Szukałem długo, ale nie znalazłem... Czy ktoś mógłby wytłumaczyć, albo linka podesłać do opisu jak interpretować nazwy plików gier z bazy atarionline? Wiem, że jest jakiś standard nazewnictwa, ale nie łapię tego i przykładowo chcę pograć w jakąś grę, wchodzę do katalogu, a tam zawsze jest z dziesięć wersji każdej gry... Którą wybierać? Czym się kierować? Jeśli ktoś zechciał by odnieść się do mojego konkretnego przypadku, to chcę ściągnąć jakąś grę, którą będę chciał następnie odpalić z sio2sd, to którą wersję gry wybrać? Albo wrzucić na SIC!-a, to wtedy którą? Nie chodzi o jedną grę, tylko tak ogólnie o zasadę jakąś, albo opis co w ogóle oznaczają te wszystkie znaczniki w nazwach plików.
Dzięki larek... nie zauważyłem jakoś tego dokumentu, przeoczyłem, a szukałem informacji po internecie, po forum itd, a tu jest pod ręką. Wydaje się, że wszystko tam jest opisane, poczytam, jak bym miał niejasności to będę pytał. Dzięki jeszcze raz.
Zmiana nazwy katalogu: V/Video Poker -> Video Poker (Mastertronic)
Nowy plik: V/Video Poker (Krasuski, Jarosław)/Video Poker (1998)(Krasuski, Jarosław)(PL)(PD).atr Jest (PD) w nazwie, bo założyłem, że jest to public-domain - bo wydaje mi się że tak powinniśmy traktować wszystkie programy wypuszczone przez autora w świat bez obostrzeń licencyjnych. (Aczkolwiek widzę, że chyba żadnego pliku jeszcze tak nie oznaczyliśmy). A może się mylę, i powinniśmy wszystkie takie programy oznaczać jako freeware? Co sądzicie?
Czasami te zmiany nazw wprowadzają mały zamęt, np.: tu ->link<- Kaz pisze o wersji 6, w której umieścił obrazek tytułowy, a po nowych nazwach plików nie można się zorientować, który to plik... Ten problem występuje również w przypadku innych plików opisanych na forum po starych nazwach...
I słusznie. Nie sądzę że należy do biblioteki ładować każdy odpad produkcyjny tylko dlatego że powstał "dla potomności". Rozumiem chęć archiwizacji, ale biblioteka staje się przez to nieużywalna.
Ale heca, tak się dzieje dla każdego pliku lub katalogu, który w nazwie zawiera: <spacja>and<spacja><co najmniej 2 znaki a-z0-9> lub: <spacja>or<spacja><co najmniej 2 znaki a-z0-9> Sprawdźcie Yogi Bear and Friends in the Greed Monster, Boulders and Bombs, Galahad and the Holy Grail, Nuclear Adventure or the North Base...
Teraz nie sprawdze bo pisze z telefonu, za godzine, dwie.
PS. Spacje nie są enkodowane poprawnie, co jest dziwne bo powinno się to dziać automatycznie.
@mgr_inz_rafal: spacja jest takim samym znakiem jak każdy inny :) Nie ma specjalnego znaczenia. Co innego & albo znak zapytania.
PS2: Jednak są enkodowane. I ta nazwa pliku też. I co ciekawe wygląda na to, że faktycznie jest kluczowe słowo "and" jakby serwer był na nie uczulony. Piszę serwer nie serwis, bo strona robi wszystko poprawnie, plik się nazywa jak nazywa i tak jest umieszczony jako link. Po usunięciu słowa "and" (i jest ono jako słowo, nie znak) zaczyna działać... WTF...
Wisienka na torcie: zaraz po napisaniu mojego powyższego posta, chciałem go wyedytować, bo literówki. Próba zatwierdzenia edycji zakończyła się wysypaniem całego serwera HTTP - na wszystkie zapytania, w tym do strony głównej serwisu, zaczął odpowiadać "Forbidden". PRZYPADEK???!??!!?
@Krótki: dzięki za wskazówkę z tymi "and" i "or". To jest ustawienie firewalla zapobiegające SQL inject - trochę głupie (bo przypuszczam, że blokuje też inne słowa kluczowe jeśli są odseparowane spacjami) - ale tak to wygląda. Jak tylko dostanę się do panelu spróbuję to wyłączyć dla plików.
PS. Pobieranie wszystkich plików powinno już działać.
dziala az za dobrze, xexy od razu sie uruchamiaja w emulatorze nie ma opcji zapisz plik na dysk. Jak chce zapisac musze uzyc 'zapisz element docelowy jako'
To już są ustawienia Twojej przeglądarki :) W zależności od tego jakiej używasz, masz takie ustawienia w opcjach jaki typ plików, otwierać jaką aplikacją i czy pytać, czy zapisywać czy automatycznie otwierać itp.
Jeśli przeglądarka jest ustawiona, że ma pytać czy otworzyć czy zapisać, z reguły ma pole - zapamiętaj. Najwyraźniej raz otwierałeś bezpośrednio, pole było zaznaczone i browser zapamiętał to. Można to w ustawieniach odhaczyć.
Przeglądając moje pliki znalazłem grę Whoops zgraną z oryginalnej kasety, nie ma tej wersji na AOL, nie ma też informacji o kodzie do pierwszego poziomu, który wg mnie mógłby być umieszczony w nazwie pliku. Sprawdziłem też dyskietkę z AOL - uruchamia się Whoops, ale na dyskietce jest menu i jeszcze co najmniej jedna gra w TB - BOOM. Można uruchomić spod TB plik "BOM", a menu jest w pliku binarnym "A", w intro jest info o kodzie do gry Whoops.
Porównałem Atraxy z dumpami dostępnymi od paru dni na Atarimanii. Nry 1, 4 i 5 są identyczne, ale nr 6 różni się 3 bajtami. Czy ktoś wie może (Miker?), od kogo Atarimania dostała swoje dumpy? Jeśli było to źródło niezależne od Mikera, to byśmy mogli oznaczyć nry 1, 4 i 5 jako zweryfikowane [!].
À propos nazw plików - czy w polu producenta nie wystarczy po prostu (Atrax)? Wieloczłonowe wartości w polu wydawcy stosuje się wtedy, gdy wydawców było wielu. Czy w przypadku kartridży Atraxu wydawcą był Atrax, czy również Avalon i Mirage?
Dump carta #6 pochodzi z dwóch źródeł - cart od Gzynia oraz zrzut carta od Michała Szwanke (przy okazji podziękowania dla kolegów za udostępnienie!). Prawdę mówiąc nie potrafię powiedzieć, skąd te różnice w dumpach. A.. na Atarimanii tak, to też zrzuty dostarczone przeze mnie.
Zrzuty kartridży nr 4 i 5 miałem od Nira, zaś 1 i 6 zgrywałem z nim i Mikerem programatorem Atarimaxa na Wapniaku. Co prawda soft nie obsługiwał tego schematu przełączania banków, ale za radą Nira użyłem schematu Mega 256kB i wyciąłem ze zrzutu zbędne 16 8-kilobajtowych bloków wypełnionych bajtami $FF.
Pozostałe są od Mikera i jego pomocnika, który odcyfrował oryginalnie zabezpieczone zawartości EPROM-ów. Kartridże miały pokrzyżowane linie adresowe, podobnie jak Atraxowe karty z SDX.
Ooo, to kartridże z grami też są pokrzyżowane? Ale czy w takim razie nie powinniśmy obecnych dumpów oznaczyć flagą [h decrypted], a oprócz tego wrzucić do bazy również dumpy w oryginalnej postaci?
Podziękowania dla FUJI'ego (za dumpy i skany instrukcji, pudełek i naklejek kartów 8, 11 i 12) oraz Takrona (za podesłanie mi karta nr 10 celem wykonania dumpa)! :)
Whoops którego załączyłem nie powinien mieć w nazwie "[cr]", bo jest to wersja oryginalna. Wg mnie kod pierwszego poziomu dla wygody powinien być zawarty w nazwach plików. Brakujący kod do uzupełnienia w pliku z kodami jest powyżej. Warto sprawdzić co jest jeszcze na dyskietce i czemu się menu nie uruchamia?