Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
OxF:
1. MasterDOS - ma własny system plików i obsługuje tylko Karin Maxi 360k.larek:
A Action! nie działa z urządzeniem "C:"?pin:
Oto rozwiązanie dla Ciebie TDC :) - Sparta DOS X w trybie BANKEDpin:
Tedec - ogólnie trochę dziwna koncepcja, bo chcąc cokolwiek zakodować, zamuzykować itd. na Atarce a nie na PC najbardziej optymalnym rozwiązaniem nie jest minidos i "dyskietka", tylko dos, dużo ramu (co opisałem powyżej), oraz szybki dysk. Bardzo ułatwia to pracę.CharlieChaplin:
there is a DOS named DOS 2XL by the same author as Atari ++ emulatorCharlieChaplin:
Maybe I can upload this DOS here tomorrow.pirx:
Cały DOS siedzi w jakimś Atmelu (np. rozbudowanym SIO2SD)pirx:
Wciąż jednak jest pewien kłopocik z buforami - jeśli chcesz mieć 5 otwartych plików, to z sektorami 256b tracisz 5 stron pamięci.pirx:
W "SpartaDos Y" możnaby ew. bufory zmniejszyć do np. 32 bajtówpirx:
A teraz najciekawsza ciekawostka - Drac030 praktycznie coś takiego i lepszego zrobił dla SIO2BSD.pirx:
W zasadzie wystarczy dopisać ten mikro-kernel (hehehe) na gołe atari bez Sparty i voila!pin:
@TDC - w trybie BANKED Sparta X nie siedzi pod romem!! :)pecus:
TDC nie wiem jak sobie wyobrażasz upchnięcie całej funkcjonalności przeciętnego DOSa w tak małym kawałku RAMpecus:
CLI czy menu to nie jest DOS to tylko nakładki, w przyzwoitych DOSach pamięć przez nie zajmowana jest zwalniana dla programów.pecus:
A teraz zastanów się czy da się zapisać plik nie odczytując wcześniej katalogu, VTOCu czy innej tablicy zajętości sektorów.Pecus:
Zakładam, że gotowy program ma działać bez DOSa (bo inaczej cała jego koncepcja zaczyna być mało sensowna ;) ).Pecuś:
Przy SIC! problem dopiero się zaczyna, bo Action TDC ma na Carcie zapewne :)CharlieChaplin:
here is DOS 2XLPecus:
Jeden bufor 256b na jeden otwarty plik, to nie mój wymysłPecus:
Dalej piszesz, że przechodzisz z Action do DOSa, po co chcesz przechodzić do DOSa, który nawet katalogu nie wyświetlaPecus:
no chyba, że chcesz żeby jednak wyświetlał :).Pecus:
No i nie wiem czy wiesz :P , że Action umożliwia w prosty sposób kompilacje z pliku (niestety tylko do pamięci)Pecus:
a nie kombinując jak by tu całe środowisko zmienić.Pecus:
Więc .... "Napisz se!", albo zainstaluj SDX i przestań marudzić :POd 1 do 27 z 27