atarionline.pl problem z Dreszczem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbaton
      • CommentTime27 Feb 2010 21:02

witam

mam problem z grą Dreszcz świetnie działa na emulatorze
      jednak na oryginalnym 130XE + SIO2SD po załadowaniu i rozpoczęciu pokazuje krzaki zamiast tekstu czy mógłby ktoś z Was to sprawdzić czy to wina mojego sprzętu czy wersji Dreszcza? A przecież Atari i Dreszcz to pełnia szczęścia!
      • 2: CommentAuthorbaton
      • CommentTime28 Feb 2010 21:02

gdyby ktoś mógł sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny - dzięki
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Feb 2010 21:02

O ktory "Dreszcz" chodzi - ten z naszego katalogu?
      • 4: CommentAuthorbaton
      • CommentTime28 Feb 2010 23:02 zmieniony

ten niestety również:( [pełna wersja nie demo]
      • 5:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime1 Mar 2010 17:03

Potwierdzam. Gra na moim 130XE też się nie chce uruchomić. Natomiast na Atari z 1MB RAM odczytuje się z sio2sd i uruchamia bez problemu.
      • 6: CommentAuthorbaton
      • CommentTime1 Mar 2010 22:03

dzięki za sprawdzenie. ciekawe czy ma ktoś moc by to poprawić?
      • 7: CommentAuthorbaton
      • CommentTime1 Sep 2019 09:09

... no i 10 lat minęło, a działającego Dreszcza brak. Może coś mi umknęło? A może Larek dokończył swoją wersję? :)
      • 8:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime2 Sep 2019 07:09

dopiero 9 i pół roku, także...
      • 9: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime2 Sep 2019 17:09

Jak facet mówi, że zrobi to ... nie należy mu co pół roku przypominać.
      • 10:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime2 Sep 2019 22:09

mam problem z grą Dreszcz świetnie działa na emulatorze
      jednak na oryginalnym 130XE + SIO2SD po załadowaniu i rozpoczęciu pokazuje krzaki zamiast tekstu czy mógłby ktoś z Was to sprawdzić czy to wina mojego sprzętu czy wersji Dreszcza?

Mi to wygląda na kolejną produkcję pisaną "na sucho" tzn. pod emulatorem i bez testów na realnym hardware...

A przecież Atari i Dreszcz to pełnia szczęścia!

Potwierdzam. Lubię jedno i drugie. W "Dreszcza" zagrywałem się jeszcze jak był on drukowany w magazynie "RAZEM". ;)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Sep 2019 15:09 zmieniony

Dracon:

Mi to wygląda na kolejną produkcję pisaną "na sucho" tzn. pod emulatorem i bez testów na realnym hardware...

Wątpię, żeby w tym przypadku tak było. To rok 2001, emulatory nie były wtedy w modzie. Zresztą autor - Qcyk napisał, że wklepał tekst i zrobił kod na Atari.

Jeżeli nie działa na 130XE, a działa na innym rozszerzeniu pamięci, to jest duża szansa, że rozszerzenie pamięci, na którym program działa, jest niekompatybilne ze 130XE, a program został napisany niechlujnie albo bez przetestowania na 130XE. I być może opis tego pliku w TOSEC jest nieprawidłowy (kto tam wrzucił info, że to wymaga 130XE, a nie po prostu 128KB?).

Wyjaśnienie różnic tutaj:
      ->link<-

tutaj dyskusja:
      ->link<-
      • 12: CommentAuthorpin
      • CommentTime29 Sep 2019 15:09

Sprawdziłem u siebie i jest tak, że program uruchamia się normalnie na:

* RAM U1MB, tryby: RAMBO 320kB, 576 COMPY SHOP, RAMBO 1088kB
      * Loader IDE+ 2.0, z dosem się pogryzło (SDX 4.49d)
      * 65c816 @ 20MHz

... ale nie uruchomi się np. spod SIO2BT loadera na tym samym sprzęcie. Wnioskuję więc że chodzi o budowę tej binarki, bo loader z IDE Plusa nie takie cuda uruchamiał ;). O co konkretnie chodzi, to by Draco trzeba było pytać bo była onegdaj dyskusja w temacie.