Zawsze mnie to bawiło :) Niby forum gości w 90% zajmujących się IT, a od lat nie działają podstawowe rzeczy. A takie fora np. wizażystek czy modelek działają bez problemów :D Najciemniej pod latarnią jak widać ;)
Szewc bez butów chodzi. Wizażystki zlecają komuś prowadzenie bo i tak nie kumają jak to się robi i mają problem z głowy, a takie fora robione są w ramach hobby: po kosztach, w czynie społecznym, w wolnym czasie.
Jest taki dad joke, który opowiadał mój ojciec przez 20 lat- przychodzi umorusane dziecko z podwórka do domu, rodzice tak na niego patrzą i ojciec w końcu mówi: -myjemy, czy robimy nowe?
A ten błąd jest związany z prywatnymi wiadomościami, które inaczej się liczą, jak ktoś jest zalogowany, a inaczej, jak nie, a na tej podstawie wyliczana jest ilość stron.
Jak będę miał chęć, to zajrzę, może to coś prostego.
A na dodatek teraz mi ten błąd nie chce wyskoczyć :) Może ktoś go poprawił w tzw. międzyczasie...
To mnie trochę zdziwiło: ->link<- Tytuł ebooka: "10 PRINT CHR$(205.5+RND(1));:GOTO 10" ->link<- "Dziesięciu autorów współpracowało przy pisaniu tej książki. Zamiast tworzyć zbiór zbiór dziesięciu oddzielnych artykułów, wybraliśmy proces wspólnego wspólnego autorstwa. Większość tekstu została napisana przy użyciu wiki, chociaż proces ten proces znacząco różnił się od najbardziej znanego projektu opartego na wiki, Wikipedii. Nasza książka nie została napisana publicznie i nie była edytowalna przez społeczeństwo. Korzystaliśmy z komentarzy recenzentów i dyskusji z innymi osobami na konferencjach i w innych kontekstach. Mimo to, tekst książki został opracowany przez dziesięciu z nas, pracujących razem jako jedność i ponosimy odpowiedzialność za to, co ta książka wyraża. Wszystkie tantiemy ze sprzedaży tej książki są przekazywane na rzecz Electronic Literature Organization, organizacji non-profit, której celem jest promowanie pracy z ważnymi aspektami literackimi, które wykorzystują możliwości i konteksty zapewniane przez samodzielny lub podłączony do sieci komputer. ELO pomaga gromadzić, przechowywać, opisywać i omawiać estetyczne i poetyckie poetyckich, od długich projektów po krótkie programy, takie jak 10 PRINT." :)
Autorem projektu jest prof. Nick Montfort, zaprzyjaźniony z nami człowiek. Ojciec duchowy UBU Lab w Krakowie. Zresztą jego książki były w Polsce wydane właśnie dzięki prof. Mareckiemu (na scenie Atari - Maro). A we wspomnianym Electronic Literature Organization braliśmy nie raz udział, gdy organizowali konferencje, choćby "Deszczownikiem" czy "Robbo.Solucją". Tak więc związki są bliskie i jeśli ktoś czyta AOL to od czasu do czasu trafi na takie informacje, polecam.
Konstruuje następce atari. Na razie kosmetyczne zmiany, wstawiłem nowe napisy, trochę pokolorowałem i wstawiłem bezpiecznik napięcia 8 fazowego. Komputer już działa. Kwarc jest trochę większy, ale na szczęście nie przebija sygnału. Częstotliwość ustawiłem na 8mhz. Komputer 130xe jakieś tam mega, nie ważne. Wymieniłem procesor i wstawiłem koprocesor i wspomaganie antica, który obsługuję wyzszą rozdzielczość. Dajcie mi trochę czasu, jestem zmęczony, później napiszę jak wyszło.
Pamiętacie, że w NUMENie użyto do projektowania scen edytor BUILD, który m.in. był też w sławnym pecetowym "Duke Nukem" ? Okazuje się, że ów edytor przeżywa jakby "drugą młodość" gdyż używa go współcześnie np. taka produkcja:
Natrafiłem na taką oto stronę ->link<- co ciekawe to jest tam pewien motyw z Atari, zastanawiam się z jakiego programu/gry i czy faktycznie coś takiego na A8 istnieje ?
Wchodząc na stronkę można odnaleźć wiele ukrytych linków prowadzących do dziwnych podstron, niektóre z dźwiękami, niektóre z tajemniczymi grafikami. Stronka zmienia się po każdym odświeżeniu, za którymś razem napewno natraficie na wersję z Atari i "amigowską" piłką.
nagrałem na Atari program, modyfikuje procesor i pamięć, nie wiem, jaki to asembler, ale działa to szybko, musiałem tylko przeprogramować Antica, bo nie zawsze chciało działać, wam tez nie zawsze działa?
Znalazłem na archive.org archiwum z png ze screenshotami z gier Atari. Każda gra ma chyba też screenshota z planszy tytułowej. Do tego pliki są nazwane tytułami gier. ->link<-
Teraz coś współczesnego. Wiecie jak powstają nowoczesne chipy, ale czy wiecie dlaczego współczesne maski mają takie dziwne wzory i co ma z tym wspólnego Nvidia? To tu się dowiecie:
Nie wiem, czy gdzieś nie było, ale oto Lucjan Wencel w Warszawie, opowiada m.in. o tym kim się czuje (Żydem narodowcem), rozmawia o polityce, itp. (od 1:07:10):
A dzis mnie wzielo na rundke w Milk Race (i oczywiscie tez aby posluchac super muzy Tiny Williamsa) na maluchu i.. z glupia franc sprawdzilem w guglu czy Milk Race to prawdziwe wydarzenie. I oto co znalazlem:
"Także jako ciekawostkę można dodać, że swego czasu kolarze jeździli zgodnie z zasadami ruchu drogowego i chociażby musieli czekać na zielone światło."
Streak - dobre znalezisko. Słyszałem o Milk Race, ale wyobrażałem sobie, że to jakiś lokalny wyścig, jak u nas o Puchar Sołtysa :). Nie wiedziałem, że tam startowało tylu znakomitych szosowców.
We chat with the fascinating Conrad Barski, creator of "FlipOut!" for the Atari Jaguar. He discusses the game's development, reflecting on the Jaguar's unique hardware and the creative challenges he faced. He also delves into his work on the unreleased "Dante's Inferno," his love for Lisp programming, and his current projects like the Lisperati1000, an Amstrad inspired computer and developing for the Playdate console.
OK, ale jak się okazuje, nie jest to sam dysk, tylko także komputer (chociaż w sumie chyba tylko w tym module sterujący dyskiem). No i wedle źródeł pojemność wynosi 4,4 MB, a nie 5MB :)