Witajcie. Zastanawiam się nad rozbudowa nowo nabytej Atarynki 800 XL. Zależy mi na rozszerzeniu pamieci, poprawieniu obrazu itp. Zdazylem juz nabyć sio2sd. Zależy mi na nie ingerowaniu w konstrukcje obudowy. Atari jest dla mnie nowością, stąd moje pytanie.
Jeżeli chodzi o ram to jaki i o ile rozszerzyć? Naczytałem się o ultimate 1MB, ale gdzieniegdzie piszą, że to zbędne i wystarczy 320kb. Zależy mi.na kompatybilności, graniu i czasem jakies demko puścić. Jak mam poprawić obraz? Czytalem o Sophia DVI l, ale nie chce wiercić w obudowie - jest jakiś inny sposób? Chętnie poczytam opinie odnośnie konkretnych rozwiazan jakie macie u siebie i polecacie. Czy warto również montować IDE plus? Co mi to daje jeśli chce tylko grac i jakies demko obejrzeć?
Bo jezeli nie chcesz, to niewielkie pole manewru Ci zostaje: - zewnętrzne rozszerzenie pamięci od Zaxona - spzedawca EightBitClone2 na Alledrogo - podłączenie przez s-video do dobrego monitora "starego typu" - z gniazdem s-video lub EURO/SCART - przy czym efekty mogą być niezbyt zadawalające, więc... - scandoubler - np. Medusa od Lotharek.pl, autorstwa Acida (tak, tego, który wymyślił SIO2SD!) - którą widziałem w działaniu i wiem, że naprawdę daje radę
No niestety, te zabawki nie są tanie - więc powodzenia!
Sprzęt juz jest otwarty, więc tego się nie boje:-). Aktualnie się wybiela. Podstawy lutowania tez mam. Nie chce jednak modyfikować fizycznie obudowy, zeby coś zamontować.
moulder625: witaj, nabycie Atari to zdecydowanie dobry wybór. Co do rozszerzeń to właściwie standardem jest 320kb z tym, że teraz najłatwiej chyba nabyć od razu 1Mb. Innym standardem jest stereo, ale tutaj musisz mieć drugi układ Pokey, więc polecałbym pokeyMax od Retronics, jest to emulator Pokeya na fpga. Co do odbrazu, to Atari ma dość średnią jakość obrazu, choć mi to osobiście nie przeszkadza, ale jak tobie zależy na lepszym to polecam Sofię albo VBXE. Choć tak jak mówię, oryginalny obraz na Atari ma swój urok. Coś czuję w kościach, że jesteś programistą, jeśli tak, to zachęcam cię do dołączenia do grona programistów na Atari.
@MaW Skoro widziales w dzialaniu Meduse, czy w finalnej wersji dalej wyswietlane sa poziome paski widoczne np. na niebieskiej planszy? Efekt na tym filmkiku:
- 512k RAM expansion by Zaxon (under license from tf_hh)
- Sys-Check 2 XL by tf_hh (includes Sys-Checker, 4 OS and 512k RAM expansion); also available as XL+XE version with and without battery;
- "PMU" (that's what I call it, since it has no name yet, short for PBI Memory Upgrade) by tmp (8x 16k slots for OS, 8x 8k slots for language, tool or game, 1 MB XE-compatible XRAM, 4MB Axlon compatible XRAM, stereo-Pokey emulation, Covox, etc.); alas, completely unsure when it will be available (this is tmp's avatar at Atari Age forum);
All these RAM expansions are for the XL PBI and do require no or very little soldering: They can take +5V from the joyport -or- one can add 5V to the PBI (pin 46 or 47 or 48, I always forget which pin exactly).
stereo: pokeyMax'y się skończyły i nie wiadomo kiedy znów będą. z braku właśnie fpga. sam czekam już hoho.... już prędzej na drugim pokey'u, ale to też raczej na jakiejś płytce typu 'simple stereo', a tych lotharek już nie robi... ktoś? coś?
Zamówić płytkę do TK-II-stereo (https://ataribits.weebly.com/tk-ii-stereo.html) i obsadzić tylko elementy niezbędne dla stereo (2 podstawki i goldpiny) i wstawić dwa Pokeye. Będzie działać - mam tak w jednym kompie.
Tak jak napisałem zakupiłem i zainstalowałem Ultimate 1MB i śmiga super. W międzyczasie okazało się, że mam uszkodzony układ GTIA (usterka typu II). Poczytałem i zakupiłem GTIA Fixer (specjalna podstawka) na Ebay, wymagało to wylutowania oryginalnej podstawki z Atarki i wlutowanie tej z fixem, błąd GTIA magicznie zniknął:-) Teraz rozważam coś co poprawi mi jakość obrazu. Co sądzicie o UAV Mod? (https://thebrewingacademy.com/products/tba-ultimate-atari-video-uav-board-for-400-800-xl-xe). Ktoś ma i użytkuje?
mam. u mnie sporo poprawiło svideo. ale jeszcze bardziej jakość poprawi Ci wsadzenie sophii albo vbxe ;) p.s. jeśli miałeś błąd typu 2go w gtia to niepotrzebnie bawiłeś się z układem fixera. tam wystarczy "doprowadzenie do nóżki 35 układu ANTIC sygnału OSC z układu GTIA (nóżka 28) zamiast FØ0" (za 'atariki'). też mam z tym błędem, jeden kabelek rozwiązuje problem.
Posiadam Ultimate Atari Video (UAV) zamontowane w Atari 800XL. Na monitorze Samsung 940MW przez S-Video obraz jest idealny. Dobre rozwiązanie dla osób które chcą pozostawić swoje Atari w miarę nienaruszonym stanie. W przypadku Atari 800XL zaletą UAV jest dodanie do gniazda monitora DIN5 brakującego sygnału chrominacji.
@takron27 czytałem o sophii i vbxe, ale na tą chwilę zleży mi na nie wierceniu niczego w obudowie, chcę wszystko zachować w oryginale. Poza tym co do vbxe to świetne rozwiązanie, ale moim zdaniem to już przestaje być Atari. To jest dołożenie karty graficznej, która dodaje tryby, których Atari nigdy nie obsługiwało:-)
@xtrem007 - dzięki co info co do użytkowania UAV. Ciezko znaleźć w informację jakieś screeny z porównaniem przed/po.
Mogę odsprzedać nigdy nie używaną wersję Sophia rev.C - DVI (ustawiona rozdzielczość 1280x1024) kupioną w 2018 roku od Simus'a. Miałem ją zamontować ale ostatecznie zrezygnowałem ze względu na konieczność wiercenia otworu w obudowie Atari na gniazdo DVI.