Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Lt_Bri:
Zaraz ktoś zacznie „czasami”, sytuacją etc. to tłumaczyć.Rocky:
Redaktorzy czasopism w tamtych czasach nie widzieli niczego złego w skopiowaniu jakiegoś atrakcyjnego obrazka z reklamy, zwłaszcza, że ten proceder raczej nie zaszkodził firmie (tu maxell) w najmniejszym stopniu.. choć zgadzam się, że należało o tym wspomnieć, dla porządku.faust:
a skad mieli brać materiały w latach osiemdziesiątych? Komu mieli zlecić zrobienie podobnych materiałów? Mowa o latach osiemdziesiątych...faust:
Jestem święcie przekonany, że okradzeni byli wybitnie zadowoleni z tego, co robił Bajtek. Dlaczego? Nawet wrzucona powyżej grafika pochodzi z reklamy...faust:
Stąd warto odnotować, że jakiekolwiek lokalizacje na Polskę praktycznie nieistniały to 93 rokufaust:
I nie chodzi o rynek gier, bo nawet na zachodzie gry były piracone równie dobrze jak w Polscefaust:
Bardziej istotny był rynek biznesowy - aplikacje, na których zarabiało się pieniądze. Kto zainwestuje całkiem pokaźne w sumy w produkcję na kraj, w którym w dniu premiery będzie można zakupić go na giełdzie komputerowej - a nabywcą nie będzie Kowalski, tylko np. biuro architektoniczne, ośrodek badawczy czy placówka banku (of course jeśli ich działalność pozwalała na uniwersalne oprogramowanie - oprogramowanie dedykowane pisało się na miejscu).itguyinaction:
Nie podam już dokładnie dat, ale kiedyś to sprawdzałem. Zmieniało się podejście do praw autorskich. (...) Dopiero później wprowadzono jakąś międzynarodową konwencję (...)itguyinaction:
W dawnych czasach w wielu krajach (w tym w Polsce) obowiązywała zasada, że by dzieło było chronione prawami autorskimi musi być napis typu "wszelkie prawa zastrzeżone", "copyright" itd. Jeśli tego nie było, to oznaczało, że posiadacz praw autorskich, zwykle twórca, nie ma nic przeciwko kopiowaniu materiałów.itguyinaction:
Jeśli więc i czasopismo zagraniczne, i czasopismo polskie korzystało z tego samego trzeciego źródła, które nie zastrzegło copyright, to oba czasopisma mogły wykorzystać dany program, grafikę itp. bez naruszania prawa.Irata:
>zaznaczyłem też że podaję nieco inny przykład,Irata:
>ja doskonale wiem o czym piszecie,Irata:
>po co mam się wtrącać,Irata:
>staram się mało udzielać bo nie widzę takiej potrzebyOd 1 do 40 z 40