Niestety nie dam rady grać w starquake, za trudna. No więc sobie pogrzebałem w kodzie i skleiłem nowy starquake. Teraz macie 99 żyć, a nawet więcej. Niestety mój atari jest w kiepskim stanie, na szczęście mam linuxa, można podpinać twarde dyski i wszystko jest możliwe. Kodu źródłowego nie mam, bo nikt mi nie da, ale ciekawi mnie ile to jest linijek kodu?
Kaz w swoich zbiorach ma taką wersję: ->link<- EDIT: A co do linijek kodu to w Altirze wystarczy wcisnąć F8, inne emulatory też mają wbudowany debuger. Tebe też napisał program do diasemblacji, Gonzo go nie raz używał: ->link<-
Jest w archiwum wersja Starquake tzw. "+4", która daje nieskończone życia, ale też nieskończone strzały, energię i podesty. Do przechodzenia polecam tę, bo jest mniej stresowa.
Na C64 jest też wersja, która ma dodatkowo wyłączone kolizje i w tę się też fajnie gra. W ogóle wersja C64 jest ładniejsza pod względem graficznym (kolory, lepsza płynność stworków, główny bohater w wysokiej rozdzielczości), ale za to na Atari są lepsze dźwięki.
Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB).atr Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB).xex Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[!].cas Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[a1].xex Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[a2].xex Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[a].xex Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[a][k-file].atr Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[cr J. Richter].atr Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[cr N.A.P.O.][noATR].xex Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[cr N.A.P.O.][noATR][k-file].atr Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[k-file].atr Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[o].cas Starquake (1985)(Bubble Bus Software)(GB)[t Le'Al].atr
Ja mam jakies ATR z nieznanych mi zrodel, ponad 400 atr zmiksowanych gierek, ktos niezle sie naglowil. Mam tez bardzo fajne demka ale nie dam rady wszystkich sprawdzic, czy kaz je ma. Jedno demko jest dla mnie bezcenne. Juz nie potrzebny chyba linux, atari800 na windowsie tez juz ma wszystkie funkcje, zauwazylem. Atari to potezna maszyna. Troche sie boje mowic o parametrach technicznych, bo niezgadzaja sie z wikipedia, nie chce byc wysmiany :). Ja umiem kodowac, ale z racji tego ze sa uklady o ktorych nikt nie mowi. Lacza one podzespoly i jak ktos wie co w nich siedzi, mozna cos uzyskac. Mam prosbe, zebyscie mi dali linka do podzespolow, najlepiej po polsku, musze sie przyjrzec i nacieszyc sie tym wspanialym sprzetem, i zerknac.
Mówił mi raz jeden gość, co znał się na Atari i takich rzeczach, że 6502 to był początkowo procesor wojskowy, on ma takie funkcje, nie wiadomo co one mogą robić