dobrze by bylo wiedziec w ktorych konkursach i za ktore miejsce sa konkretne fanty. nie chce rozczarowania jak zajme pierwsze miejsce gdy poluje na fanta z miejsce osmego :)
Wiesz - dosyć łatwo jest wybrać kompot, w którym bierzesz udział. Trochę trudniej - z góry określić miejsce, które zajmiesz :). Podejrzewam, że lista nagród nie jest jeszcze zamknięta, to i bez sensu teraz określać co za dane miejsce będzie.
bardzo latwo okreslic. zeby zajac pierwsze miejsce nalezy zrobic najlepsze np. demo. zeby zajac miejsce drugie nalezy zrobic slabsze demo itd ;-)
co do kreslenia kompotu to tez nie jest takie oczywiste. aby wygrac cos do a8 byc moze trzeba wystartowac w kompo 16bit i odwrotnie. byly juz takie przypadki...
Na pewno dojdą jeszcze nagrody od ABBUC'a (mam oficjalne potwierdzenie, ale jeszcze paczka do mnie nie dotarła), nagrody od LOTHARK'a i Duddiego. Także będzie "na bogato" :) Być może dojdzie coś jeszcze (staram się o to).
Miło mi poinformować, iż jednym z patronów medialnych relacjonujących i zapowiadających wydarzenia związane z imprezą Silly Venture 2k14 ponownie zostało:
Od pewnego czasu dochodzą mnie słuchy, że udział w atarowskich konkursach planują wziąć również osoby z innych platform (w tym z C64), dlatego też kolega DUDDIE ufundował 2 interfejsy (w kolorze białym i czarnym) do podłączenia stacji Commodore do PC przez USB. Umożliwiają one przenoszenie softu w obie strony z plików emulatorowych na dyskietki i w drugą stronę, a także pojedynczych plików.
A wyglądają one tak:
Serdecznie dziękuję Duddiemu za tą przemiłą inicjatywę :)
Na SV2k14 obchodzić będziemy również 25-lecie konsoli Atari Lynx (mimo iż pewne źródła podają, iż został on zaprezentowany w 1988 roku). W związku z powyższym mam do Was małą prośbę - jeśli nie wybieracie się z komputerami na party, zabierzcie ze sobą Lynxa :) Im więcej osób, tym lepiej!
Maja sd2iec ktore jest tanie. Nie wszystko chodzi bo stacja commodorowska jest wolna, wiec czesto stosowano rozne przyspieszacze przeprogramowujace stacje, co naturalnie z prostym emulatorem nie zadziala. Ultimate oferuje pelna emulacje ale kosztuje jak wagon zboza :)
Czyli coś mają... Nie chcę krytykować darczyńcy, ale wydaje mi się, że dla Atarowców, najlepszym gadżetem związanym z C64 byłby właśnie jakiś emulator stacji.. nawet w formie kabelka i softu na PC (jeśli jest). Samego C64 jeszcze można kupić za grosze, tylko jak tego użyć (magnetofon i kasety to w zasadzie tylko stare gry). Sam mam w kolekcji 2 C64 głęboko schowane. Dla sprawdzenia posłuchałem muzyki z Black Boxa i wczytałem kilka gier z kaset.. Stacji do tego wynalazku raczej nie pragnę tak bardzo, choć kiedyś się rozglądałem. Nawet w dobie Youtuba i emulatorów miło jest patrzeć na produkcje na real sprzęcie.. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomył przekazania koszulek z logo C64 w konkursie graficznym :)
No i nadszedł czas na rzecz, która spędza mi sen z powiek - HARMONOGRAM IMPREZY, z którego będę bezlitośnie rozliczany ;) Z góry uprzedzam że jest to wersja beta i być może ulegnie małej zmianie z przyczyn ode mnie niezależnych.
Jak wiadomo impreza w tym roku trwa oficjalnie 3 dni (nie ma dnia świątecznego), a prac na compo może być więcej niż w zeszłym. Cudów nie ma, trzeba maksymalnie zoptymalizować ten czas na poszczególne atrakcje. Pierwsza rzecz - proponuję rozbić compo na 2 części - pierwsza (gfx, msx + wild) na piątek ok. godz. 23:00, druga (intra, dema, gry) godz. 16:00 w sobotę.
Druga rzecz - sporo czasu zabiera niestety podróż Hummerem z party-place na koncert i z powrotem (kilka kursów, gdzie do środka wchodzi jakieś 20 osób). Przy założeniu że 170 osób chciałoby pojechać na koncert - wychodzi 8 kursów w jedną stronę (w obie - 16). A jak z tym wracaniem jest - też wiadomo. Ktoś chce zostać, ktoś chce jechać później kolejnym kursem itd. Dlatego optymalnym rozwiązaniem wydaje mi się podstawienie pod party-place 1 lub 2 busów/autokarów - wtedy wszyscy jedziemy i wracamy w tym samym czasie. Zaoszczędzimy na tym spokojnie ok. 2.5 godziny (to już coś).
Dlatego harmonogram wyglądałby mniej więcej tak:
PIĄTEK godz. 18:00 - oficjalne otwarcie, przywitanie gości, prezentacje materiałów video godz. 19:00 - poczęstunek dla uczestników godz. 19:30 - devil's show (18+) godz. 20:00 - wyprawa autokarem lub busem na koncert STU (klub Kwadratowa) godz. 22:00 - powrót z koncertu godz. 23:00 - pierwsza część compo (gfx, msx + wild)
SOBOTA godz. 09:00 - pobudka z Red Bull'em godz. 10:30 - wizyta mediów i relacje z imprezy godz. 12:00 - wizyta pierwszych zaproszonych gości godz. 13:00 - konkurs muzyczny godz. 15:00 - crazy compo(s) godz. 16:00 - druga część compo (intro, demo + gra) godz. 22:00 - niespodzianka godz. 22:30 - crazy compo(s)
NIEDZIELA godz. 09:00 - ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
Oczywiście jestem otwarty na sugestie, ale na pewno nie takie które diametralnie zmienią powyższy porządek. Ten plan wydaje mi się najbardziej racjonalny z uwagi na czas, ale być może o czymś nie pomyślałem?
Przypominam też że NIEOFICJALNIE można zjawić się już w CZWARTEK wieczorem.
Deadline na prace w kategorii msx, gfx oraz wild:3 grudzień, godz. 23:00 (środa)
Deadline na prace w kategorii intro, demo oraz gra:4 grudzień, godz. 23:00 (czwartek)
Osoby chcące dostać się z lotniska na party-place na hasło "ATARI" w jednej z korporacji taksówkarskiej dostaną zniżkę (zamiast 50-70 zł) - 40 zł. Szczegóły wkrótce.
eee ..to ja nic juz nie kumam ..deadline na prace gfx wczesniej niz party ?? sie pozmieniało...., juz całkiem zbaraniałem czyli mam wysłac gfx wczesniej tzn przed 3 grudnia na maila ?? tylko sie nie śmiac ze mnie :)
W skrócie: grafikę najlepiej wyeksportować jako xex, ułatwia sprawę. Źródło możesz też dołączyć - opcjonalnie.
Każda praca musi być opisana w pliku tekstowym; plik taki musi zawierać tytuł pracy, autora(-ów), kategorię konkursową oraz wymaganą konfigurację sprzętową.
Nazwy plików najlepiej trzymać w postaci 8+3 i nazywać je tak samo w obrębie pracy z dokładnością do rozszerzenia
(np. zajebiste.xex, zajebiste.g2f, zajebiste.txt i razem w zajebiste.zip).
Na dole strony jest kontakt i tam też możesz wysłać pracę. Albo przywieźć ze sobą jak się wybierasz i dotrzesz przed deadlinem ;) Więc lepiej wysłać :D
Grey, dużym ryzykiem obarczona jest dość wczesna godzina start, zarówno w sobotę jak i w niedzielę. Proponuję sobotę zacząć o 10 (najwcześniej), a niedzielę o 11. Chyba, że dodasz do planu punkt pt. gasimy światła (kompy) i idziemy grzecznie spać :) Pozdr.
@Rocky - taka godzina startu zawiera w sobie margines bezpieczeństwa. Jeśli coś nieprzewidzianego się wydarzy, opóźnienie o godzinę lub dwie nie spowoduje katastrofy. Założenie że compo rozpoczyna sie o 22-23 w przypadku demosów, powoduje że na bank kończymy nad ranem. Trochę szacunku i litości dla głosujących. Oraz - przypomnę - liczących głosy. W sobotę nic istotnego się przed kompotami nie dzieje, biorąc pod uwagę że to de facto ostatni dzień party to i tak jest to nie bardzo wcześnie.
jeśli kompoty będą rozbite na 2 dni (a na to się zanosi) i jeśli deadline dla wspomnianych kategorii będzie konsekwentnie nienaruszalny - to nikt na kompotach nie zaśnie ;).
Ok - takie szort info ułatwiające pracę z przygotowaniem prac.
Prace MSX, GFX, małe Atari:
* BŁAGAM - nazwy plików 8+3 !!!!!!!!!!!!!111111111111111 - Atari DOS operuje na takiej konwencji, oszczędzicie długich zmagań ze skracaniem WASZYCH nazw plików. Dzięki temu każdy autor uniknie nazwy pokroju: BDSYEWH.XEX, lub karnego kutasa w docu ;)
* Nazwa pliku dla pracy MSX/GFX może być wspólna dla pliku doc/txt/nfo/...itd. Wystarczy utrzymać konwencję:
muzyczka.cmc muzyczka.txt
taką pracę można skopiować i popatrzeć tylko na txt, czy zawiera to, co trzeba. W innym przypadku obróbka bywa bardziej czasochłonna. Oczywiście przy 5 plikach roboty nie ma, ale przy 50 już jest i to zajmuje czas. No i później jest biadolenie, że coś się tam opóźnia. No i takie tam ;)