atarionline.pl Time Wizard - gra na ABBUC Software Contest 2023 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorVidol
      • CommentTime19 May 2024 07:05

Zaczynam 'łapać' edytor i zauważyłem pewien błąd. Niektóre elementy o wysokości 1 na ekranie zajmują 2 pola. Da się to obejść ale jest to nieco upierdliwe. Tak ma być?
      • 2:

CommentAuthormav
      • CommentTime19 May 2024 08:05 zmieniony

Przesuń pustkę na liście w górę (albo w dół). To jest taki priorytet rysowania. Choć fakt, nieco upierdliwe :)
      • 3: CommentAuthorVidol
      • CommentTime19 May 2024 09:05

działa, dzięki :)
      • 4:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime19 May 2024 10:05 zmieniony

To wynika z tego, że niektóre obiekty jak murki, platformy, rysują cień pod sobą. Dzięki temu plansza zyskuje nieco głębi. Tak było w oryginalnej wersji gry i zostało w wersji Deluxe.

Co do zmiany kolejności rysowania obiektów to wygodnie jest używać klawiatury PageUp/PageDown - jest szybsze niż klikanie na liście obiektów.

Poza tym działają klawisze strzałek do przesuwania obiektów, Shift+strzałki do zmiany rozmiaru, Delete do usuwania obiektu a Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V, Ctrl+Z jako standardowe operacje.
      • 5: CommentAuthorVidol
      • CommentTime19 May 2024 12:05

to jeszcze trochę pomarudzę :)
      Jak mam platformę złożoną z różnych obiektów i chciałbym ją przesunąć, to muszę każdy obiekt przesuwać oddzielnie. Pomocna była by możliwość zaznaczenia kilku obiektów np. z shift i przesuwania takiej grupy.
      • 6:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime19 May 2024 15:05

@Vidol, dzięki za Twój czas i zabawę z edytorem.

W pełni Cię rozumiem, jednak obecnie w edytorze nie ma zaznaczania i operacji na wielu obiektach na raz. Zmiany w programie zajęłyby mi trochę czasu, który wolę poświęcić na dokończenie kwestii implementacyjnych ostatecznej wersji gry...

W wolnej chwili zastanowię się jak można byłoby to szybko wprowadzić, ale niczego konkretnego nie obiecuję.
      • 7: CommentAuthorVidol
      • CommentTime25 May 2024 18:05

moja pierwsza plansza
      • 8:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime25 May 2024 19:05

Vidol, rewelacja! Poziom bardzo mi się podoba. Widzę, że skorzystałeś z kilku nowych elementów gry.

Jedyne co bym zmienił to wejście portalu o indeksie 1, żeby było z lewej strony. W przeciwnym przypadku wchodząc z portalu 0 do 1 bohater teleportuje się w ścianę po prawej stronie.

Dziękuję :)
      • 9: CommentAuthorVidol
      • CommentTime26 May 2024 07:05

Ups. Moje niedopatrzenie, wcześniej ten portal był w innym miejscu i było ok. Wersja poprawiona.
      • 10:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime16 Jun 2024 00:06

Ktoś kto czeka na końcu przesyła pozdrowienia... ;)
      • 11: CommentAuthornosty
      • CommentTime16 Jun 2024 21:06

Czyli będzie boss?! :)
      • 12:

CommentAuthormav
      • CommentTime16 Jun 2024 21:06

oooo, najs!
      • 13:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime16 Jun 2024 23:06

Wypadało zaprosić go do gry :)
      Na razie nie chcę zdradzać więcej szczegółów, żeby nie psuć niespodzianki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
      • 14:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime7 Aug 2024 00:08 zmieniony

Trochę czasu minęło od ostatniej wersji demo, dlatego najwyższa pora pokazać postępy w rozwoju gry.
      Intensywne prace cały czas trwają pomimo różnych spraw życiowych i zawodowych. :)

W wersji 1.5 Time Wizard Deluxe Edition znalazły się m.in następujące zmiany (chociaż jest ich znacznie więcej, ale nie są tak zauważalne).
      - Dodano 31 nowych poziomów, w tym dzieła członków AtariOnline.pl i AtariAge.
      - Dodano wyświetlanie nazwy autora poziomu podczas ładowania.
      - Dodanie poziomu bossa z zupełnie nową mechaniką gry.
      - Ulepszenia ekranu splash, tytułowego i na końcu gry.
      - Dodano 5 nowych efektów przejścia podczas wyświetlania i ukrywania planszy.

Nowe zaskakujące ficzery pojawią się w następnej wersji demonstracyjnej. :)
      • 15:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime17 Sep 2024 22:09

Mam szybkie pytanie. Czy bylibyście zainteresowani cheat mode w Time Wizard Deluxe Edition? Jak bardzo byłoby to dla Was przydatne, czy często korzystalibyście z tego?

Tryb ten mógłby przykładowo dawać możliwość zagrania w dowolny poziom (no może poza ostatnim), ale bez zapisywania wyników i postępów w grze. Żeby zagrać w ostatni poziom i tak trzeba byłoby przejść całą grę ale co ważne w normalnym trybie bez oszukiwania.

Co o tym sądzicie?
      • 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Sep 2024 23:09

Nie pytaj! Rób!
      • 17:

CommentAuthorMq
      • CommentTime17 Sep 2024 23:09

Tak jest, otóż to :-)
      • 18:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime18 Sep 2024 13:09

I Ty pytasz o takie super udoskonalenia? :)
      • 19:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime14 Oct 2024 21:10 zmieniony

Moi drodzy, szukam ochotników do beta testów gry Time Wizard Deluxe Edition, którą chciałbym wydać jeszcze w tym roku. :)

Jakie są oczekiwania:
      - posiadanie komputera 8-bitowego Atari z pamięcią co najmniej 64kB RAM, mile widziane też nietypowe konfiguracje z rozszerzeniami,
      - posiadanie kartridża w standardzie MaxFlash 8Mbit, żeby można było samodzielnie nagrać sobie swoją kopię gry na kartridż - może to być np. kartridż z grą wydaną przez Mq Workshop ;),
      - posiadanie urządzenia na SIO obsługującego duże dyskietki generowane przez Maxflash Cartridge Studio - ponad 300 kB,
      - posiadanie kontrolera do gry, mile widziane kontrolery z więcej niż jednym przyciskiem w standardzie Joy2B+,
      - własny czas i chęci do tego, żeby w ramach wolontariatu potestować grę i zgłaszać ewentualne uwagi do mnie,
      - prośba o nieudostępnianie gry osobom trzecim, bo chciałbym zachować pewne szczegóły w tajemnicy do czasu wydania gry.

Co można zyskać:
      - możliwość poznania i pogrania w prawie produkcyjną wersję gry,
      - możliwość wpłynięcia na ostateczną postać gry poprzez zgłaszanie wszelkich uwag w kontekście błędów, problemów, poziomu trudności oraz innych sugestii dotyczących zmian czy usprawnień,
      - możliwość zapisania się w historii, bo imiona/nicki beta testerów pojawią się na pudełku i/lub instrukcji wydanej gry. :D

Wszystkich chętnych poproszę o kontakt w wiadomości prywatnej lub na e-mail amarok8bit@gmail.com. :)
      • 20:

CommentAuthormav
      • CommentTime14 Oct 2024 21:10

Łapię się tylko na ostatnie dwa punkty i kawałek pierwszego :(
      • 21:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime18 Nov 2024 21:11

Moi drodzy!

Z ogromną przyjemnością pragnę poinformować, że w grudniu 2024 planujemy z Mq-workshop wydać grę Time Wizard Deluxe Edition.

Jesteśmy już na ostatniej prostej, pozostaje kwestia ewentualnych drobnych poprawek w grze oraz oczekiwanie na wyprodukowanie materiałów poligraficznych.

Kolejną informacją-niespodzianką jest fakt, że muzykę do gry skomponował legendarny Adam Gilmore.

Próbki z nowej ścieżki dźwiękowej można usłyszeć w poniższym materiale wideo. Życzę miłego oglądania i słuchania. :)

• 22: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime18 Nov 2024 21:11

Super... Ile będzie "muzyczek" w grze? Jedna? A może więcej?
      Super niespodzianka!
      • 23:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime18 Nov 2024 22:11

Wszystkie muzyczki będą dostępne na kanale YT Adama Gilmore'a.

W sumie jest 7 kawałków. Cztery z nich są z rozgrywki, więc gdyby ktoś chciał ich posłuchać z inną prędkością albo od końca to musi poczekać jeszcze chwilę na wydanie gry.
      • 24:

CommentAuthormav
      • CommentTime18 Nov 2024 22:11

Polecam!
      • 25:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime19 Nov 2024 02:11

WOWOWOWOW
      • 26: CommentAuthorlexx
      • CommentTime19 Nov 2024 04:11

Super, uwielbiam tą grę.
      • 27: CommentAuthortakron27
      • CommentTime19 Nov 2024 08:11

łooo to już wiem, co będę robił w grudniu po południu
      będę grał w grę :-P
      • 28: CommentAuthorkraczaj
      • CommentTime19 Nov 2024 09:11

Gierka super, ale chyba jeszcze bardziej cieszy Adam Gilmore, mistrz
      • 29: CommentAuthorpigula
      • CommentTime19 Nov 2024 14:11

Super!!!!
      • 30: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime19 Nov 2024 15:11

szukam szczęki po podłodze
      • 31:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime21 Nov 2024 11:11

@amarok
      Całkiem ładna muza, na czym Adam ją komponował?
    1.  
      Ciarki przechodzą. Czekam.
      • 33:

CommentAuthoramarok
      • CommentTime24 Nov 2024 17:11

Jak słyszę muzykę Adama Gilmore'a to też przechodzą mi ciarki - i w klasycznych, i w nowych kawałkach. Sam ciągle jeszcze nie wierzę, że doszło do naszej współpracy, to chyba najbardziej niespodziewany element całego projektu. Ale doszedłem do wniosku, że jak gra ma się spodobać, to muzyka musi być na wysokim poziomie :)

Utwory skomponowane do Time Wizarda miałem okazję słuchać godzinami przy okazji rozwoju gry oraz jej testowania. I muszę przyznać, że muzyka w ogóle się nie nudzi i mocno wchodzi do głowy, tak że mimochodem się ją nuci.

Na tyle przyzwyczaiłem się do nowej i rewelacyjnej ścieżki dźwiękowej, że jak uruchomiłem ABBUC-ową wersję Time Wizarda to ręce mi opadły a uszy zwiędły. ;)

Wszystkie utwory zostały skomponowane przy użyciu Raster Music Trackera. Taka ciekawostka - portal Atariteca zrobił w lipcu wywiad z Adamem Gilmorem i na drugiej stronie u góry jest zdjęcie gdzie widać jak Adam jest w trakcie komponowania muzyki do mojej gry. :D
      ->link<-

Jednak informacja ta była przez dłuższy czas trzymana w tajemnicy i jedynie wydawca oraz testerzy wiedzieli o tym. W wywiadzie na Atariteca też jest informacja „Pracuję nad grą z deweloperem Atari, ale na razie to tajemnica” - tak się umówiliśmy z Adamem.

Prawda jest taka, że cały czas byłem zarobiony w projekcie i nie miałem kiedy przygotować materiału wideo z tą informacją. Na szczęście prace nad grą są zakończone i teraz pozostają tylko kwestie produkcyjne, które są na całkiem zaawansowanym etapie. :D
      • 34: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime24 Nov 2024 18:11 zmieniony

Wiem, że się narażę. Ale według mnie potencjał z obu stron, czyli kodera i muzyka zostały, że tak powiem niewykorzystane. Czekam na drugą część gry, gdzie nie będzie powodującego zawroty głowy cofania czasu a i Pan Adam Gilmore bardziej się postara z muzyką, bo szału nie ma, poza początkowymi taktami powiedzmy. Nie wiem jaka jest muzyka w czasie rozgrywki, ale zaprezentowana w filmiku na kolana nie powala niestety. Patrząc oczywiście na możliwości A. Gilmore`a.
      • 35: CommentAuthorAdam
      • CommentTime24 Nov 2024 19:11

@Konstantyn: może czas pogodzić się z tym, że to nie jest gra dla Ciebie?
      • 36: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime24 Nov 2024 20:11 zmieniony

Adam - no nie dla mnie. A szkoda, bo graficznie gra prezentuje się doskonale a i muzyka jest świetna (ta z wersji pierwotnej). Nie wiem po co zmieniać muzykę, która jest rewelacyjna według mnie, bez sensu, podobnie jak to cofanie czasu bez sensu. Wielki potencjał, a według mnie zmarnowany przez te dziwaczne pomysły, pierwszy z cofaniem czasu, a drugi ze zmianą muzyki.
      • 37:

CommentAuthorsmector
      • CommentTime24 Nov 2024 21:11

@Konstantyn Twoim tokiem rozumowania to fajny by byl ten River Raid gdyby nie dali tego bezsensownego samolocika i tej rzeki... A ogolnie jak Ci sie nie podoba to po prostu nie graj. Lubisz krytykowac prace innych a sam niczego tworczego nie wnosisz do spolecznosci - tak ja to widze.
      • 38:

CommentAuthormav
      • CommentTime24 Nov 2024 21:11

Proponuję taką zabawę.
      Fajny ten Fred, gdyby nie te głupie kaktusy i umieranie, bez sensu.
      Fajny ten Boulder dash, tylko po co te kamienie tam są, bez sensu.
      O, Ridiculus Reality, fajna gierka, tylko to przesuwanie fragmentów świata bez sensu.
      Ten Flob też fajny, spoczko gierka, tylko bez sensu jest to obracanie ekranu.
      O, Tensor Trzaskowskiego, to dobre jest, tylko bez sensu znowu z obracaniem ekranu, po co to?
    2.  
      Panie Smector - nie mam obowiązku być ani koderem, ani muzykiem, ani lutnikiem czy innym znawcą komputerów. Mam za to przywilej być użytkownikiem i Pan mi tego nie zabroni. Moim "wkładem" niech będzie to, że podsuwam "konstruktywne pomysły" na przyszłość, zwracam na coś uwagę, czego inni nie widzą albo widzą, ale nie powiedzą o tym. Tak, możliwe, że tylko ja mam takie zdanie. A to, że będę łajany i krytykowany za to? Cóż, nie każdy potrafi ogarniać więcej, niż mu poda telewizor na tacy. Dlaczego niby mam wznosić laudesy i pienia, jeśli mi osobiście ta gra po prostu się nie podoba, a ma w sobie wielki potencjał? Uważam, że można byłoby go lepiej wykorzystać. I co, według Pańskiego mniemania, jeśli mam inne zdanie to nie mam prawa się odzywać albo nie pasuję do tutejszej społeczności tudzież jestem aspołeczny?
      • 40: CommentAuthorAdam
      • CommentTime24 Nov 2024 22:11

Jeśli chodzi o samą muzykę - zakładam, że nadal Amarok wykorzystuje swój autorski silnik muzyczny pozwalający na regulowanie tempa muzyki i kierunku odtwarzania. A to oznacza, że nie może wykorzystać wszystkich możliwości RMT i tutaj mogą istnieć pewne ograniczenia, z którymi musiał się mierzyć Gilmore.

Ale, szczerze mówiąc, gdybym był na miejscu Amaroka i miał zrobioną grę, nawet z dobrą muzyką, a pojawiłaby się propozycja, że nową muzykę napisze mi Adam Gilmore, to pokusa byłaby zbyt wielka, żeby nie skorzystać ;)
      • 41:

CommentAuthoramarok

@Adam, słusznie założyłeś. :)

Podczas rozgrywki muzyka w dalszym ciągu odtwarzana jest w różnym tempie oraz wstecz, dlatego mój silnik, który ma pewne ograniczenia, nadal jest używany. Muzyka podczas gry to bardziej tło, więc nie stanowi dużego problemu, że jest uboższa. Również fakt, że są użyte tylko 3 kanały, bo czwarty odtwarza efekty dźwiękowe, jest sprawą jak najbardziej do przyjęcia. Przecież w hitach takich jak Draconus, nie ma muzyki podczas gry a jedynie charakterystyczne plumkanie. No, ale to hit nad hity, przynajmniej dla mnie. :D

Natomiast w pozostałych miejscach, jak ekran tytułowy, muzyka może być bardziej rozbudowana i bez ograniczeń. Tego co prawda nie było w wersji ABBUC, ale Deluxe Edition odtwarza muzykę wykorzystując w pełni cztery kanały oraz inne możliwości RMT.

Prawdą jest też, że Adam Gilmore musiał zmierzyć się z ograniczeniami mojego silnika muzycznego, ale jak to widać a właściwie słychać nie było większym problemem dla mistrza. Potencjał muzyki z rozgrywki można docenić dopiero podczas gry kiedy łączy się z efektami dźwiękowymi oraz oprawą graficzną. Po wielu godzinach grania uważam, że nowa ścieżka dźwiękowa jest świetnie dopasowana do gry.

Czekam z niecierpliwością na opinię innych osób, które będą chciały pograć troszkę dłużej w grę. Mam nadzieję, że nastąpi to już niedługo czyli w grudniu.
      • 42:

CommentAuthormav

Mogę tylko potwierdzić, że muzyczki w trakcie gry się cofają do tyłu :D
      Ponadto nawet mogą cofać się powoli, albo i x4.

Chociaż powiem szczerze, że to wszystko się tam tak naturalnie dzieje, że nawet nie bardzo zwróciłem na to jakoś uwagę, np. żeby się wsłuchiwać czy na pewno wszystko tam jest ok (ale jest) - w sensie słychać to wszystko oczywiście i gdyby tego NIE było, to pewnie byłoby głupio i ogólnie takie wyjście z klimatu, więc po prostu idealnie wszystko tutaj działa jak powinno.
      • 43:

CommentAuthorstring

Nie wiem czym innym miałby być Wizzard jeśli nie tym czym jest obecnie? Jest wiele innych gier gdzie po prostu zbieramy przedmioty i gry te często nudzą się szybko. Wizzard wyróżnia się właśnie tym że można cofać czas i innych gier na Atari z taką mechaniką nie znam. Pisanie o tym że gra byłaby lepsza bez cofania to nie konstruktywny pomysł tylko pochopna krytyka.
      Do tych "źle" napisanych gier dodałbym Adam Is Me - po co te absurdalne zmiany praw fizyki skoro można było tylko fiolki zbierać.

Miałem tę przyjemność testować finalną wersję gry Wizzard i uważam ją za jedną z najlepiej przemyślanych, dopracowanych i pomysłowych gier na Atari w ostatnich 10 latach.
      • 44: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime24 Nov 2024 23:11 zmieniony

String - po prostu zwykłą platformówką wyróżniającą się na tle konkurencji świetną grafiką i mechaniką oraz muzyką, a także grywalnością (bez cofanek). Przecież te cofanki to dziecinada i niejako korelacja do współczesnych "gier" na telefony dla dzieciarni (i dorosłych), gdzie żadnych umiejętności nie trzeba, żeby przejść grę. Pomysł wcale nie jest jakiś nowatorski, po prostu nie był stosowany wcześniej. To jest mniej więcej tak, jakby zacząć grać w jakąś grę od tyłu, czyli zaczynając od końca należałoby wrócić do początku, a po drodze ominąć potencjalne pułapki, które byłyby trudne do przejścia albo niemożliwe, gdyby gra toczyła się normalnym tokiem. W Wizzardzie właśnie tak jest, tylko, że "etapami", pocięta odwracanka. Co to za przyjemność skończyć taką grę, kiedy ukończenie jej jest oczywiste, a jest tylko kwestią czasu, którego przecież nie zabraknie? Mnie ta gra męczy. A mogłaby być świetna, chociażby ze względu na samą muzykę (oryginalną).
      • 45:

CommentAuthorsmector
      • CommentTime24 Nov 2024 23:11

@Konstantyn Chyba nie zrozumiales sensu mojej wypowiedzi ale to i tak nie ma dla mnie zadnego znaczenia. Kontynuuj swoja "konstruktywna" krytyke i uswiadamiaj innych jak nalezy tworzyc gry..Powodzenia XD
      • 46:

CommentAuthorstring

Rozumiem Twój punkt widzenia. Postaram się jednak wyjaśnić jedną istotną rzecz. Uważam że Wizzard przez możliwość cofania czasu nie jest infantylny - mamy tam sporo zagadek logicznych, strategii i wyzwań zręcznosciowych, sposobu zachowania wrogów itd. które dzięki kwintesencji gry - możliwości użycia cofania mogą być rozwiązane/pokonane/ukończone tylko przy jej użyciu. Bez tego byłaby to jałowa rozgrywka w zbieranie i przeskakiwanie. To właśnie cofanie czasu zmusza nas do główkowania jak np. przejść level w 5 sekund zbierając wszystko, co na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe.
      Levele zaprojektowane są w ten sposób aby dawały przyjemność z ich ukończenia stosując własnie ten trick. Mamy też sporo nowych mechanik w porównaniu do wersji Abbuc. Spróbuj zagrać w nową wersję i sam zobaczysz że to nie jedt tylko dziecinna zabawa w cofanie.

Dodatkowo niektóre z leveli nie są wcale takie łatwe, a mamy także osiągnięcia, których zdobycie jest jeszcze trudniejsze.
      • 47:

CommentAuthormav

Zgodziłbym się nawet, że niektóre poziomy to "zwykłe platformówki", w których cofanie czasu to tylko ułatwienie, by je przejść. Owszem, choć dzięki temu pauzowaniu i cofaniu nawet o 1/2, można wycyrklować niezły timing i przejść taki poziom, który bez tego byłby w ogóle nie do przejścia.
      A to, że to już nie są czasy gier typu Piekiełko, gdzie umierasz pod koniec i jedziesz od początku, rwąc włosy z głowy już dawno minęły i nikt chyba już by po prostu nawet nie podszedł do takiej gry.
      Są też levele, które wymagają pauzowania i cofania czasu, by je w ogóle przejść, więc nie jest to tylko ułatwiacz. Mogłoby ich być więcej - fakt, ale te które są i tak są fajne. Zresztą masz już na samym początku, druga w kolejności plansza, taki przykład, kiedy musisz wycofać Wizarda do góry, bo gdy wpada w wysoką kolumnę po klepsydrę, to już by nigdy z niej nie wyszedł. Załapanie tej mechaniki to podstawa tej gry i jej wyróżnik.
      Nie wspominając o wysokim poziomie wykonania całej reszty ;)

Zresztą onegdaj Max Payne także wyróżnił m.in. "tylko głupi bullettime" ;) (no dobra, było jeszcze więcej czynników, ale ciekawe, czy byłby tak zapamiętany bez bulletimu)
      • 48: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime25 Nov 2024 00:11 zmieniony

No właśnie dlatego ta gra jest bez sensu, bo bez cofania czasu nie da się jej skończyć, czyli dziecinada pod pozorem trudności rzeczywistej, czy domniemanej (pozornej). Są gry platformowe, które mają mnóstwo etapów i leveli, gdzie po utracie wszystkich żyć nie ma konieczności zaczynania od początku. Ale są i takie, gdzie akurat zaczyna się od nowa i wcale to nie przeszkadza, a wręcz chce się grać, żeby dalej dojść, choćby w takim "Jim Power", czy "Swiv" z Amigi (i ST). No, ale przecież większość gier z Atari tak właśnie ma. Gdyby po utracie żyć zaczynało się od miejsca, w którym się zakończyło grę, nie byłaby ona już tak atrakcyjna. Po to się przechodzi milion razy, żeby się "wyrobić" w danej grze, nauczyć się jak przechodzić etapy i ukończyć taką grę z satysfakcją albo i nie ukończyć tudzież próbować latami. Ja w niektóre gram od młodości i jeszcze ich nie ukończyłem, a pewnie bym do nich nie wracał, gdybym ukończył. (Do niektórych się wraca nawet po ich ukończeniu, ale to inna rzecz).
      • 49:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Nov 2024 09:11 zmieniony

Konstantyn:

No właśnie dlatego ta gra jest bez sensu, bo bez cofania czasu nie da się jej skończyć(...)

Idealnie to skomentował jeszcze przed powyższą wypowiedzią mav:

mav:

Fajny ten Fred, gdyby nie te głupie kaktusy i umieranie, bez sensu.
      Fajny ten Boulder dash, tylko po co te kamienie tam są, bez sensu.
      O, Ridiculus Reality, fajna gierka, tylko to przesuwanie fragmentów świata bez sensu.
      Ten Flob też fajny, spoczko gierka, tylko bez sensu jest to obracanie ekranu.
      O, Tensor Trzaskowskiego, to dobre jest, tylko bez sensu znowu z obracaniem ekranu, po co to?

Niepojęte jest dla mnie jak się można czepiać, ze gra jest nie do przejścia bez jej integralnej cechy silnika :D Ale nie muszę i nie chcę tego rozumieć ;-)

A udział Adama Gilmore'a w projekcie to niesamowita wiadomość, mam nadzieję, że legenda wróci na dobre i będzie tworzyć dalej :-)
      • 50:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Nov 2024 12:11

Ja się też nie zgadzam, że fajny, unikalny pomysł (zamieszczony nawet w tytule gry) jest tu czymś złym, wręcz przeciwnie, jest świetny. Ale dla pogodzenia stanowisk - widzę potencjał na inną, kolejną grę, może być nawet w innej grafice i pod innym tytułem, w której nie ma elementu cofania w czasie, a poziomy są zbliżone, ale nie identyczne :)