Mam już za sobą dwie akcje powodziowe, a jeszcze czeka mnie sprzątanie pozostałości, to czas na odreagowanie. Chciałem pograć na Atari w jakieś gry "powodziowe", ale za wiele tego nie ma, a temat wydaje się łatwy do ciekawego wykorzystania w grach. Mnie się podoba Flood pana Henryka (wywiad z nim tutaj: ->link<- ), dobrze wykonana zręcznościówka (tutaj pliki: ->link<- ), w której helikopterem podejmujemy ludzi z dachów podtopionych domów. Podobają mi się szczególiki graficzne (np. winda wolna/zajęta, machanie ludzików), a doskwiera brak jakiegoś wskaźnika kierunku do lądowiska.
Dodam, że do powstania gry "Flood" przyczyniła się powódź w 1997 roku, o czym pan Henryk wspomina w wywiadzie:
Gdy "Tajemnice Atari" zaczęły od numeru 3/93 ciągnąć cykl „Piszemy grę” również ja, po zapoznaniu się z ich podejściem, zacząłem coś tam pisać swojego. Jedynym założeniem było to, że będzie to helikopter oraz szeroki i długi ekran do latania :). Powstały wtedy pewne procedury i na tym stanęło. Dopiero po Powodzi Tysiąclecia w 1997 roku powróciłem do tego już pod nazwą "Flood", ale natrafiłem na problemy, z którymi wtedy nie mogłem sobie poradzić i musiałem to odłożyć do szuflady. Powróciłem do projektu dopiero w 2005 roku.
Ale gry na Atari w tym temacie nie powstają... Nie postrzelałbyś do szabrowników? Albo w grę strategiczną planowania zapór i terenów zalewowych? Ewentualnie pływanie łodzią po zalanych terenach i dostarczanie żywności i leków? Przecież tu można wymyślić sto scenariuszy i prawie każda mechanika i typ gry będzie pasował.
indirectly: Dambusters - based on historical actions by the allies (the Brits) in WW2. They attacked several german dams and therefore flooded many villages. But neither the flooding of villages nor the rescue/survival of the victims plays a role in this game.
Dam trouble - listing by Atari User, protect a dam from busting, because otherwise it will flood a nearby village.
W 2019 roku był fajny, grywalny 10-linijkowiec w Turbo Basicu XL o nazwie "Floody Bot" (autor: Kevin Savetz), w którym sterujemy robotem i ratujemy ludzi z zalanych pomieszczeń.
Woda powoli podnosi się, a my poruszamy się w losowo wygenerowanym labiryncie. Aby przejść do kolejnego poziomu, należy uratować co najmniej 3 osoby.
Raz na poziom możemy użyć przycisku FIRE i wówczas niszczymy ścianki w swojej bieżącej linii. Klawisz START powoduje autodestrukcję (ale jeśli już uratowało się odpowiednią liczbę ludzi, to potem zaczynamy od nowego poziomu).
te flood to fajna gierka. Piszcie jakieś kolorowe gierki. Ja sam spróbuje coś napisać. Mam teraz dużo wolnego czasu. Mam taki plan napisać gierke, mieszka sie w chatce i usuwa chwasty, jest sie magicznym rolnikiem.