atarionline.pl Gra "TONY" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime4 Sep 2024 21:09

Retro Borsuk przechodzi teraz Tony'ego niejeden raz:

• 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2024 22:09

Po co? Wszyscy to już chyba przeszli.
      • 3:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime5 Sep 2024 11:09

Pytanie od jak dawna istnieje wersja 1.8? Bo na itch.io nadal 1.7 (od ponad 60 dni).
      • 4: CommentAuthorstreak
      • CommentTime9 Oct 2024 09:10

@Rafal

Pytanko czy masz w planach "uwolnienie" Tonego dla wszystkich ? (c64/ami/atari) Jesli tak to jaki jest okres freeza?
      • 5: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime9 Oct 2024 11:10

@Jacques jest 1.8 do pobrania wraz z Go!TonyGo!

@streak tak, za miesiac
      • 6: CommentAuthorstreak
      • CommentTime9 Oct 2024 11:10

@Rafal
      Uuu, elegancko. Super. Dzieki za info
      • 7: CommentAuthorxbx
      • CommentTime9 Oct 2024 17:10

Czy na małym Atari da się podkolorować Hi-Res w taki sposób?
      Czyli zostawić czarny w tle.
    1.  
      No.
      That blue should have its correspondant darkest blue (luminance 0).
      Any other colour always the same way (like a green be darkest green,...).
      • 9: CommentAuthorbob_er

Nie. W hiresie kolor tła i elementów są takie same. Mogą (i zwykle mają) inną jasność.
      Można to zmienić używając duchów, ale grafika od początku musi to uwzględniać, żeby to fajnie wyszło. W Tonym się nie da.
      • 10: CommentAuthorxbx

No właśnie o podkolorowanie duszkami mi chodzi. Czy nałożenie duszka zmienia też czarny? Co to znaczy, że "grafika od początku musi to uwzględniać"? Było to gdzieś użyte?
    2.  
      If you use sprites (PMGs) works the same way.
      Any hue (colour) will always have its correspondant/the same in luminance 0.
      Only white and grays can have the black.
      • 12: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime9 Oct 2024 18:10

Tak, kolorowanie duchami to jest popularna rzecz. Możesz to pooglądać np. tutaj: ->link<-
    3.  
      mam zasade nie wtracam sie w robote kodera, robi to co mialem w planach a jak ma extra pomysly to moze dodawac... tak tez bylo z paralaksa i kolorami do Tony GO! Tez tak bylo z iloscia duszkow na planszy czy parabola skoku w TONY 1 dlatego Amigowa wersja wyglada slabiej. Tak wiec jak Vladymir zrobi kolor to zrobi... moja koncepcja TONY 1 nie brala tego pod uwage bo sie na tym nie znam. Co do TONY 2 to beda negocjacje bo to rok doswiadcen wiec i kazdy z nas potrafi wiecej.
      • 14: CommentAuthorVidol
      • CommentTime9 Oct 2024 19:10

Z kolorowaniem duchami jest jeden "drobny" problem. Każda plansza musi być kolorowana osobno i raczej nie da się tego zautomatyzowac.
      • 15: CommentAuthorxbx
      • CommentTime9 Oct 2024 19:10

No to do bani. Szkoda. Inżynierowie Atari w tym przypadku się nie popisali. I nie ma absolutnie żadnego sposobu, żeby oszukać przeznaczenie i mieć ten czarny w tle? Przecież na małym Atari można wszystko.

@rafaldudek
      Screen z Tony'ego to tylko ilustracja do mojego pytania. Gra jest zrobiona super. Jeśli faktycznie nie ma opcji czarnego tła, to lepiej zostawić w mono i nie kolorować. W takim Auf Wiedersehen Monty przez to podkolorowanie wieś tańczy i śpiewa.
      Natomiast skoro wspomniałeś o "paraboli skoku", to moim zdaniem można to było dopracować, żeby trochę zbliżyć się do doskonałości. W ruchu i skokach Tony'ego brakuje trochę szybkości i dynamiki. Zostanę teraz pewnie zjedzony, ale trudno.
    4.  
      @xbx to do Vladimira pisz jest on aktywny na atariage, jestem starym Atarowcem jako gracz, jak zobaczylem Vladka wersje TONY uznalem ze to co moj brat XXL zrobil to moze mu buty czyscic, gra naprawde jest fajna, ok rozumiem ze ja pomyslodawca moge byc stronniczy ale mowie co sam mysle bez obrazy nikogo
      • 17: CommentAuthorkski
      • CommentTime10 Oct 2024 09:10

Super gierka brawa dla wszystkich autorów.
      Z kolorowaniem dałbym sobie spokój to raczej nie wyjdzie tak jak tworzona normalnie w kolorowym trybie (lores) a przy takiej ilości komnat ogromna praca będzie.
      • 18: CommentAuthorstreak

Tony i tak ma lepsze skoki niz Roderic :). Hint Hint, imho swietnie skoki sa zrobione w Castlevani. Zarowno pionowe (wspinanie sie) jak i ukosne :)
      • 19: CommentAuthorTrachu

Super gierka juz jest ale jestem calym sercem by podkolorowac spriteami elementy architektury tak jak to jest zrobione w MONTYm

Pragne zauwazyc ze w obrebie podkolorowania nadal bedziemy miec do czynienia z MONOCHROMATYCZNYM obrazem. Otoz CHROME zostaje zawsze takie samo stad ciemny i jasny niebieski, to co sie zmienia to tylko jasnosc. Innymi slowy bedzie koszernie a o niebo ladniej :)
      • 20: CommentAuthorkski

Trachu masz na myśli będzie trzeci odcień tego samego koloru nie inny kolor?
      • 21: CommentAuthorxbx
      • CommentTime10 Oct 2024 10:10 zmieniony

Czy dobrze rozumiem, że w Hi-Res i przy wykorzystaniu duszków w odcieniach szarości możliwe jest coś w rodzaju:
      • 22: CommentAuthorTrachu
      • CommentTime10 Oct 2024 10:10 zmieniony

Atari operuje w starym standardzie kolorow gdzie 16 roznych rodzajów CHROME(roznych kolorów) moze przyjac 16 roznych odcieni Jasnosci (a tak naprawde w wiekszosci trybów tylko 8 odcieni)
      JEzeli dany kwadrat ekranu (dla uproszczenia przyjmijmy znak 8x8px hiresowych) przykryjemy spritem to w obrebie tego kwadratu zmieniamy tylko CHROME czyli inny kolor, i mamy zawsze dwa poziomy jasnosci tego wybranego przez nas koloru.
      A chcialem nawiazac do nazwy grupy ktory zrobila TONYego ktora nazywa sie Monochrome graphics celem wytlumaczenia ze akurat w Atari podkolorowanie spritemi nadal pozwala nazywac obraz Monochromatycznym.

xbx: nie da sie tak bo spritemi nie da sie sterowac jasnoscia.
    5.  
      atariage i atarionline to kopalnia pomyslow
      • 24: CommentAuthortebe
      • CommentTime10 Oct 2024 11:10

jeśli kolor PMG ma ten sam kolor co bitmapa, to PMG może sterować jasnością, "wystające" piksele PMG zleją się z bitmapą i będą "niewidoczne"

przykłady ->link<-
      • 25: CommentAuthorxbx
      • CommentTime10 Oct 2024 22:10 zmieniony

Czyli jednak da się uratować czarne tło po nałożeniu duszka? Mega.
      • 26:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Oct 2024 20:10

• 27: CommentAuthorpustak
      • CommentTime15 Oct 2024 23:10

Ja dopiero kilka dni temu kupiłem Tonego.
      Gra jest extra gratulacje dla autorów!

Mam pytanie, czy przejścia pomiędzy etapami 1-4 i 2-4 były celowe? Czemu miały służyć? Takie skróty do ekranu końcowego?
      I czy drabina na pierwszej planszy etapu 5 dobrze działa czy to jest jednak błąd? Zejście w dół przenosi nas do komnaty z dwoma kluczami, a później idąc w lewo schodzac piętro w dół i idąc w prawo trafiamy w to samo miejsce.
      • 28:

CommentAuthorpopmilo
      • CommentTime16 Oct 2024 12:10

Dziękuję :)

Tak, przejścia są celowe.

Drabina na poziomie 5 jest naprawiona w najnowszej wersji itch.
      Pamiętaj tylko, żeby nie schodzić w dół, a wszystko będzie dobrze :)
      • 29: CommentAuthortebe
      • CommentTime16 Oct 2024 15:10

autorzy Tony-ego to byli pracownicy Blizzarda stąd te błędy i niedopracowania ;)
      • 30:

CommentAuthorpopmilo
      • CommentTime17 Oct 2024 09:10

Podobnie jak Blizzard, mogę ogłosić, że błąd został naprawiony i nowa wersja będzie wkrótce dostępna :)

To był jeden niezainicjowany bajt w pamięci RAM....
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Oct 2024 10:10

Good job! :)
      • 32: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime17 Oct 2024 18:10 zmieniony

Tony doczekal sie Atari ST. Wymagania: Atari 520ST, zajmuje jedna dyskietke... to wydanie zawstydzi Amige. Koder i muzyk to bardzo znani i doceniani ludzie. Premiera po koncowych testach.
      • 33: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime17 Oct 2024 19:10

Skoro GGN się za kod zabrał, to musi być wypas :).
      • 34: CommentAuthortebe

pomyślcie ciepło o tym biednym koderze z Amigi :)
      • 35:

CommentAuthorgreymsb

Namawiałem GGN'a zaraz po tym, jak Jurek z Retronics napisał mi, że szukają kodera na ST :) I jak widać udało się :D
      • 36: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime17 Oct 2024 19:10 zmieniony

tak to prawda kodera mam od Jurka z Retroniks a jak on to zalatwial nie mam pojecia, wazne ze jest Tony na ST. W sumie bez was by Tony zostal na papierze zawsze o tym mowie
      • 37:

CommentAuthorgreymsb

@rafaldudek: Jurek napisał do mnie, a ja do GGN'a :) Nomen omen słyszałem, że szukasz też kodera na Falcon'a (ale o tym wiem od Cypriana). GGN koduje też na Falconie, więc możesz do Niego uderzyć i w tym temacie - napisał kiedyś grę "Downfall" na Falcon'a.
    6.  
      @greymsb, to już wiem, kogo wpiszemy w podziękowaniach w grze. Ale tak na serio – bardzo dziękuję! Cały ten projekt Tony opierał się na takiej współpracy; ludzie mnie wspierali, mimo że ryzykowali, bo przecież jestem "znikąd". To pokazuje, że każdy "Wieiek z lasu" może zrobić grę, jeśli tylko bardzo tego chce. Jeszcze raz – czapka z głowy, panie!
      • 39: CommentAuthortebe

XXL przetarł Tobie szlak ;)
      • 40:

CommentAuthorgreymsb

@rafaldudek: kiedyś byłem swapperem, więc trochę kontaktów się nawiązało ;) jak będę mógł w czymś jeszcze pomóc to polecam się uwadze ;)
    7.  
      @tebe bez Krzyska mojego brata (wy znacie go jako XXL) temat gry nie byl brany pod moja uwage, zajmuje sie innymi sprawami, ale Krzysiek ciagle nudzil ze retro dalej zyje co nowego w swiecie Atari no i mnie przekonal pewnego razu jak byl odebrac mnie z lotniska...a ze moj syn tez chcial zobaczyc czy moge wydac gre jak wujek Krzysiek to polecialo
    8.  
      @greymsb co by nie mowic wersja ST to twoja robota, ja mialem 2 koderow z ST ale nie wyszlo z powodow nieznanych
      • 43: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime17 Oct 2024 20:10

@rafaldudek - ja byłem jednym z dwóch. Niestety trochę czas po godzinach mi się zredukował, i wiedziałem, że w rozsądnym czasie tego nie zrobię.
      • 44:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime17 Oct 2024 20:10

@bob_er: nie chciałem o tym wspominać, ale ok ;)
    9.  
      @bob_er wiem, ale dalej licze ze jak znadziesz czas to w projekcie XL/XE AI WARS (podroba turricana) pomozesz, tyle ze ja musze miec wsparcie grafika z Atari co zna te dziwne tryby gdzie sa kolory
    10.  
      AI Wars - Znowu będą mnie łapać za słowa – nie chodzi o podróbkę, tylko o dynamikę rozgrywki. Fabułę wymyśliłem i w sumie całkiem dobrze się trzyma kupy. Mam też sprity, choć grafika nie będzie tak szczegółowa jak w Tony, bo tam każdy piksel był inny, teraz wiem ze robiac gry nie wazne ze cegly sa takie same, w Tony kazda w miare mozliwosci byla inna. Tym razem stawiam na szybką strzelankę, juz czytalem ze Kowalski to oklepane, wiec zmienie nazwisko bohatera na inne... ze ski na koncu :P
      • 47:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime18 Oct 2024 06:10

Retrowski :D
      • 48: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Oct 2024 13:10

Blatzkowski
    11.  
      mile
      • 50:

CommentAuthormav
      • CommentTime18 Oct 2024 17:10

Gratulacje! Amarok też wysoko, słusznie.