Przedstawione w filmach gry są w większości recenzowane przez RetroBorsuka na stronie Retro Na Gazie. Link znajdziecie również pod każdym z filmów na YouTube.
Powyższe zestawienie nie obejmuje wszystkich filmów. Zajrzyjcie na kanał larkadiusz na YouTube i sprawdźcie, co jest nowego do obejrzenia!
wiem,wiem czuję się wyróżniony gdyż zostałem powiadomiony sms/em :-). Aż się boję i chętnie poczytam , mam nadzieje że @Borsuk napisał parę słów o Resogun/ie na PS3/PS4/PS VITA -dla mnie to taki nowoczesny Defender ,efekty i klimat przypominają nieco Drop Zone - prawda że fajne ? można by kiedyś zrobić wersje dla A8 :-) - serio ,tyle że większość fajnych pomysłów rozbija się o jednoprzyciskowy fire , chyba w końcu powinno to zostać zmienione , nie wiem może jak się dorobię to wystartuje z produkcja dwuprzyciskowych padów ,joysticków dla A8;-) albo jakiegoś boxa pozwalającego używać padów od Nes/a który dawał by możliwość przypisania np ukosów pod przycisk ....
IRATA4, gra o której wspominasz jest we wpisie Borsuka.
Jeśli chodzi o dwuprzyciskowe pady - nie musisz startować z żadną produkcją i niczego wymyślać - wszystko już zostało wymyślone i jest dostępne. Rzuć okiem na filmy o (S)NESctrl: i Są dwa przyciski fire, są ukosy pod przyciskami oraz jest skok (kierunek góra w joyu) pod przyciskiem. Coraz więcej jest też gier, które wykorzystują drugi fire. Lista gier na Atari przerobionych na dwa przyciski dostępna tu: ->link<- Z całkiem nowych to oczywiście Scramble.
Wystarczy czasami zdjąć gogle VR i rozejrzeć się w realnym świecie ;)
wiem , sam takiego używam . @ larek no tak , ale gry z mechaniką pod dwa przyciski nikt specjalnie nie napiszę , trza by wprowadzić standard jako mus dla mas ...he,he tzn. dla paru wariatów ;-)
Obejrzałem, super :) Osobiście brakowało mi kilku klasyków w tej relacji: g'n'g,shoot-out,donkey kong,green beret,flying shark,moon patrol,gladiator,hyper sports (no tak, kilku...).
Ta gra ze śmigłowcem to jest killer, pięknie się budynki walą i mnóstwo smaczków graficznych. Ale to wszystko + szybki ruch gracza powoduje że jest niesamowity chaos momentami na ekranie i spomiędzy eksplozji ciężko wyczaić gdzie jest nasz śmigłowiec. Trochę się w to nagrałem kiedyś. ---- -- - - Końcówka w stylu newretrowave super, choć brakowało palm ;)
Wg właściciela nowe automaty cały czas dochodzą, więc jest szansa, że pojawią się i te, co wymieniłeś. Ja osobiście czekam na Moon Patrol, Asteroids, Phoenix, Gorfa, Terra Cresta, Pole Position II i masę innych
jak jestesmy przy automatach to ja mam pytanko. Bo kiedys slyszalem historie o automacie co za wygrana gra wydawal gume do zucia. Wiec kolesie obsiadywali automat i jak wreszcie jednemu smialkowi udalo sie wygrac, to dostal gume do zucia tak stara i twarda ze mlotkiem nie dalo jej sie rozbic. To wszystko oczywiscie dzialo sie pod koniec prlu, albo tuz po koncu. Czy ktos slyszal ze faktycznie byly takie automaty , czy to tylko miejska legenda ?
U nas w budzie z automatami podobno (ja tego nie słyszałem osobiście to kolega mi mówił) kierownik owej budy zapowiedział że jak ktoś przejdzie cała grę (tylko nie pamiętam jaką może Moon Patrol, albo Kung-fu master?) to dostanie gumę do żucia. Tylko że to nie automat wydawał. Pamiętam ze po jakimś czasie trudność w Moon Patrolu została podkręcona tak że za monetę miało się tylko jedno życie.
@larek No jasne,chętnie, dogadajcie tylko kiedy. @astrofor Zabrać to se możesz, należę do klubu Strzeleckiego i stosowny papier mam,poza tym niełatwo mi cokolwiek zebrać.Nie wiem po co wypisujesz tutaj takie rzeczy ?
IRATA4, jeśli to na poważnie, to pogadam z Borsukiem i byśmy się gdzieś umówili na nagranie odcinka. Albo na jakimś party, albo - jeśli masz taką możliwość - u Ciebie. Może nie od razu wszystkie gry, bo raczej preferuję 1 gra = 1 film, ale jeśli szybko pójdzie, to możemy nagrać kilka odcinków za jednym posiedzeniem. Ja jestem za.
Tak, na serio,mogę dojechać gdzie trzeba, można i u mnie tylko mam dość mało miejsca i musiał bym ustalić z kobietą gdyż nie bierze udziału w takich różnych moich akcjach,ale to żaden problem. Na złocie to spore zamieszanie i nie wiem na który się wybiorę, sztywne terminy a z wolnym krucho, łatwiej domowic i ustalić termin taki aby wszystkim pasowało.
Nie ma sprawy,po prostu potem ludzie którzy mnie nie znają pytają tych co mnie znają czy nic im nie grozi itp,trochę to przykre, może czasem przeginam z wpisami na forum, ale dla mnie to taka odskocznią,wszędzie trzeba trzymać fason a dla mnie forum to odskocznia,ale trzeba wiedzieć gdzie się kończą żarty.
Nie mogłem oglądać wczoraj na żywo, ale dziś już po seansie. Gra, których zawsze brakowało na atarynkę. Piękna grafika, muzyka, jest końcowy boss i zakończenie :) ...a Borsuczek za bardzo marudzi, że krótka i łatwa, a rację ma Larek, ze poziom gry jest idealnie "ustawiony" pod zwykłych graczy, a nie pod takiego wymiatacza jak Borsuk :)
...e tam, krótka i tyle wsumie 3plansze plus bonusowy etap,mógłby być las,pustynia,etap zimowy z ciut innym poslizgowym sterowaniem,ta gra dla każdego gracza jest za krótka,mam wrażenie że @larek patrzy przez pryzmat Atari i tego co było przed tą grą,@retroborsuk ogólnie, ja grając w te grę miałem również spory niedosyt,za mało " światów",przecież nic by się nie stało gdyby etapy były doczytywane,tak po trzy światy... No ale dobrze ze w ogóle taka perełka wyszła na naszą Atarynke. Fajny też etap w zamku który pozwala nabić żyć, ma pułapki i życia do zebrania logiczne rozmieszczone które pozwalają naprawić błędy, ogólnie super giera. Jak pokazałem kumplowi z dzieciństwa z którym namiętnie ogrywalismy Atarynke i szukaliśmy super gier to nie mógł uwierzyć że faktycznie gra działa na Atari,stockowym Atari, wersja demo działała na 64KB
Nie wiem jak tam się autorzy zapatrują, ale może była by możliwość jeszcze wrócić do tej gry i ją rozwinąć? Mogła by zostać gra taka jaka jest, a po przejściu całości dołożyć doczytanie drugiej takiej samej ilości leveli i jedziemy dalej. Na tą drugą część po bossie mógłby też być jakiś kod, żeby można było kontynuować przygodę od tego miejsca po przejściu. Może była by jeszcze możliwość zastanowienia się nad tym? Do Robbo też powstają ciągle nowe levele:-)