atarionline.pl Tony do it! - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime19 Feb 2026 08:37

Jest już dostępna do pobrania pełna wersja naszej małej gry Tony Do It!

Wprowadziliśmy kilka ulepszeń — dodane zostały kody do poziomów, więc nie trzeba już zaczynać gry od samego początku. Tony nie tylko pcha skrzynie, ale może je również ciągnąć (wystarczy nacisnąć FIRE).

Graphics – Rafał Dudek
      Coding – Popmilo
      Music – Poison

Klawiszologia:

SPACJA – utrata życia i restart poziomu

SELECT – wybór trybu czasu (odliczanie lub czas nieskończony)

W najbliższych dniach (prawdopodobnie jeszcze dziś) pojawi się wersja 1.1, w której poprawiliśmy drobne błędy związane ze zgodnością gry na różnych konfiguracjach i rozszerzeniach małego Atari. Dodatkowo dodamy opcję zmiany „kolorów”, tak jak było w Tony 1.

->link<-

Miłego grania w TDI :)
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime19 Feb 2026 09:28

Nie wiem czemu ale na dysku od jakiegoś czasu mam binarkę podpisaną jako wersja 1.1. Mój bałagan czy była jakaś zmiana/reset numeracji?
      • 3: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime19 Feb 2026 09:30

masz wersje 1.1 grywalnego dema a to jest juz pelna wersja gry
      • 4: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime19 Feb 2026 09:45 zmieniony

Ile leveli ma gra?

Gra dobra - tylko nie mogę zapamiętać szyfrów do poziomów. System zapisu - obrazkowe szyfry - są trudne do zapamiętania

Daję kod do 8 poziomu:
      czaszka, butla, Arab z kolczykami, krab, czaszka, Arab z kolczykami
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime19 Feb 2026 17:35 zmieniony

Z jakiegoś powodu gra nie uruchmamia MI się z A8PicoCarta. Komp to 65XE z 1MB RAM (nie U1MB). Ze SIO2SD też nie (na tej maszynie). Na drugiej, już z +256KB RAM (old-style) jest dokładnie ten sam problem. Wziąłem stock 65XE - ten sam problem. Ki czort? Na emulatorze oczywiście wstaje. Dziwne...
    1.  
      Na moim 130XE też się nie uruchamia - ani z rambo 512kb ani bez, ani z a8pico, ani z sdrive micro
      Na emulatorze działa
      • 7: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime20 Feb 2026 00:01

Bo ma / miała buga, został już poprawiony.
      • 8: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime20 Feb 2026 07:32

tak, wczoraj wgralem wersje (.xex oraz .cas) z poprawkami mozna sciagac, dodatkjowo teraz klawisz OPTION zmienia kolory.

to wersja 1.1 TDI mam nadzieje ze ostateczna nie bedzie 1.9 TDI :) :) :)
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Feb 2026 07:52

:D
    2.  
      kody do pierwszych 15 poziomow ...
      • 11: CommentAuthorVidol
      • CommentTime20 Feb 2026 11:48

Wyłączcie jeszcze tego zóltego "bara"na dole ekranu. Na atari go nie widać ale na Altirze jest widoczny i trochę psuje klimat
      • 12:

CommentAuthorMq
      • CommentTime20 Feb 2026 11:50

Ile jest łącznie poziomów?
    3.  
      40
      • 14:

CommentAuthorpopmilo
      • CommentTime20 Feb 2026 21:58

Vidol, och... Zapomniałem o tym debugowaniu kolorów :)
      Już to naprawię...

ps. jest 42 poziomów
      • 15:

CommentAuthorpopmilo
      • CommentTime20 Feb 2026 22:36

Naprawiono błąd związany z kolorami. Teraz można pobrać.
      Dobra noc :)
    4.  
      dostepna wersja 1.2 teraz muzyka w grze jest ladnie zapetlona
      mozna pobrac tu:
      ->link<-
    5.  
      Version 1.2 download:

"Something went wrong, please try again later!"

Is displayed if you use Google translate. So go to the page without translation for downloading without problems.
      • 18: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime11 Mar 2026 22:11 zmieniony

I znowu wersja na C64 jest lepsza bo kolorowa.

6.  
      No na komodoru wygląda to o wiele lepiej i muzyka lepiej brzmi w samej rozgrywce. Wygląda to tak, jakby ktoś więcej serca włożył w wersję chlebakową. Atarowska wersja wygląda wręcz obskurnie w porównaniu z C64.
      • 20:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Mar 2026 09:33 zmieniony

A taki dobry przykład pokolorwanego hiresu dają Manic Miner, Jet Set Willy 2019, Monty on the Run czy Auf Wiedersehen Monty...

Ja czekam na wersję VBXE pierwszej części Tony'ego, mam nadzieję, że się w końcu doczekam ;-)
      • 21: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime12 Mar 2026 09:40

Pierwsza część Tonyego jest w kolorze na Atari tak jak wersja na C64?.

• 22: CommentAuthortebe
      • CommentTime12 Mar 2026 11:16

kolory? komu potrzebne kolory, wielbimy starożytne cywilizacje, które nie miały słów opisujących kolory tylko szarości ;)
      • 23: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime12 Mar 2026 11:22

Ta gra była najbardziej reklamowana przez autora właśnie tutaj jako najbardziej atarowska gra w historii a później okazało się że największy konkurent, czyli C64 otrzymuje najlepsze wersje. Jakbym był zapalonym Atarowcem to poczułbym się oszukany. Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle i zwyciężyła kasa.
    7.  
      Gra jest w trybie hires. Na Atari nie da się jej tak podkolorować jak na ZX czy C64. Bardzo lubię tryb 320×192, bo ma dla mnie naturalny aspekt pikseli 1:1. Brak koloru trochę daje się we znaki, ale po pracy nad Tony 1 nauczyłem się używać pikseli tak, aby udawały odcienie.

Nie znaczy to jednak, że nie uczę się rysowania w 160×200 z aspektem 2:1 – idzie powoli, ale idzie.

Jak myślicie, czy wersja 160×200 byłaby równie dobra jak 320×192? W sumie silnik mamy już gotowy, więc to kwestia podmiany grafiki i można by to zrobić. Samej grafiki w grze nie ma zbyt wiele.

Przegadam to jeszcze z koderem i zobaczymy, czy uda się zrobić Tony Do It na Atari z wyborem trybu hires / lowres.
      • 25:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Mar 2026 12:03

Nie da się podkolorować jak na C64, ale da się inaczej ;-)
      A taka prosta gra logiczna jak Tony Do It wydawałaby się idealnie do tego nadawać.

A to inaczej wygląda tak:

Podobnie sprawa się ma w Monty on the Run i Auf Wiedersehen Monty na Atari. Czyli opcje są: pokolorowanie hi-res i/lub opcjonalne wsparcie dla VBXE by wyglądało jak na C64.

Ja osobiście najbardziej czekam na wersję VBXE Tony'ego, do czego rzekomo Popmilo ma wrócić po Tony Do It. Oby.
    8.  
      hmm w sumie ten Jest Set Willy ciekawy

Tak, VBXE jest w robocie. Mam nadzieję, że projekt przyspieszy, bo w sumie te same grafiki będą użyte w Tony na PC/iOS/Android, a znalazł się też koder, który już nad tym pracuje, więc możliwe, że prace w obu tych projektach trochę przyspieszą. Trzeba nas jednak też zrozumieć — każdy ma swoją pracę, rodzinę itd., ale pracujemy nad grami jak tylko pozwala na to czas

W załączniku znajdują się 3 pierwsze poziomy do wersji VBXE. Mapki są w 100% zgodne z oryginałem z Atari — dodany został jedynie kolor.
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Mar 2026 12:34 zmieniony

Nie chcę narzekać, bo to ledwie zajawka, ale poza tą najciemniejszą scenerią (która wygląda bardzo fajnie), reszta to trochę pstrokacizna, wersja na C64 jest bardziej subtelna (pomimo swoistej palety - lub dzięki niej). A ta grafika powyżej wydaje się cierpieć na przekolorowanie z niekoniecznie dobrze dobranymi kolorami - typowe dla konwersji starych gier na nowe platformy. No ta piramida jakoś tak nie bardzo i bez klimatu.

Kalka grafiki z C64 na VBXE nie byłaby wcale zła, ta mroczna kolorystyka wygląda moim zdaniem o wiele lepiej.
    9.  
      To wyżej to poziomy: dżungla, bagna i zamek. Katakumby będą czerwone (ogniste) – dużo lawy i kości, a piramida w piaskowych pastelach. Jak gra wyjdzie, sam ocenisz. Starałem się, aby wszystko było bliźniaczo zgodne z wersją mono
      • 29:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Mar 2026 13:05

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienia i za kontynuację prac :-)
    10.  
      Dałeś screena z C64 z poziomu 'zamek montezumy' ten o którym mówiłeś, że jest pstrokaty. Jak się w to gra, to w sumie wygląda całkiem fajnie. Uznałem, że zamek nie powinien wyglądać jak stare kamyczki, tylko raczej coś bardziej 'na bogato' Zresztą cała kolorystyka to moje widzimisię a że każdy ma inne wyobrażenie to czasem nie trafię w czyjś gust. Zobacz w ruchu - wtedy najlepiej widać, jak to wygląda
      • 31:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Mar 2026 13:27

Acha, czyli pomyliłem gruszki z jabłkami jeśli chodzi o levele.
      • 32: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime12 Mar 2026 17:15

@rbej1977
      Ta wersja na c64 wyglada jakby Tony byl bez spodni.
      Mi najlepiej pasuje wersja monochromatyczna.