thefender zlookalem spoko tylko nie do konca rozumie ... mam nie konwertowac ? ja poprostu wystawiam jakis obarazek jak sie fajnie skonwertuje ... ot co :)
może nie do końca w temacie Atari, ale... rozpracowuję technikę pozwalająca uzyskiwać efekty 8bitowe na photoshopie w realtimie. check this out: ->link<-
film na YT już wkrótce a w nim pokazane na "żywo" jakie to daje efekty.
nodez - absolutnie dozwolone i dawaj następne jak masz akurat chęć na taką rozrywkę. Ja w każdym razie po tym wątku już też znowu odpaliłem coś na Raście i liczę konwerta :) Też mnie jakoś ochota wzięła dzisiaj w robocie.
crrn - zdziwiłbyś się ile osób znam, które były niepocieszone :)
@crrn - całkiem ciekawa sprawa! Czy ktoś już może wpadł na pomysł ułatwienia życia przez zrobienie tej funkcji jako wtyczka (*.8bf) albo akcja (*.atn) Photoshopa ?
@ Dracon Siła tej metody polega na tym że dynamicznia dopasowuje zmiany. tzn widzisz co się dzieje gdy zmieniasz parametry. skrypt IMO odpada. Pamiętaj że to wszystko cały czas w kontekście robienia szkiców do ich późniejszego dopracowania a nie tylko do konwertowania grafik.
@ilmenit ta gra narazie poszła na półkę bo jak zobaczyłem kilka innych które ten model stosują to chwilowo zaprzestałem. np tak jest w R-Typie na XBOX360 tzn możesz przełączać się pomiędzy trybami retro i new. co do twojego pomysłu opisanego wyżej to coś podobnego a takżę inne podobne rozwiązania wykombinowałem podczas wymyślania "po co miało by się zmieniać tryby" ale tak jak wyżej napisałem. na razie idzie ten pomysł na półkę... przegadałem to też z ludźmi z foorum SHMUP'owego i okazuje się że mało kogo to kręciło...
Carrinion: ciekawa sprawa, choc ooz pewnie mnie zruga za to. Powiedz czy to ty jestes autorem tego moda? I co ze zgodnoscia co do natywnego trybu graficznego c64? Czy zachowuje ten mod zgodnosc ilosci kolorow w znaku? Jesli nie to rzeczywiscie skrypt albo plugin by pomogl i wtedy to dopiero by byla miazga!
@gorgh odpowiem tak: jest jakiś skrypt napisany przez jednego ze "strych" grafików c64 STE'86. sprawdza on ilość kolorów a znaku 4x8 ale testowałem i za bardzo mu nie ufam ;) cudów jednak nie ma photoshop w tym podejściu jest tylko narzędziem do rysowania, szkicowania, szybkiego prototypowania. rozumiem argumenty innych że to nadal tylko półśrodek (kilka osób na csdb w dyskusji ma taką opinię) ale dla mnie to jest idealne narzędzie bo: - daje mi swobodę wszystkich narzędzi dostępnych w PS (a znam je dość dobrze i łatwo mi się z nimi pracuje) - w realtimie pozwala obserwować rezultaty - pełną kontrolę nad praktycznie każdym askpektem konwertowania - i nadal mogę pixlować (pixel perfect) jeśli chcę.
musi być jesne jednak, że po zrobieniu w miarę gotowego obrazka w PS i tak trzeba przejść do innego spejalnego już tool'a i dopracować kolory wg ograniczeń Atari, C64, C+4 czy innych. zrwacam jednak uwagę że jeśli ktoś myśli o pixlowaniu dla ST albo Amigi to narzędzie chyba jest idealne :)
Well, I have a Gr.15 picture of the Archon package/manual in my collection. Maybe it is hand-drawn, but it looks like a scanned + zoomed-in picture (but you only see the upper half)...