Jeden z kolegow zajmujacych sie grafika znalazl prosta, ale fajna gre logiczno-zrecznosciwoa pna konsole NES, przekonwertowal grafike, wszystkie elementy rowniez. Calosc od tej strony jest gotowa.
No i poszukiwany jest koder, niepotrzebne sa niesamowite umiejetnosci w stylu TeBe czy Pr0be, wiec poczatkujacy koder tez powinien dac rade. Poniewaz kolega sie uparl, zeby bylo to tajne, to link do gry oraz gotowe grafiki moge podeslac tylko zainteresowanym, ktorzy sie zglosza do mnie na priv.
in the 90s KE-Soft, Kemal Ezcan, had simple solutions for many games from other computer platforms. One was named "Bros" and was a very simple clone of Super Mario Bros. Another game was named "Viromania" and was a very simple clone of Dr. Mario...
Here you can find it... of course it can be done much better ! I attached the compiled version (linked into one file with the CTB-linker). -Andreas Koch.
MaW - ale po co wrzucac gry do produkcji scenowych? Przeca sa w katalogu gier. Na przyklad duzo prosciej wyszukac FlowersManie pod litera F na liscie gier ulozonej w porzadku alfabetycznym niz w nowince o KazKompo.
Witam wszystkich gdyż jest to mój pierwszy wpis. Zacząłem ostatnio bawić się w programowanie i w rezultacie powoli powstaje coś na wzór dr. mario. Na razie bez fajerwerków, ale najbardziej zdesperowani mogą już pograć.
heh, nie wiem co znaczy u Ciebie ostatnio zacząłem się bawić, ale szacun od początkującego, u którego ostatnio znaczy długo i chyba jest w tyle za Tobą :D dobrze się gra zapowiada.....
Nie no! Piękna giera w starym stylu. Klimatycznie bardzo przypomina gry z automatów z '80 (pacman, pooyan, mrdig, donkeykong). Działaj - zachęcam! Zapowiada się świetnie.
dzięki za miłe komentarze, aż się zarumieniłem, teraz już nie mam wyjścia i muszę grę dokończyć choć z założenia miała to być raczej forma nauki niż stworzenie konkretnej gry
Kaz - Atari męczyłem dniami i nocami 25 lat temu, ale wtedy moje programowanie skończyło się na prostych grach w basic-u (jak się popsuł magnetofon żeby joystick za bardzo nie wystygł)
Tylko nieco kolorki poprawić, bo doktorek wygląda nieco jak zombiak z tą zielonkawą facjatą. I jeszcze jakaś fajna muza by się zdała do tego (na mnie nie patrzcie, ostatnio mam LENIA). Kończ waść grę, kończ! :)
Fly: and what about you? I assume you have rather average English knowledge, but if you were serious (and yes it DID sound like an insult) just feel free to get lost!
-tak, gra pisana jest w cc65, -co do kolorów to u mnie Mario ma żółtą (223) twarz - ale sprawdzam tylko w emulatorze - czy ktoś mógłby napisać jakie jest jego prawdziwe oblicze? -trudno mi określić termin zakończenia prac ale postaram się zamieszczać kolejne wersje gry -muzyka w grze oczywiście w planach jest,
postępy widać a nawet słychać, choć dźwięki w grze na razie trudno nazwać muzyką w załączniku wersja bardzo bliska temu co jestem w stanie uznać za cel moich starań, aczkolwiek jestem otwarty na wszelkie uwagi (co tam, nawet krytyczne) i sugestie zmian
edit: już się poprawiam, tym razem powinno być dobrze
Te 6 bajtów to 2x powtórzony tzw. BOM (Byte Order Mask - ->link<- ) dla XMLa. Prawdopodobnie trzeba by ustawić mime type dla plików xex (był gdzieś wątek o tym - application/x-atari-executable ?, lub najprościej application/octet-stream). Jeśli problem nie ustąpi to warto by też pomyśleć czemu bom jest 2x? Może jakiś wewnętrzny forward przez kilka webserwerów jest (dywagacje - nigdy się z tym nie spotkałem). A może pliki były przenoszone jakoś dziwnie, jako text/xml?
jeden klik jedna zmiana, to bym preferowal. moze troszke wolniejsze spadanie po nacisnieciu joya w dol. muzyka. nie wierze ze to pierwsza Twoja gra, swietnie wyszla.