpalić serwer www na Atari ;)