Sounds great! Where can I buy it ?!? And how much does it cost ?!?
Think this is fast enough for a) 8Bit (PCM 4+4) audio (44khz mono or 22khz stereo) or b) full motion video (like e.g. 160x240 x 16 col. using PAL blending)... ?!?
Do we need other extra HW, like U1MB, SIDE, 65816, VBXE, IDE+/IDE-2 or something similar to achieve this ? Or is the new device (a cart?) enough ? Does this device require SDX to fully work (e.g. load ATR, CAR/ROM and XEX)... or will everything work fine - independant of any DOS version ?
@CharlieChaplin a) & b) depend on solution - if all work would be offloaded (on cart) it should be possible.
This is standalone prototype - no other hardware needed. I have developed simple DOS on it (which is entirely on cart, and executed by coprocessor) in order to:
- to achieve lowest memlo possible - to achieve the fastest reads possible from external device on standard atari (i think i'm close) - have everything external
this screenshots are from CIO driver on internal dos
cooperation with other DOSes is possible, but DOSes eats RAM... CIO driver could be instaled there via "guest DOS additions" - ;).
fast cio & xex loader are possible without newdev, but prototype uses ECI and boots ATRs via SIO too.
It requires ECI, hmmm ?!? Hopefully there will be a version for PBI, since I only have Atari 800XL computers with PBI (and no XE Ataris with ECI available). Or maybe one could make a some small converter hardware/pcb that converts PBI into Cart+ECI...
Dobrze się domyślam, że jest to cartridge z dosem, emulujący stację? Czyli taki wnuczek RAM-CART'a? ;) (który też ma przerobiony DOS, obsługujący pamięć carta jako D8:)
@pin - NewDev/ECI jest tylko dla lepszego (czytaj prawie poprawnego) SIO, jedyne co robi to skacze do d5 przy starcie jak i przy odwolaniach newdev, ma to ten + że nie muszę kopiować danych po próżnicy - w momencie przełączenia na stronę d5, d8 jest odpinana i mogę zapisywać w całą pamięć atarki.
prawie poprawnego - bo niby d5 powinny być same rejestry, a w d8 bios - ale specjalnie to naginam bo dostęp do całego ramu bez bocznych buforów był jednym z celów: - część gier została napisana krzywo, nie lubią jak im tam na d8 coś miga - szybkość po całej atarce - tryb "developerski" gdzie będąc na d5 rozkazuje całej atarce po serialu
No i teraz +/- eci vs carta: eci + fajny boot + dobre sio (choć z migającym d8) - wieksza płytka (droższa i gorzej z obudową) - w mniej atararek to włożę (sam mam xe bez eci) - w skrajnych przypadkach potrzeba i tak hakowania gier aby działały cart - upierdliwy boot ale "da się" - oszukane sio ale "da się" i atari widzi zawsze cala pamięć + mniejsza płytka, przy odrobinie szczęścia klasyczna obudowa (z7? :)) + wejdzie w prawie każde Atari, taniej? - tu może wszystkie gry na sio wymagają podłubania, choć łudzę się, że lwia część używa sterownika który dostarcza OS - a ten podmienić najłatwiej.
Cart używa całej d5 - więc po co przelotka :)
Jeżeli np sparte da się wyłączyć (coś mi tam się obija, że można ją wyłączyć programowo), a potem włączyć to teoretycznie można napisać sterownik dla Sparty który tak to robi (co spowoduje że moje urządzenie będzie działać wolniej - acz nie dużo). Jest to niestety niski priorytet dla mnie, bo Sparta (jak prawie wszystko) zabiera ram - więc właściwe do moich zastosowań jest niepotrzebna.
Sparta ma wiele zaawansowanych funkcjonalności - więc jakby ktoś chciał przegrywać ze stacji dysków na mój cart to sterownik by się przydał....
Jest wiele cartridgy, ten będzie jednym z wielu :D
Aczkolwiek wszelkie Wasze komentarze nie idą w próżnie, są one zderzane z moją wizją i w różnym stopniu kształtując całość.
Tak naprawdę to marzę o opcjonalnym ECI - niby nie trudno to zrobić, ale CZAS... tyle ciekawych rzeczy jest jeszcze na świecie...
bo widzisz , ja chciałbym mieć filmówki na Atari ,tym bardziej że bez kompa mógłbym takiego carta zabrać wszędzie i pokazać światu :-). Dziękuje za naprawę i za chwile dramatu przy aktualizowaniu ,prawie osiwiałem ;-).