A ostatnio Lizard na AtariAge odpowiedzial na pare pytan i udostepnil to i owo:
hi everybody,
sorry for late, the project is alive that confirms a huge fun of it , and answers: - i divided the game into small pieces creating them rom disk friendly. now i have three/4 parts: 1. level's engine, 2. map's engine, 3. intro / outro, (4. music stuff not ready yet.), so be patient. doing my best i try to prepare the new version as soon as possible. - rectangular space will be. i think that 20 colors in a full direction scrolling 50 (/2) fps speed is a good compromise - i use lightwave 3d to render the scenes with sprites' custom manager - here is the level's editor descriptiondescrizioneopis
* arrows to move around the map
* keys w a-o-d x to position cursor at the current view
* spacebar to draw elements from the bottom' list
* c to clear everything from the current position at right
* . and , (colors' edition) to change the line's color
* 1 - 7 to change the playfield for colors' edition
* shift + (1 - 3) to put at rounded position one of the three available sprites for a line (the sprites with the same number cannot be very close to each other in one row!)
* m (beeing positioning at the left sprite corner) to change sprite's width
* shift + arrows to move aroud available elements at the bottom line
* other putting cursor at the map i can sign the special elements' position
Powiedzcie mi dlaczego Miecz i Magia nikt nie opublikował? Kiedyś był temat, że jakaś firma to puści bo robi emulator (czasy z naście lat temu). Jeżeli nic z tego nie wyszło, to może ktoś w temacie to upubliczni ? Kaz? Reszta? To chyba jeden ch. teraz jak czasy się zmieniły?
Ja również dwukrotnie pytałem autorów o wypuszczenie gry. Za każdym razem otrzymywałem odpowiedź, że gra się ukaże, dlatego nie będzie uwolnienia :) Raz to było naście lat temu, raz kilka (10?) lat temu :)
... może trzeba zapytać po raz trzeci ,nie warto się poddawać ani odpuszczać w takich sprawach , zazwyczaj projekt leży na dnie szafy , autor o nim zapomniał i właśnie czeka na przypomnienie :-) ...
...poźniej może być przeprowadzka,remont,trzęsienie ziemi , koniec świata i przepadnie bezpowrotnie ...
Jakby pozbierać te wszystkie projekty do kupy to idzie się załamać ile fajnych gier przeszło bądź przechodzi (Rick D.)koło nosa ...
Dlatego mam wielki podziw dla Bocianu. Gitlab i wio. Tak jak mr Hoppe. Mamy już rozkręcony nieźle 21 wiek, open source i te klimaty, Niedługo Żółtki będą na księżycu, ich sonda pewnie będzie open source, a ludzie chowają projekty po skarpetach. Ja rozumiem splendor, ale przecież chyba lepiej żeby lista autorów była odrobinę dłuższa, niż żeby gra nie powstała. Poza tym wiadomo co jest czyje, na gicie robi sie brancha, i projekt może się rozrastać na wielu autorów. Ja mam niestety czasem wrażenie że razem z retro idzie w parze retro-mental lat 90tych. (Oczywiście nie mam na myśli autorów powyższej gry, to wniosek bardzo ogólny) Ukradną, mi ! zabiorą , ukradną, zaberpieczę, schowam, nie dam, ukradną mi normalnie!
... to nie jest takie proste , ciężko "wejść" w czyjś kod i go dobrze okiełznać - czasem lepiej napisać od nowa .Ja się uczę programować i takie zaglądanie jest dobre dla eksperymentowania,zabawy ,psucia ;-).
Kurde , zakładając że MR.X piszę grę i mu się prawie udaje ,ale ma inne obowiązki i zawiesza projekt na jakiś czas...,później lata lecą i podejrzewam że taki MR.X sam do końca nie wie co ma w tym kodzie i nie pamięta co chciał konkretnie osiągnąć ... ja tak czasami mam z projektami grafik ,ale mam demencje przedwczesną od wódy więc luz...
Hmm, czuje się nieco zaskoczony, pierwszy raz słyszę argument przeciwko używaniu repozytorium, oparty na demencji po piciu wódki. Jednak gdy dłużej się nad tym zastanowić, ten argument wydaje się całkiem sensowny .
Do autora odzywałem się parokrotnie poprzez PM na AtariAge. Ostanie wiadomości wysłałem w sierpniu zeszłego roku i wczoraj. Niestety, od lipca 2010r., Lizard tam nie opisuje...
...no dobra , a z innymi ciekawymi projektami może by dało radę coś zadziałać ? Miecz i Magia - wie ktoś coś więcej ,to jakiś fejk ?, demko pokazowe ? Czytałem gdzieś na temat tej gry , teraz nie mogę tego odszukać .
To ja pisałem o grze Magia i Miecz, było to w okolicach roku 2006, więc ta nowinka jest obecnie niedostępna, w archiwum. Autorzy mieli plany zrobić komercyjny emulator Atari i go sprzedawać razem z grą. Z planów nic nie wyszło, a kontakt się urwał. Z tego co mi mówiono, gra była ukończona, albo prawie na ukończeniu.
Bloody Planet również opisywałem daaaawno temu. Autorem grafiki jest nasz aktywny obecnie grafik Odyniec. Koder tamtego projektu przepadł w latach 90-tych. Projekt w tej formie nie powstanie.
@Kaz Więc jednak mi się nie śniło ;-) ...nie idzie namierzyć ludzi od Miecza i Magii ? W jaki sposób dowiedziałeś się o tym projekcie , może masz jakiś mail albo nazwę firmy ,cokolwiek ...
Można to jakoś odzyskać z archiwum ,tzn: dasz radę to odzyskać w wolnej chwili ?
żarty,żartami ..., napisałem o możliwości wydania tego tytułu,pomocy w wydaniu , że są ludzie zainteresowani i takie tam .
Tak poważnie to odwiedzając ich stronę przyszło mi do głowy ze to chyba taki przerost ambicji nad możliwościami , szczerze powiem że nie wierze iż ta gra jest ukończona ,za mało informacji , screenów ,a te które są to powtarzają się we wszystkich materiałach . Reszta to jak projekt jakiegoś studenta,silnik który do takiego wiekowego Source nie ma startu . Z drugiej strony mam nadzieje że śię mylę i zaraz któryś z autorów ,albo ktoś mnie oświeci he,he