Poniżej zamieszczam listing programu LONG FILE COPY z czasopisma Moje Atari numer 1991/3. Mam prośbę - czy mógłby ktoś przekonwertować ten program do samo uruchamialnego pliku na emulatorze i real atari ?
Mam wszystko przygotowane, ale program pod emulatorem mi pokazuje, że jest błąd w wierszu 1040
//EDIT: jak przerzucam:
1. skopiowałem do notatnika i zapisałem jako FSC_PC.txt 2. załączyłem emulator a800win+ z włączonym basiciem, patchem do "H:" i ścieżką napędu H1: ustawioną na folder, w którym zapisałem FSC_PC.txt 3. wybrałem z menu "Misc" "Convert" > "ASCII to ATASCII", zapisałem jako plik "FSC.bas" w tym samym folderze 4. W Basicu wpisałem ENTER"H1:FSC.BAS" 5. W menu "ATARI" wybrałem "Tape recorder..." i stworzyłem "new image" pod nazwą FSC.CAS 6. Wpisałem "RUN" 7. Otrzymałem powyższy komunikat 8. Jakbym nie otrzymał, to potem potraktował bym uzyskaną kasetę FSC.CAS dowolnym kopierem kaseta -> dysk z opcją obsługi H1: i miałbym FSC.XEX w folderze, od którego zaczynałem
wydaje mi sie ze mam gdzies ten numer w oryginale i sadze ze popelniono pomylke przy przepisywaniu - swojego czasu przepisywalem wlasnie z gazety ten kopier i nagrywalem na kasete wersje bootowalna - sprawdze jak bede mial chwile czasu :)
Kaz : jakby cos mam troche numerow Moje Atari, Bajtka, etc ale w stanie naprawde agonalnym... tak czy inaczej ten listing mam :) Widze ze juz ktos podal prawidlowa wartosc ale jakby cos sluze pomoca :)
Scalak masz racje jest błąd, musiałem przeoczyć przy sprawdzaniu tego listingu. Poprawiłem na poprawną wartość. Mam nadzieje ze więcej błędów nie ma i da się przerobić na działający plik.
Hmm... błędów jest więcej, tutaj plik FSC.BAS: ->link<- do wczytania w basicu przez ENTER"H1:FSC.BAS" i jeszcze jedno: próbowałem plik zapisać w tape recorderze przez CSAVE - nie dało rady - czy komuś z Was się udało ?
Po ciężkich bojach PROGRAM ODPALIŁ SIĘ a i taśma nagrywała - tutaj wynikowe pliki: ->link<-
LFC.BAS - plik basicowy tym razem do wczytywania przez LOAD"H1:LFC.BAS" LFC.CAS - program zapisany przez CSAVE, do odczytu przez CLOAD LFCpc.bas - listing początkowy w ASCII LFC.LST - listing do wczytywania przez ENTER"H1:LFC.LST" LFC_XEX.cas - obraz kasety z wynikową binarką LFC_XEX_0001.xex - XEX uzyskany programem MAGOtrans - niestety, nie wiem czemu nie wgrywa się na emulatorze :(
MaW - Wielkie dzięki za Twój upór i doprowadzenie sprawy do końca. Bardzo mi na tym zależało, a sam bym tego nie zrobił. No i oto w ten sposób mamy kolejny program :)
Jeszcze raz nie ma za co - bardzo bym chciał, by się odezwał ktoś, komu udało się tą binarkę odpalić - bo przykro by było, gdyby tyle zachodu poszło na nic :(
//EDIT: binarka chyba źle wyszła - dzisiaj bez problemu odpalił się LFC_xex.cas - a oto efekt:
zipa oczywiście uzupełniłem o screenshota. Prośba o wyjęcie poprawnej binarki z LFC_XEX.cas ( ->link<- ) aktualna.
Copy 484 - trochę inny program, ale też do dużych plików. Przypomniano o nim w komentarzach, przy okazji nowinki o programie Microcop 61KB: ->link<-
Program z Komputera "Copy 484" wpisaliśmy z paluchów (Cyprian), poprawiliśmy błędy przepisywania (ja, BCA), nagraliśmy na CAS (ja), przetestowaliśmy w działaniu i mamy go aktualnie w archiwum.
Program ma wadę - nie robi żadnych przerw między loaderem a główną grą, więc trzeba kombinować, najpierw nagrywać czymś loader, a potem dogrywać na taśmę główny program. Trochę więc to niepraktyczne.
Here are some C/D copy programs from my collection.
- CD-Copy 54K by M.Thiel (reset-proof, DOS 2.5 only) - Turbo-Speed Copy (56.876 Bytes) - Coolcopy (64k XRAM on a 128k machine, DOS 2.5 only) - TapCopXE (again 64k XRAM on a 128k machine) and a few others.
A tutaj kolejny program z Komputera, pchełka w Atari Basic w 10 wierszach. I ma ciekawą cechę - po załadowaniu się zatrzymuje, można wprowadzić poprawki do gry przez POKE, a potem zapisać plik. Przepisaliśmy go z BCA i efekt poniżej.
Trafiłem na stronę ->link<- która przypomniała mi, oprócz fajnego kolażu w stylu lat '90 z opakowania stacji SN-360, że tam była dołączona dyskietka z pakietem softu i ten Fast Copy był jego częścią.
Tutaj można ściągnąć obraz z pozostałymi narzędziami: ->link<-