atarionline.pl Emulator Atari XL/XE na Androida - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime26 Aug 2024 21:08

Cześć wszystkim :)

Ponieważ z aktualną wersją Androida 14 nie działa żaden z dostęnych emulatorów Atari XL/XE, chciałem zapytać czy:
      1) ktoś może by się pochylił nad aktualizacją tych, które są?
      2) ktoś zna sposób, jak je odpalić? Jakiś spoofing wersji czy coś?
      3) ktoś nie nosi się z zamiarem napisania takowego :)
      • 2: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime26 Aug 2024 23:08 zmieniony

A Retroarch nie działa na androidzie 14? Ja mam teraz steamdeck ale pamiętam że na Androidzie 13 RA z rdzeniem Atari działał i to bardzo dobrze
      • 3: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime26 Aug 2024 23:08

Niestety, Core w RetroArch ma zwalony dźwięk od kilku miesięcy.
      • 4: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime26 Aug 2024 23:08

Może to na chwilę pomoże :)

->link<-

Ja też jestem ciekawy czy coś w temacie się dzieje.
      • 5:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime27 Aug 2024 00:08 zmieniony

Co do dźwięku w RetroArch, to aktualizowałem na malince jakieś 2 tygodnie temu i jest już O.K.
      • 6:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime27 Aug 2024 03:08

@atariki50 - zarówno w przypadku Coleen jak i XEmu65 wyskakuje info, że APK jest niekompatybilny z systemem.
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime27 Aug 2024 14:08 zmieniony

może chwilowo ten emulator przez WWW "good enough"? ->link<-
      • 8:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Aug 2024 14:08

Ta wersja XEmu65 dziala bez problemu na Androidzie 14.
      Minus - gry trzeba trzymac wylacznie w pamieci telefonu (nie moga byc na karcie pamieci) oraz przy pierwszym wlaczaniu trzeba pamietac o plikach ROM z X-Formera w folderze Download.

Jesli zas chodzi o RetroArcha to coz... dziwne... u mnie core Atari800 dziala bez problemu (i xexy moge trzymac przy okazji gdzie chce) w sensie dzwiek dziala itd.

Telefon: Samsung Galaxy A54
      • 9:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime27 Aug 2024 15:08 zmieniony

@Wolfen - Niestety nie działa. Próba instalacji kończy się komunikatem, że nie jest kompatybilna z moim systemem. Z resztą tę samą już wcześniej ściągałem.
      • 10:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime27 Aug 2024 15:08

No właśnie pisałem, że dźwięk w core a800 w RetroArchu już poprawili i jest O.K.

Bo faktycznie przez jakiś miesiąc (jak ktoś akurat wtedy aktualizował), Atari 8bit było nieme.
      • 11:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Aug 2024 17:08

@Alex
      A jaki masz telefon? Bo może to zależy od telefonu i/lub modyfikacji producenta. Ja mam Andka 14 i działa XEmu65 natomiast z Colleen mam dokładnie tak jak piszesz.
      • 12:

CommentAuthorAlex

@Wolfen - Samsung S24 (Android 14, One UI 6.1)
      • 13:

CommentAuthorAlex

Z tego, co czytam, to podobno chodzi o wersję SDK poniżej 23.
      • 14:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime27 Aug 2024 20:08

Próbowałem zainstalować przez ADB, ale brakuje bibliotek i dupa. Bez źródeł nic się nie wskóra :/
      • 15:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Aug 2024 21:08

Naprawdę dziwne bo też mam OneUI 6.1 i działa
      • 16:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Aug 2024 21:08

Tutaj włączony na szybko AlleyCat
      • 17:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime27 Aug 2024 22:08 zmieniony

A jaki masz procek i czy instalowałeś na 14 czy na niższej wersji i później upgrade systemu?

A nie, widzę już - masz kernel 13, a ja 14.
      • 18:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Aug 2024 22:08

Fakt, nie zauważyłem że Kernel zostawili ten co był. Czyli jak przyjdzie Kernel docelowy pod 14tke to należy spodziewać się problemów.... :///
      • 19:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime27 Aug 2024 22:08

Na to wygląda... Swoją drogą jakim cudem Android 14 ma kernel z 13-ki to nie wiem... :)
      • 20: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime27 Aug 2024 23:08 zmieniony

->link<-

Ktoś ewidentnie blokuje pytanie.

No cóż. Albo my ich, albo oni nas.
      Jak mawiał pewien klasyk.

Swoją drogą to BARDZO przydała by się aktualizacja tych (mniejszych)emulatorów Atari. Bądź powstanie nowego pod androida 14+
      • 21:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime28 Aug 2024 11:08

Z tego co orientuje wiekszosc problemow rozbija sie o uprawnienia, w nowszym API aplikacja prosi o uprawnienia innego typu i w inny sposob a czesc uprawnien zostala wycofana ze wzgledu bezpieczenstwa, co oznacza ze jesli aplikacja chciala kiedys pewne uprawnienia w tym momencie ich juz nie ma dostepnych (np. dostep do calego storage byl kiedys dostepny - zdaje sie w KitKacie ale juz w pozniejszych trzeba bylo recznie wskazac folder (lub np. karte pamieci) przy wskazywaniu do czego dajemy aplikacji dostep. Z jednej strony dostajemy coraz bezpieczniejszego androida, z drugiej... coz... czesc aplikacji wymaga aktualizacji lub... zmiany na inna aplikacje jesli tamta zostala porzucona lub nie jest planowana aktualizacja.

Core pod RetroArch co prawda dziala ale do idealu mu duzo brakuje (chociazby dlatego ze bazuje na starutenkim Atari800 3.x) (Colleen i XEmu65 zreszta tez bo nie kojarze zeby jakikolwiek emulator Atari na androida bazowal na Atari800 4.x lub nowszym)
      • 22:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime28 Aug 2024 12:08

Z tego, co widzę, XEmu65 jest na GitHubie, więc ktoś, kto potrafi, mógły zaktualizować.
      • 23:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime28 Aug 2024 12:08 zmieniony

Ale Alex, po co Ci dalsze poszukiwania? Core Atari800 z RetroArcha Ci nie działa?

To jest i tak jedyne na androida (bo jest nie tylko na androida) co jest w miarę aktualizowane i rozwijane, przy wsparciu społeczności (patrz moja klawiatura wirtualna ;) ), więc po co drążyć? Może nie jest w oparciu o najnowsze Atari800 ale wszystko co mi jest potrzebne działa doskonale.

A do tego RetroArch jest dostępny normalnie ze sklepu googlowego.
      • 24:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime28 Aug 2024 14:08

Nie lubię RetroArcha. Po prostu.
      • 25:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Aug 2024 23:08 zmieniony

Pecuś:

No właśnie pisałem, że dźwięk w core a800 w RetroArchu już poprawili i jest O.K.
      Bo faktycznie przez jakiś miesiąc (jak ktoś akurat wtedy aktualizował), Atari 8bit było nieme.

Hmmm, serio? Aktualizowałem dziś całościowo moje R36S i wcale nie widzę polepszenia, nadal dźwięk emulowanego A8 "pierdzi" albo go prawie nie słychać.:(
      Dla ścisłości, mam takie wersje w R36 na dziś (30.08.2024):

Core Name: Atari800
      Core Version: 3.1.0 8bfa3b8

Retroarch Version: 1.19.1
      Git Version: e51a316cfd
      Build Date: Jun 18 2024

:(

P.S. Lubię RetroArcha. Po prostu. Ma sporo fajnych opcji i możliwości, nawet wyszukiwanie "cheatów" daje radę. :)
      • 26:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime1 Sep 2024 13:09 zmieniony

Hej, tu autor XEmu65 - teraz przygotowuję multiemulator w formie aplikacji webowej, który ma działać na iPhonie, Androidzie, desktopie i nawet goglach VR. Skupiam się na razie na iPhonie a na Androidzie jest jeszcze sporo błędów, ale zapraszam do testów. Sama emulacja bazuje na RetroArchu i już teraz próbuje obsługiwać mnóstwo platform, w tym Atari 8-bit i Amigę, natomiast przez to że zakres jest tak szeroki (lista emulowanych platform i środowisk, w których można uruchamiać emulator) to jeszcze przez wiele tygodni będzie sporo braków.

Chociaż można wgrywać pojedyncze pliki, to aplikacja jest zdecydowanie pomyślana tak aby zaimportować listy softu dostępnego w necie (np. AtariOnline lub Internet Archive) i wygodnie wyszukiwać dowolny program/demo/grę wpisując kilka znaków jego nazwy. Obsługuje sterowanie dotykowe oraz fizyczne kontrolery i klawiatury.

Tutaj filmik z odpalenia na iPhonie:

EDYCJA:
      Usunąłem linki. Później napiszę o powodach. Za kilka dni udostępnię ponownie.
      • 27: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime1 Sep 2024 13:09

Mi się udało coś w linuksie, zakodować możliwość pisania binarek w atari800, w debianie. Sprawa zagmatwana, ale działa. Z tego co pamiętam na androida była jakaś aplikacja colleen, ale gdzieś to się zapodziało. Zniknęła? dziwne.
      • 28:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Sep 2024 12:09

Mialem pisac ze Colleen jest nadal (bo jeszcze pare miesiecy temu widzialem) i chcialem podac linka... i niestety o ile nie dalo sie go wczesniej wyszukiwac po nazwie (ale mozna bylo latwo znalezc przez wyszukiwarke google bezposredni link do Google Play i zainstalowac na starszym Androidzie... teraz faktycznie jest usuniety :///

->link<-
      • 29:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Sep 2024 12:09

• 30:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Sep 2024 13:09 zmieniony

@Jacques
      Mirrory oczywiscie sa, ale chodzilo mi o oficjalne miejsce do pobrania.
      Ogolnie najnowsza znana mi kompilacja Colleen jest zalaczona do tej wiadomosci wersja ktora gdzies Kostas udostepnil (miala poprawionego buga z obsluga joysticka padem gdzie czasem np. w Robbo czy Boulder Dashu postac szla nie o jedno tylko o dwa pola w bok)
      *edit* Nie jest to wersja ktora byla na Google Play tylko nowsza - zdaje sie ze trafila tez kiedys na AOL
      • 31: CommentAuthorXuio
      • CommentTime2 Sep 2024 17:09 zmieniony

edit: chociaz nie jestem juz pewien, czy wersja Wolfena nie jest nowsza
      • 32:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime3 Sep 2024 04:09

A ma ktoś kontakt to Kostasa? Może by udostępnił żródła na GitHubie? Ja kiedyś mu podsyłałem błąd klawiatury shift bez innego klawisza, ale potem już nie mieliśmy kontatu...
      • 33:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime3 Sep 2024 08:09

Pare lat temu z tego co widze udzielal sie na Twitterze (jak jeszcze zdaje sie Twitter byl Twitterem ;)

->link<-
      • 34: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime7 Sep 2024 00:09

Dopiszę jeszcze do tego wątku rozpoczętego przez @Alex

Szlak mnie trafił jasny. Nie tylko Android 14 ma fochy.
      Okazuje się że nie można zainstalować żadnego emulatora Atari. Nawet na android 11.
      Bo się k...a zaktualizował automatycznie.

Nie działa Colleen, Hataroid, Xemu.
      To bardzo, bardzo nie fair że strony Google. Bardzo delikatnie mówiąc.

Rozumiem. Nic nie jest tak pewne na świecie jak zmiany.

Ale może jakiś wybór pozostawić użytkownikowi?

Na marginesie amiga też nie działa.

.
      • 35: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime7 Sep 2024 00:09

Mój tel.

Stary grat do starych gier.

Ale k...a nie.

Przepraszam Ale przychodzi taki dzień w życiu każdego zająca że musi ........
      • 36: CommentAuthorArtu2tu
      • CommentTime8 Sep 2024 13:09

Chyba robię coś źle, ale Collen 3.1.0 działa na samsungu a52.
      Android 14, update z 1 czerwca tego roku.
      • 37:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime8 Sep 2024 22:09

Pytanie jaki masz kernel?
      • 38: CommentAuthorArtu2tu
      • CommentTime8 Sep 2024 23:09

• 39: CommentAuthorArtu2tu
      • CommentTime8 Sep 2024 23:09

• 40:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime9 Sep 2024 09:09

Też masz kernel z wersji 13 i to starszy niż kolega.
      • 41: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime9 Sep 2024 09:09 zmieniony

Zawsze można spróbować zainstalować emulator Atari na telefonie (na którym to się da zrobić) po czym skopiować plik APK (np. za pomocą Total Commandera) i zainstalować plik "z nieznanego źródła" na telefonie gdzie Google blokuje możliwość instalacji. To powinno zadziałać... tyle tylko, że jest to dość upierdliwa metoda.
      Tak robiłem przez jakiś czas z Huawei gdzie Gogle całkowicie "banuje te telefony".
      • 42:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime9 Sep 2024 15:09

Ale tam jest problem z wersją API. W nowym kernelu są inne funkcje, więc to mało prawdopodobne by zadziałało...
      • 43:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime25 Oct 2024 15:10 zmieniony

Ok - jest rozwiazanie (przed chwila przetestowalem ;) dla Colleen (i paru innych starszych APKow ktore testowalem) zadzialalo i aplikacje dzialaja bez problemu (szybko, sprawnie, bez widocznych bledow). Czyli jest mozliwosc instalowania starszych APK na nowych (Android 14+) androidach.

Rozwiazanie (pod Win ale pod Linuxem analogicznie):
      1. W telefonie aktywujemy developers mode i wlaczamy USB Debugging
      2. Instalujemy sterowniki do telefonu (np. Samsung USB Drivers) ->link<-
      3. Podpinamy kabelkiem telefon do komputera (w tym przykladzie Win10/11)
      4. Sciagamy i instalujemy (np. do C:\ADB) Androidowe Platform-Toolsy (z Androidowego SDK) - ->link<- (ja uzylem tych dla Windows)
      5. Odpalamy wiersz polecen (nie musi byc jako administratora) i wchodzimy do C:\ADB (tam mozemy sobie tez dla wygody skopiowac Colleen czy cos innego co chcemy usilnie wrzucic)
      6. Wydajemy polecenie:
      c:\adb>adb install --bypass-low-target-sdk-block colleen-debug-test20170704.apk
      Performing Streamed Install
      Success
      6b. W trakcie instalacji telefon byc moze poprosi o potwierdzenie czy na pewno to chcemy zrobic (w moim przypadku przy kilku apkach prosil).

Jeszcze info o security: Robimy to TYLKO I WYLACZNIE jesli doskonale znamy zrodlo aplikacji ktorej instalujemy i jest na pewno bezpieczna (czyt. nie wrzucajmy sobie byle czego z chomikow;). W dokumentacji jest info ze blokada zostala zrobiona celeowo a ominiecie jej powyzej powoduje ze przyznajemy aplikacji wiecej uprawnien niz by wypadalo.
      • 44:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime25 Oct 2024 18:10

Dzięki za info, sprawdzę :) A tylko ta wersja Colleen działa?
      • 45:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime26 Oct 2024 15:10 zmieniony

Sukces :) Działa bez problemu, choć ta wersja Colleen nie odpala XEX-ów nie wiedzieć czemu...
      • 46:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime26 Oct 2024 20:10

Hej, niech zainteresowane osoby wyślą prywatną wiadomość to udostępnię do testów VM/E (powiedzmy, że następca XEmu65, który był mojego autorstwa). Wymagany iPhone/iPadOS 17+ lub współczesny telefon z Androidem. Będzie od razu (do testów) podpięta biblioteka softu z AtariOnline :)
      • 47:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime27 Oct 2024 16:10

@Alex
      Moze byc dowolna wersja Colleen. To taka "generyczna" procedura obejscia blokady wiec dziala po prostu na "starsze" oprogramowanie.
      Wersja ktora mam (uzywam tej z powyzszego zalacznika: colleen-debug-test20170704.apk) dziala bez problemu i czyta ATRy i XEXy.