atarionline.pl Demo "Zener Drive" grupy Altair - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 15:58

Oryginał demka na XL/XE był na Amidze w 2017 roku:

Wersja Atari zajęła 3 miejsce na Silly Venture 2025WE. Zaprosiłem głównego autora obu - K.K. z grupy Altair - na analizę dema. Poniedziałek, godzina 20.30, zoom AOL.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2025 14:03

Mam już, dzięki uprzejmości K.K. plik dema i oto filmik z kompletnego dema:

• 3: CommentAuthorw1k
      • CommentTime1 Dec 2025 15:32

wow, czy jest gdzieś plik do pobrania?
      • 4: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime1 Dec 2025 17:28

Nie znam się na demach, ale jak dla mnie - kosa.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Dec 2025 18:23

wystawiłby na Revision miałby pierwsze miejsce, a tak młokos postanowił ścigać się z elytą, KK za mało pije ;)
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime1 Dec 2025 18:24

Efekt z 2:45 rozwala system :O
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2025 18:27

w1k:

wow, czy jest gdzieś plik do pobrania?

Na razie nie ma. KK pracuje nad wersją, której wystarcza 256KB RAM i jak skończy to ją udostępni.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Dec 2025 18:35

Oj tam, wersja na 320K już by była wystarczająca... No ale cóż, trzeba poczekać.
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 Dec 2025 21:24

Nie znałem wersji z Amigi, ale jak mam teraz kontekst porównawczy to napiszę tylko: szacun! :)
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Dec 2025 23:06 zmieniony

Fajny jest ten patent z dorysowywaniem w animacji. Ale - takie demo można w Basicu napisać :) Byłby czad :) W tym demie jest po prostu to "coś", ten klimat. Tylko procedura rysowania linii jest fajniejsza, niż ta goła atarowska, jakiś Bresenham w kolorze, czy coś.
      • 11:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime2 Dec 2025 17:41

W sumie, jak zobaczyłem, że demo wymaga bankowanej pamięci, a potem dokładnie przyjrzałem się animacjom.... to tego się spodziewałem - bo to świetny pomysł na dynamiczną i szybką "zmieniającą się" animację.

Zmiany polegają na dorysowywaniu pojedynczych elementów do istniejącego obrazka(ków). Co nie zmienia faktu, że i tak bym nie umniał :)
      • 12: CommentAuthorxbx
      • CommentTime2 Dec 2025 18:10

Nie dałoby się tego zrobić w hajresie?
      • 13: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime2 Dec 2025 19:01 zmieniony

prze*uj demo, instant dodane do takiej selected malej listy "dema w czasie grilla"

"Ale - takie demo można w Basicu napisać :)"

Kuba please.
      • 14:

CommentAuthorpiomet
      • CommentTime2 Dec 2025 20:32

Czy demo można gdzieś pobrać?
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Dec 2025 22:44

Spójrz kilka postów wyżej.
      • 16:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime2 Dec 2025 23:42

absolutnie cudowne, zarąbisty pomysł na obejście ograniczeń. musiałem kilka razy obejrzeć, zanim załapałem, może dlatego, że każdy ekran pętli się w inną "stronę". e tam w Basicu, do napisania w batch plikach spartadosa :))))
      • 17:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Dec 2025 10:40

Nie sprawdzałem tego (i nie byłem na zoomie) ale po pierwszej animacji "kostek" sądzę że może być ona nawet krótsza (w sensie pętli).
      Są tam elementy jasne na przemian z ciemnymi, ale lecą tymi samymi trasami. Więc jak się odpowiednio to ułoży (a chyba tak właśnie jest) to w chwili kiedy ciemniejsze zaczynają powtarzać ruch jaśniejszych (i odwrotnie) zmieniamy paletę kolorów :) tak by zamienić je miejscami i powtarzamy ten sam kawałek animacji.

Mam nadzieję, że zostałem zrozumiany i sam dobrze to rozumiem :)
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Dec 2025 10:45 zmieniony

@solo, ale że co?, że nie? Chodzi mi o to, że to demo niewiele robi w sumie. Ono zajebiście wygląda.
      A w efekcie po prostu rysuje scenę na kolejnych ekranach.

Nie wiem, jak to może wyglądać na atari STE, ale na ST takiego dema się tego nie da zrobić. Podobnie jak na Spectrum, a na Commodore da się, bo ma dużo znaków, przełączane charsety. Tylko trzeba przepisać 1 kb na ramkę czy dwie, a w pozostałym czasie rysować.

Pierwszy efekt ma 12 screenów po 4 kB - wychodzi cała pamięć zajęta :) A dalej fajny jest ten efekt nakładanych bitplejnów (chodzi np. o tę stację kosmiczną co się obraca w dwie strony). Jest tam 24 bufory ekranu, co oznacza, że używamy już rozszerzonej pamięci. Na Amidze było łatwiej, bo bitplejny są rozdzielne :)
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 13:33 zmieniony

Odsyłam do dzisiejszej nowinki na stronie głównej: ->link<-
      To zapis rozmowy z głównym autorem dema, K.K. Wyjaśnia dokładnie, scena po scenie, jak to jest zrobione.

• 20:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime4 Dec 2025 12:17

Ale samodzielne kombinowanie też jest fajne :) A nawet fajniejsze niż oglądanie (bardzo ciekawej) rozmowy.
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Dec 2025 17:25

Pecus +1
      • 22:

CommentAuthorpiomet
      • CommentTime10 Dec 2025 22:28 zmieniony

Uruchamiał ktoś demo na real Atari? U mnie uruchamia się tylko pod Altirra OS. Tak z czystej ciekawości pytam. Piękna produkcja.
    1.  
      bangla jak ta lala ..piękne demo to jest
      • 24: CommentAuthorpin
      • CommentTime10 Dec 2025 23:14

@piomet - demo wstaje bez problemu w np. takim konfigu: 65c816 (bez fast ram), DracOS, U1MB, IDE Plus 2.0. Na XL OS 1.3 też, nie ma to znaczenia.
      • 25: CommentAuthortebe
      • CommentTime11 Dec 2025 00:20

to na prawdziwym Atari dostępny jest Altirra OS ?
      • 26: CommentAuthormono
      • CommentTime11 Dec 2025 00:47

@tebe: Jest.
      • 27: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime16 Dec 2025 10:03

pytanie do KK:
      kiedy można się spodziewać finalnej wersji demka co zadziała na 256k?
      • 28: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime16 Dec 2025 10:17

@mono a jest gdzieś procedura jak sobie zrzucić Altirra OS 3.44 dla XL/XE/XEGS do pliku ROM (nie wychodzi mi dump ręczny)? W emulatorze jest to raczej zintegrowany system i nie ma bezpośredniej opcji wyplucia go do pliku. A może jest gdzieś publicznie plik dostępny do pobrania? Chętnie był sobie potestował na fizycznym sprzęcie na subCART :)
      • 29: CommentAuthormono
      • CommentTime16 Dec 2025 11:11 zmieniony

Czy publicznie to nie wiem. W źródłach Altirry (src/Kernel) coś jest, ale chyba trzeba sobie skompilować.

W źródłach atari800 (emuos) też coś jest i też trzeba sobie skompilować, a ROM wsadzony do emulatora jest w src/roms/ w postaci pliku .c i nie porównywałem czy to to samo (w emulatorze nie ma możliwości wskazania pliku z ROM-em, ciekawe czemu).

To co jest w emuos można skompilować tak:
      $ cd emuos
      $ make build/altirraos_xl.rom

i w build/ jest 16KB ROM, który da się podpiąć do emulgatora jako custom i uruchomić.

Edit: Gdzieś po głowie mi chodzi, że Phaeron mówił kiedyś że AltirraOS w odróżnieniu od Atari++OS działa na prawdziwym Atari i nie ma patchy na emulator, ale nie znajdę posta na forum. A może Atari++OS też działa na Atari?
      • 30: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime16 Dec 2025 11:14

@mono Super, dziękuję. Zaraz sprawdzę. Ja próbowałem spod Altirra debugger zrzucać pamięć do pliku ale zawsze coś mi nie chce działać. Chyba coś źle robię z SELF-TEST bo to część ROM w 800XL albo ogólnie źle obliczam offsety.
      • 31: CommentAuthormono
      • CommentTime16 Dec 2025 11:58 zmieniony

Jak zgrywałeś ROM?
      Wydaje mi się, że kiedyś sam zgrywałem sobie w debugerze Altirry obszary:
      - C000-CFFF
      - 5000-57FF
      - D800-FFFF
      potem w tej kolejności sklejałem pliki i działał. Więc nie trzeba kompilować :)
      To samo z AltirraBASIC (A000-BFFF).
      Oczywiście trzeba pamiętać o skonfigurowaniu PIA żeby w odpowiednich obszarach był podstawiony ROM (PORTB=7D).
      • 32: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime16 Dec 2025 11:59

Dobra, udało mi się. Źle zrzucałem adres SELF-TEST. On w pamięci jest w innym miejscu mapowany - mój błąd.

Jeśli ktoś chce bez kompilowania, to można bezpośrednio z Altirra w debuggerze wypluć do pliku.

1. Uruchamiamy emulator z wybranym AltirraOS 3.44 XE/XL/XEGS i czekamy aż się załaduje
      2. Aktywujemy debugger F8 i aktywujemy widok konsoli (Debug -> Window -> Console) lub skrótem ALT+2
      3. W wierszu konsoli robimy zrzut pamięci do plików:

Zrzucamy pierwszą część ROM (np. AOSp1.bin)

.writemem ? c000 L1000

następnie zrucamy SELF-TEST z zamapowanego już adresu w pamięci! (np. AOSp2.bin)

.writemem ? 5000 L800

i ostatni fragment do kompletu (np. AOSp3.bin):

.writemem ? d800 L2800

Teraz za pomocą ulubionego edytora HEX łączymy pliki w całość i zapisujemy jako ostateczny ROM (np. AltirraOS 3.44.rom). Wgrywamy na kartę SD i możemy wrzucić sobie do OS Select na subCART albo jako osobną, samodzielną wersję ROM do emulatora.

Mam nadzieję, że nie naruszam warunków użytkowania emulatora i nikt nie będzie mnie ścigał :)
      • 33: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime16 Dec 2025 12:00

@mono Tak dokładnie :D $5000 - $57FF było u mnie problemem. Sugerowałem się offsetem z OS XL w pliku ROM a on przecież jest mapowany w innym miejscu.
      • 34: CommentAuthorw1k
      • CommentTime16 Dec 2025 12:34

mam ROM z Altirra 4.40-test26
      • 35: CommentAuthortbxx
      • CommentTime16 Dec 2025 15:51 zmieniony

Sub-Cart mam dopiero od tygodnia i jeszcze nie do końca ogarniam obsługę - w jaki sposób "możemy ROM z Altirra wrzucić sobie do OS Select na subCART" ?

-edytowane-
      (już znalazłem)
      • 36: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Dec 2025 09:55

@tbxx nie pytałeś, nie prosiłeś ale się wtrącę i wypowiem :) Choć nie jest to wątek o subCART, to nie będę się rozpisywał ale jak chcesz to kilka tipów mogę Ci sprzedać bo z dokumentacją funkcjonalności do niego jest krucho.
      • 37:

CommentAuthorpiomet
      • CommentTime17 Dec 2025 10:03

Czy na AVG cart to demo ruszy?
      • 38: CommentAuthortbxx
      • CommentTime17 Dec 2025 10:20

@iSiek - to może w wątku o Sub-Cart? Teraz jak da się odpalić na tym SFII na pewno więcej osób zdecyduje się na zakup a wtedy każda porada może się przydać.
      • 39: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Dec 2025 10:25

@tbxx Masz na myśli już jakiś konkretny istniejący, czy mam założyć nowy?
      • 40: CommentAuthortbxx
      • CommentTime17 Dec 2025 10:43

Myślę, że ten będzie ok: ->link<-
      • 41: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Dec 2025 11:24

@tbxx Wypociny wrzucone we wspomniany wątek ;)
      • 42:

CommentAuthorsun
      • CommentTime21 Dec 2025 22:11

@piomet: AVG udostępnia 1MB ale TYLKO, jeśli ładujesz ATR'y!