Jeśli idzie o muzykę scenową to polecić warto muzykę Pinokia ->link<- (np. gra In Nihilum Reverteris) i Dhora ->link<- (seria dem Un* grupy M.E.C. jak Unfinished, Unplugged, itd.) oraz Makarego Braunera ->link<- ze względu na wyjątkowość brzmienia.
Demosy: Time to Enjoy, Landscape, Stickman (z "Overmind"), Bitter Reality, Happy Train to Kingdom of Pleasures - Sampled version, The Glide, Hobbytronic '91 - Vector Part,
Muzyka luzem: Wodospadem Czasu, Porażka (seria ;)), 404 Error, Cubeniculosis, Eclipse Day
Dlaczego nikt nie wymienił muzykę z Lasermanii? Przecież ten cover jest ze wszech miar genialny. Oczywiście jest na wskroś atarowski, ale brzmieniowo uważam bardzo dobrze podrobiony oryginał (na miarę możliwości oczywiście).
Klasyką klasyk jest utwór z gry Panther, zresztą lajt motiv (traktuję to jako easter egg) można usłyszeć we fragmencie soundtracku z dema Hardwired - z Amigi 500.
Bardzo fajna muzykę podczas gry posiada również Plastron.
@mav: dasz linka? Bo przecież Super Frog to jest zupełnie inna epoka było nie było :)
@pirx: nie wiedziałem ale ... tak czułem, że to rip :) Tylko nie wiedziałem z czego. Ta króciutka i zapętlona kompozycja brzmi wyśmienicie po dziś dzień. Ma swój niesamowity klimat.
Master head, pamiętam jak na giełdzie puszczałem i delektowałem się tym kawałkiem Brzmienie w ranka Jakuba jest cudne, podobnie jak Yoomp ma świetne brzmienie
mój ulubiony kawałek pokeyowy to zizibum x-raya/grayscale. to coś jak bohemian rhapsody ośmiobitowców ;) ulubiona muzyczka w ogóle to Wodospadem Czasu naszego Kuby H. kawałki triace i makarego też robią duże wrażenie, ale nie potrafię wskazać "najlepszego".
Ja pamiętam miałem na kasecie 4 dema w Basicu gdzie ładowała się duża plansza z napisem statycznym, nazwą muzyczki i leciał bardzo fajny kawałek. To było jeszcze około roku 89-90. Nie mogę zupełnie sobie przypomnieć co to było. Pamiętam tylko jak się dało komendę list to były niemal same linie data. Może ktoś przypomni...
Mi się jeszcze podobało z ->link<- z dema Shake. Chyba to było pierwsze takie duże demo na Atari jakie widziałem :). I pamiętam że mi się perkusja podobała w tym kawałku.
A co do RETRO vibes to na pewno powstaną, powiem więcej - powstają (pozaczynanych mam trochę). Czekają tylko na odpowiednią chwilę aby z nich zrobić pełne dzieło :) Pozdrawiam fanów!
(And if the recordings sound strange to you, please note that I am hard-hearing/ hearing-impaired. Besides, the recordings were first made with Minidisc and therefore ATRAC compression, later converted into MP3 with MPEG compression, both ATRAC and MPEG are lossy compression methods.)