fajne ciekawe kompaktowe jak ktos nie ma zewnetrzego instrumentu midi.
Mozna by do tego interfacu dolutowac kabelki aby uzyskac wyjscie midi standardowe do zewnetrznego uzytku?
Jako ze nie jestem na biezaco to nie orientuje sie niestety jakie sa obecnie dostepne interface midi ale take z czystym wyjsciem midim, aby podlaczyc sobie swoj wlasny instrument GM po kablu midi.
dzieki za te linki, musze zglebic temat aby wiedziec co sie z czym je, jakie programy, co obsluguja jak wgrywac midi itd ... powiem szczerze dla kogos kto nigdy nie zglebial tematu istnieje pewien "prog wejscia"
mam Fujinet wiec tak jak na filmie bedzie mozna z netu tez cos tam uruchamiac
@wrona - Generalnie to najlepszym programem przez lata był MIDI Sequencer pana Sygita. Napisałem na nim masę kawałków. Wymagał interfacu MIDI (+ modułu/instrumentu) lub mojego MIDI BOX-a, a obecnie też jego Lotharkowej wersji :) Wkładasz i działa. Koledzy od cartridgea MIDI popełnili też player plików MID, który gra przez carta i przez SIO i w sumie tyle Ci powinno wystarczyć :)
Czy byłoby dużym problemem dodawanie do gier opcjonalnej muzyki granej na tych modułach brzmieniowych? Chodzi mi o zajętość pamięci, czasu procesora, techniczne rzeczy sprawiające, że odgrywanie MIDI byłoby gorsze od tradycyjnego odgrywania na POKEY.
@Alex, dobrze powiedziane... był najlepszym bo jedynym - teraz oczywiście to jest moje zdanie - MidiCardPlayer by PeBe jest najwygodniejszy i najbardziej operatywny. Używa też zewnętrznego zegara MIDI co niweluje problemy z "pływaniem" dźwięku, a współpraca z SDX daje ogromne możliwości - choćby playlisty. To tylko kilka z zalet.
@VLX, jedna już taka gra powstała.... ale o tym jeszcze sza...
@VLX - taki przyświecał mi cel, gdy wymyśliłem MIDI Boxa :) Da się grać przez SIO, tylko trzeba pamiętać o stopniu skomplikowania muzyki. Im więcej nut i zmian dźwięku, tym większe obciążenie procesora transmisją danych.
@pancio - ale to dwie różne rzeczy :) Sequencer jest do pisania muzyki, a player do odtwarzania :)
Wczoraj przyszedł i chwilę się nim pobawiłem. Działa pod MIDI-Sequencer, tylko muszę poprzestawiać instrumenty w muzyczkach pod jego tablicę programów. Muszę też sprawdzić, czy jest zgodny z MT-32, ewentualnie jak go przełączyć w taki tryb. I muszę poszukać sobie teraz plików MID do posłuchania. :D Gra ładnie, faktycznie dodatkowo daje dźwięk na monitor, co jest bardzo fajne.
Podoba mi się. Chyba wrócę do zabawy z MIDI-Seq. :)
2. Szansa w tym, że takie rozwiązania jak Summer czy MIDIBox staną się popularne i gry/dema zaczną to wykorzystywać. Wtedy jest szansa na rozwój trackerów do pisania muzyki w MIDI.
3. Dla kolejnych brzmień wybierasz Program Change i kanał na którym ma grać. Pisałem już kiedyś na brzmienia z podłączonej klawiatury Yamaha i dawało radę. W wolnej chwili sprawdzę jak działa wybieranie w tym dzyndzlu.
No i sprawdziłem. MIDI Sequencer przy ustawieniu Program Change ładnie wybiera instrumenty General MIDI (001-128 opisane na stronie 30. specyfikacji użytego scalaka SAM2695, którą znalazłem na stronie Lotharka). Mamy do wyboru tylko instrumenty GM, więc w sumie jest trochę temat na konkursy, skoro wszyscy mają ograniczone brzmienia. MIDI Seq nie umie w CC0, więc niestety nie da się włączyć wbudowanej w dzyndzla emulacji MT-32.
Może jakiś zdolny programista pomyśli w tym miejscu "hej, to jest niewypełniona luka w potrzebach ludzkości, może bym tak zrobił na małe Atari niezły tracker MIDI, który umie w PC i w CC0". Nie to, żebym jakoś specjalnie na to liczył, ale gwiazdka niedługo, kto wie...
Jest pierwszy zonk. Jak jest podłączony do sio2pc PTODT, to czasem gra, a czasem tylko udaje - miga diodą i nie wydaje żadnego dźwięku. Nie zdarzyło się, żeby grał jakieś śmieci - po prostu albo gra dobrze, albo wcale.
Co do MIDI SEQ Macieja Sygita to nadmieniam tylko, że istniejąca w obiegu wersja przy wpisywaniu nut w pattern ich nie odgrywa. To spore utrudnienie ALE - mam wersję przerobioną przez Fox'a która w czasie edycji gra, ma też wsparcie z CMD line, więc można np. poprzez parametr przekierować plik *.seq do automatycznego załadowania pod trackerem.
No to widzisz, to zaje, że działa. Problem z tym SIO. Czy to oznacza, że jak do jednego portu podłączony jest napęd oraz karta dźwiękowa, to wchodzą konflikty?
Pinokio:
> Co do MIDI SEQ Macieja Sygita to nadmieniam tylko, że istniejąca w obiegu wersja przy wpisywaniu nut w pattern ich nie odgrywa. To spore utrudnienie -------------------- No widzisz, faktycznie; zapomniałem o tym. A fe.
> ALE - mam wersję przerobioną przez Fox'a która w czasie edycji gra --------------- Oooo, no proszę. To Wy z Foxem jesteście 'dynamic duo'! :-P
Jak mam podłączony do sio2sd (przelotowy od PTODT), to działa albo nie. Na pewno nie zadziała jak mam taki oto łańcuszek:
Atari-sio2sd-sio2usb-PC
i po odczytaniu plików z PC przez sio2usb wypnę go i wepnę Summer. Wtedy ani razu nie zagrał. Pewnie kwestia braku jakichś buforków w którymś z urządzeń, bo podobno jak coś nie działa na SIO, to znaczy że nie ma buforków. ;) Muszę w końcu ruszyć zaległy temat złożenia prostego splittera, to sprawdzę czy przy ciągłym podłączeniu będzie sprawiał problemy.
Nie sprawdzałem ze stacją dysków, bo wywiozłem prawie wszystkie dyskietki i dopiero w niedzielę przywiozę sobie kilka do testów.
Żona powinna wiedzieć, że wydatki pokrywa się z nadgodzin albo z fuch. Nieważne, czy je masz czy nie. ;)
Ja swego czasu zmontowałem 5 szt. tego projektu ->link<- i nawet mam drukniętą obudowę, kiedyś to pokazywałem. To jest ten sam układ, tylko w formie gotowego kitu DreamBlaster, to samo co w MIDICar, tylko tu leci po SIO. Nawet udało się "poprawić" pokeymaxa, żeby współpracował z midi ;)
Nie wiem czy MidiBox też tak ma, ale na Summer podpiętym do stacji przy zapisie na dysku gra fortepian. Taki ni to współczesny jazz, ni to muzyka eksperymentalna. :D
:-] a ja się uśmiecham o pomoc w przetestowaniu dongla. skąd pobrać ATR-a z playerem i przykładowymi midi? (tu w zasobach plików jest tylko xex midi-playera)
Przypominam o poprawionej wersji trackera (FOX), dzięki której w oknie patternu słychać dźwięk wpisywanych instrumentów. Drugi dodatek to przyjmowanie pliku *.seq jako parametr z linii poleceń - można to wrzucić do runext pod Spartą X np.
yerzu, coś kojarzę, choć nie używałem tej funkcji, że może; podobnie jak sio2sd, ale o ile kojarzę to trzeba ewentualnie w konfigu ustawić/zdjąć ochronę zapisu czy tam tryb read-only...
ED. do SDrive Micro przyda się manual, pod koniec ma klawiszologię. hmm nie widzę w konfigu opcji dot. ochrony atrów przed zapisywaniem (jak w sio2sd). tu chyba domyślnie jest taka możliwość (o ile sam ten plik atr na karcie nie jest read-only).