atarionline.pl Jaka pralka? HELP! - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Nov 2012 09:11

Witam!

Tak się zdarzyło, że moja dotychczasowa machina piorąca zepsuła się w taki sposób, że jej ewentualny serwis kosztowo wychodzi porównywalnie z zakupem nowej pralki. Tak więc podjąłem decyzję o nabyciu nowej drogą kupna.
      Czy sznowni forumowicze mają może jakiekolwiek pojęcie, na jakie marki zwrócić uwagę. Chodzi mi o sprzęt wartości do 2000 zł i najlepiej, jakby był SERWISOWALNY.

Mam świadomość że dzisiejsze AGD to ZŁO(M), ale jakoś nie chce mi się co pięć lat płacić po półtora tysiąca frycowego.

Z góry big dzięks wszystkim.

Pozdro!

m.

(pozwoliłem sobie skopiować cały tekst z wrogiego ;)portalu)
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime2 Nov 2012 10:11 zmieniony

Przypuszczam, że będzie tyle propozycji ilu ludzi, bo każdy poleci to, co sam kupił.
      Ja kilka tygodni temu też byłem zmuszony zakupić takowe urządzenie i wybór padł na LG F1281ND ->link<-

Po ok. 1,5 miesiącu użytkowania nie mogę powiedzieć złego słowa o pralce.
      • 3: CommentAuthormuffy
      • CommentTime2 Nov 2012 11:11

Kupiona na aledrogo za ok. 400 zł (z przesyłką) używana (wcześniej rok, u mnie ponad 1.5 roku) - nie narzekam.
      ->link<-
      • 4:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime2 Nov 2012 11:11

->link<- jestem minimalistą ;-)
      • 5:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime2 Nov 2012 13:11

Miałem tą pralkę - padła po 7 latach, więc dość standardowo. W sumie była OK.
      Teraz mamy jakąś Candy (raczej włoski syf malaria), która ma 2 fajne ficzery - pokazuje, ile jeszcze będzie prała i ma rurkę do spuszczenia wody - super praktyczne, bo z tego whirpoola przy braku używania potrafiło nieźle walić.

Jako że mam 3 mieszkania to pralki kupuję często. Najdłużej wytrzymał ładowany z góry Bosch - 12 lat, poza tym niestety podatek pralkowy trza płacić.

Najgorzej, że ten sprzęt jest taki cholernie ciężki, bo by się kupowało złomy na allegro i wyrzucało...
      • 6: CommentAuthorBluki
      • CommentTime2 Nov 2012 14:11

A są jakieś sterowane 6502? ;)
      • 7: CommentAuthors2325
      • CommentTime2 Nov 2012 15:11 zmieniony

AGD mają już w sobie minikomputery tylko producenci nie informują bo po co. Prócz tego drukarki mają więcej RAMu niż kiedyś stare pecety. Po podłączeniu Atari do pralki czerwone skarpety wychodzą brązowe.
      • 8: CommentAuthorGzynio
      • CommentTime2 Nov 2012 15:11

Ja polecam Franie, sprzęt bez elektroniki i nie do zdarcia :)
      • 9: CommentAuthorBluki
      • CommentTime2 Nov 2012 15:11

Noo... Frania jest super :)

->link<-
      • 10:

CommentAuthormentos
      • CommentTime2 Nov 2012 16:11 zmieniony

12 lat Indesit, padł i teraz jakaś szybka Amica, ale pralkę niewielkim kosztem samemu można długo reanimować. Tak samo jak zmywarkę - mam Whirpoola z dwójką dzieci i chodzi dzień w dzień od 12 lat z kilkoma reanimacjami, także płyty głównej którą sam sobie przepięciem upaliłem-na szczęście poszły tylko ścieżki i rezystory mocy. W pralce najczęściej łożyska i uszczelnienia padają co można akurat kupić (pod warunkiem że pająk napędowy nie jest z nim zintegrowany co teraz częste !). Grzałki też nie są drogie zresztą ciężko by padły, reklamy to ściema podobnie jak marketing tej chemii odkamieniającej, straszenie i wyciąganie dodatkowej kasy. Akurat jak walisz proch żaden kamień się nie odkłada, za to wszelkie inne osady których to badziewie nie rusza tak.
      • 11:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Nov 2012 22:11

No dobra, żeby się nie powtarzać... ->link<-

@Bluki: zmień dilera. :P
      • 12: CommentAuthorpin
      • CommentTime4 Nov 2012 01:11 zmieniony

.. jak mi w pralce walnęło łożysko bębna, to po wizycie w sklepie z częściami do AGD otrzymałem informacje, iż część kosztuje 70pln. Przemierzyłem wymiary felernego elementu i kupiłem za 10pln odpowiednik przeznaczony oryginalnie do piasty koła Daewoo Tico ;)- Rozwiązanie okazało się niezwykle skuteczne.

Stara pralka, to nie zawsze złom. Niekiedy wystarczy solidnie rozkminić problem :D