Startująca w konkursie ABBUC produkcja "Night Knight" to konwersja współczesnej gry znanej z platform MSX, C64 czy Spectrum NEXT. Od jakiegoś czasu mocno trzymałem kciuki za jej ukończenie, były wcześniej informacje o jej powstawaniu na AtariAge.
Fajne te giery teraz robią/robicie :) Widać dbałość o finisz. Czyli zasada albo 100% albo nic, anie "w 20% czasu kończymy grę na 80%" jak w epoce, z drobnymi wyjątkami.
W Caverns of Eris wymieniłbym całokowicie albo wyłączył efekty dźwiękowe, mam na myśli odgłosy strzałów i wybuchów, uzupełniają kaszanę graficzną, czy raczej dopełniają dzieła. Gdyby je wyciszyć albo podmienić na atrakcyjne, gra byłaby znośna, nawet przy tej niedopracowanej grafice.
Pamiętajmy też, że "nasz" Irata4 zmienił swoją ksywę i nie jest już Iratą, a gdyby faktycznie brał udział przy tworzeniu jakiejś gry, to już wiele razy by o tym napisał na forum ;)
Witam ludzi, oto koder z Dragonwood. Chcę tylko podziękować wszystkim tutaj za ciepłe i bardzo miłe słowa. Ponieważ mój polski nie istnieje, niestety tylko w Tłumaczu Google... ;)
Brakuje jeszcze muzyki na ekranie tytułowym, ta z rozgrywki jest niewłaściwie odtwarzana (fałsze) i nie ma efektów dźwiękowych, ale Vladimir (koder) obiecał to poprawić. :-)
programista ze mnie żaden, chociaż zdarzało się kilka dekad temu, pisać proste programiki w Basic'u, no i sporo muzyki się robiło, ale nie o tym chciałem ... Szkoda, że te nowe giery i programy kierowane dla XL/XE nie są również pisane dla 16bit Ataryn. Panie/Panowie Programerzy, może w przyszłości niedalekiej bedzie coś wspólnego dla 8/16 bit :)?
Larek udostępnił swoją konwersję gry z C64: "FlaschBier" (klon Boulder Dasha), muzyka stRinga. Strona z grami Larka: ->link<-
krótki opis: Poprowadź Wernera do butelki z piwem uważając na spadające kamienie oraz policjantów.
pomoc: Fire na ekranie tytułowym - rozpoczęcie gry Fire w trakcie gry - wyjście z etapu Start - restart gry (powrót do ekranu tytułowego) Select - wybór etapu Option - wyłączenie i włączenie muzyki w trakcie rozgrywki
Jeszcze a propos tego FlaschBiera - okazuje się, że na Atari istniała już konwersja o nazwie "Werner Flaschbier" z 1989 roku, ale raczej mało udana: ->link<-