atarionline.pl Abu Simbel Profanation na prawdziwym Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAzdul
      • CommentTime31 Aug 2024 06:08

Ściągnąłem różne wersje Abu Simbel Profanation z ->link<- i nie mogę wystartować żadnej na fizycznym Atari. Ładowanie XEX przez SIO2SD zatrzymuje się po kilku sekundach.

Uznałem, że skoro nie da się przez SIO2SD, to utworzę bootowalne ATR i nagram na dyskietkę. Ale ATR z MyPicoDos-em i grą wywala Altirrę, a na ATR z Chaos Loaderem ładowanie zatrzymuje się w identyczny sposób, jak przy SIO2SD.

Czy komuś udało się wystartować Abu Simbel Profanation na prawdziwym Atari ? Albo stworzyć działającą wersję ATR ?
      • 2: CommentAuthorVidol
      • CommentTime31 Aug 2024 09:08

Na Altirze gra się uruchamia, ale na atari jest problem bo gra ładuje się od $03c0 przez co zabija wszystkie dosy i loadery.
      Można spróbować użyć XBios'a, on chyba by sobie poradził z tak niskim ładowaniem, ale to już trzeba by autora spytac
      • 3:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime31 Aug 2024 11:08 zmieniony

Wersja odpalana z xDOS'a . (wykorzystuje pamięć RAM pod ROM'em)
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime31 Aug 2024 12:08

potencjalnie spakować np. Exomizerem z podaniem adresu ładowania np. $2000, resztę zrobi dekompresja i odpowiednio zmodyfikowany ostatni blok wykonujący JMP pod adres
      • 5: CommentAuthorAzdul
      • CommentTime31 Aug 2024 13:08

@shanti77 Dziękuję bardzo. Odpaliłem ATR na prawdziwej Atarynce spod SIO2SD i działa bez problemów.
      • 6:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime31 Aug 2024 23:08

Cieszę się ,że mogłem pomóc :)
      • 7: CommentAuthorVidol
      • CommentTime1 Sep 2024 10:09

Nie dawało mi to spokoju i zrobiłem :) Wersja lekko spakowana przez co powinna uruchamiać się na wszystkim...
      • 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Sep 2024 10:09

brawo :)
    1.  
      For the future: Save time - download from Homesoft !

He always creates fileversions that can be loaded from DOS or at least from a Gamedos (memlo NOT lower than $0A00; his fileversions never occupy memory between $0700-09FF).

Abu Simbel from Homesoft: ->link<-