atarionline.pl Bubble Bobble v1.00 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorvega1
      • CommentTime13 Dec 2024 20:12

• 2:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Dec 2024 21:12 zmieniony

Wersja CAR coś się nie ładuje spod SIDE3.0.
      ATR za to pięknie się wczytuje z PBI BIOS nawet :-)
      Dzięki za wspaniałą konwersję.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Dec 2024 21:12 zmieniony

I jeszcze pliki (wędrują oczywiście do archiwum):
      • 4: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime13 Dec 2024 22:12

Też coś nie mogę uruchomić wersji CAR, nie chce iść z AVG carta.
      • 5: CommentAuthorvega1
      • CommentTime13 Dec 2024 22:12 zmieniony

To run the cartridge version you need at least the ALTIRRA emulator v4.30 or greater which supports the DCART format. More info here: ->link<-
      • 6:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Dec 2024 22:12 zmieniony

No Mikie działa, BB też by mogło ;-)
      No chyba, że to jakiś techniczny wymóg nie do przeskoczenia?
      • 7:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime13 Dec 2024 22:12

Na stronie dcart.pl macie najnowsze atari800 z obsługą dcarta. Altirra w wersji beta 4.30 ma już zaimplementowaną obsługę (nawet zapis). AVGcart jest w tyle, ale autor dostał wszystkie wytyczne więc może... Napisał, że to nie problem tylko po co :)
      • 8: CommentAuthorvega1
      • CommentTime14 Dec 2024 10:12 (7 dni temu)

chyba DCART już dodany dla AVGCart albo w trakcie testów
      ->link<-

0012 beta 4
      ===========
      - fix hang when accessing non-SUBCART drive when both ATR and HSIO are provided via PBI
      - CTRL-SPACE restores mounts from previous launch (SPACE to launch again)
      - added DCart 512kB (type 112)
      - added JCart (types 104-111)
      • 9:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime14 Dec 2024 10:12 (7 dni temu)

Faktycznie już jest w "betach". :)

Na pewno jakby koś przysiadł to by zrobił zgodne w dół z maxflashem. Ponieważ wersja bazowa to plik ATR to do CAR poszło konwerterem. ->link<-

Nie wiem czemu atr2car (cartridge S-XEGS) i atr2jac (cartridge maxflash/J(atari)carts) się knoci. Prawdopodobnie ten xdos/xbios czy co tam jest plus gra latają po pamięci i nadpisują procedurę emulacji stacji dysków. W DCarcie procedury lecą przez stronę $D5xx. A ten zakres jest niezniszczalny dla softu bo sprzętowo ReadOnly.
      • 10: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime14 Dec 2024 11:12 (7 dni temu)

A ja naiwny myślałem, że mi AVGcart do końca życia wystarczy ;). Osobiście omijam emu jak tylko mogę, a na real hardware doczytywanie z dyskietki jednak psuje trochę frajdę z gry, poczekam więc, może się pojawi odpowiedni update do AVG. Tak czy inaczej Bąbelki przekozackie :), w życiu bym się nie spodziewał tej gry w takiej jakości na małym Atari, wielkie brawa dla autorów!
      • 11:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime14 Dec 2024 12:12 (7 dni temu) zmieniony

No ten car bardzo "użyteczny": nie działa z SIDE3, nie działa z AVG i wymaga beta wersji EMULATORA. Nawet .car z Prince of Persia działa. Quo vadis Atari? ;-)
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Dec 2024 13:12 (7 dni temu)

Emulator to odrębny model komputera Atari (c) :)
      • 13:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime14 Dec 2024 13:12 (7 dni temu)

@Jacques
      Ale to chyba problem SIDE3 lub AVG, że nie umie robić sztuczek jakich potrzeba :)

Niestety CAR to jest kontener zawartości carta. Nie ma tam opisu elektroniki. A to też oznacza, że albo mamy real hardware, które ogarnia zadanie, albo emulator który już to "umie" zrobić.
    1.  
      Najważniejsze, że działa na fizycznym sprzęcie. Działanie na emulatorze jest sprawą drugorzędną.
      • 15: CommentAuthortebe
      • CommentTime14 Dec 2024 21:12 (7 dni temu)

podobno XXL pracuje nad cartem, który po włożeniu do Atari robi z niego prawilny sprzęt, pali pamięć powyżej 64KB, trwale uszkadza Ulitmate, resetuje biosy Rapidusa i każdego innego wpiętego rozszerzenie

taki Prawilny-CART ;)
      • 16: CommentAuthorvega1
      • CommentTime14 Dec 2024 21:12 (7 dni temu) zmieniony

jest problem z pobieraniem pod chrome na mojej stronie ..pod firefox wszystko działa
      jak zmieniam linka z http na https...to na odwrót jest...pod chrome działa a pod firefox już nie
      także na razie nie wiem jak to poprawić...
      • 17:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime14 Dec 2024 22:12 (7 dni temu)

Kotś mnie oświeci co jest takiego trudnego/szczególnego w emulacji cartridge'a? Przecież to jest zwykła bankowana pamięć ROM.
      • 18:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime14 Dec 2024 22:12 (7 dni temu)

@Czarny_faraon tylko po co tworzyć jakieś egzotyczne carty , chyba że byłby to jakiś cart z akceleratorem. Zastanawiałem się czy dałoby się tak przeprogramować picocarta, żeby zajął się rysowanie sof duszków w tle i gry na Atari śmigałyby w 50 fps.

@tebe masz jakąś wersję tego cart'a ;)

@vega1 fajny port, super że chce ci się robić konwersje. Mi udało się ściągnąć plik kopiując link do przeglądarki i wtedy poszło.
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime14 Dec 2024 23:12 (7 dni temu)

Gra fajna - gratuluje portu. Może typ carta niezbyt dobrze wybrany, bo do teraz był mało popularny, ale pcb jest ogólnie udostępniona więc temat jest do ogarnięcia. Na ten moment sprawdziłem ATR z AVG działa, z Tomsem w trybie normal też... więc bawić się można...
      • 20: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime14 Dec 2024 23:12 (7 dni temu) zmieniony

Kurcze gierka wyszła super! Gratulacje, kawal dobrej roboty. Sprawdzałem na Altirra, na fizycznym sprzęcie jeszcze nie. Do tego celu raczej będę potrzebował użyć Sio2Pc bo moje 1050 nie jest przerobione i nie czyta dyskietek DD a A8Pico nie radzi sobie z cartem. Chciałem sobie przerobić ATR DD na SD/ED ale się nie da, nośnik wypchany po brzegi danymi, tylko 6 wolnych sektorów na DD zostało.

Może jakaś podpowiedz od autora? Czy mogę jakoś bezpiecznie podzielić dane gry na 2 dyskietki i w trakcie doczytywania je podmieniać? :)
      • 21:

CommentAuthorgienekp

Bo to jest tak...

Albo robi się wersję od razu na CARTa ale wtedy operatorzy dyskietek czują się poszkodowani. Albo robi się dwie wersje, osobno ATR i osobno CAR. Niestety wtedy autor ma dwa razy więcej roboty (pisanie i testy).

Można też zrobić wersję dyskową i szukać prostego sposobu, żeby zamienić ATR na CAR. Ale to wcale nie jest takie proste. Różnica między ATR a CAR jest jak między pralką a lodówką. Niby AGD zasilane z gniazdka, ale inaczej działa i do czego innego służy.

Jeżeli ATR bazuje na jakimś DOS, to jeszcze coś idzie wykombinować. Kłopot jest, jak gra jest całodyskowa i ogarnia się na 64kB. Wtedy zwykle zajmuje RAM po brzegi. A procedury które pozwalają na udawanie stacji przez CAR (czyli udawanie lodówki przez pralkę) trochę zajmują i trzeba je przecież gdzieś umieścić.

W skrócie DCart to w zasadzie maxflash (czyli nic nowego), który pozwala na umieszczenie procedur na stronie $D500-$D5FF (a to jednak kluczowa różnica). Żaden inny wynalazek tego nie potrafi. Mając prostą furtkę przez te 256 bajtow pojawia się duża szansa, że się uda z lodówki zrobić pralkę.

Oczywiście użytkownicy sprzętu, który miał udawać wszystko a nie udaje, czują się zawiedzeni. Wyjścia są dwa. Albo autorzy emulatorów-udawaczy zrobią upgrade, albo autor gry będzie musiał spędzać dodatkowy czas, żeby jakoś wepchnąć kod czytania po carcie. Czyli w zasadzie robienie osobno ATR i CAR.

No jest jeszcze trzecia opcja. Nie zamieniać ATR i udawać, że nie ma wersji na cartridge. Ale żal tego nie robić skoro to działa.

Emulator ATARI800 dostał upgrade, najpierw testowo. Potem poszło to do głównego kodu. Jak się to przyjęło to poszły propozycje do autora Altirry i AVG. Autor Altirry potraktował sprawę poważnie bo zaimplementował nie tylko odczyt ale i zapis do carta. Co w zasadzie otwiera nowy rozdział w zabawie. Bo aż się prosi w następnych produkcjach traktować zapis do carta jako coś naturalnego.

TMP od SUB/AVG carta rano dał już betę, bo uznał że ma to sens no i jest powód.

A pozostali? No coż, albo nadgonią zaległości, albo pozostaną w tyle.
      • 22: CommentAuthorvega1

iSiek: to nie przejdzie...aktualnie jak nie znajdzie pliku na dysku to wywala błąd i staje...oczywiście dałoby się i na 2 dyski ale to kolejny kod by trzeba do gry dodać
      • 23:

CommentAuthorPeri Noid

Side3 jest w tej chwili martwy... No, może zamrożony. W każdym razie nie liczę na wiele w tym temacie.
      • 24:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime15 Dec 2024 00:12 (7 dni temu)

Pliki czyli DOS (lub jakaś jego namiastka) która musi siedzieć w pamięci.

Jestem skłonny twierdzić, że w takim samym kawałku pamięci (lub minimalnie większym) da się zrobić obsługę plików na dowolnym typie Carta, a nowy typ to taka trochę fanaberia - bo jest.
      • 25:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime15 Dec 2024 00:12 (7 dni temu) zmieniony

A do tego Side3 nie ma nikt dostępu?
      Wystarczy wziąć to co ma "Maxflash" i zamiast "nCE=nS5" dać "nCE=(nS5 AND (nCCTL OR nRW))".

Ile to może zająć, 30 sekund?

@Pecus

Nie, bo do każdej gry musisz to robić osobno i pod daną grę. A jak masz cart z potrzebą funkcją to już leci to automatem.
      • 26: CommentAuthorvega1

gienekp "Bo aż się prosi w następnych produkcjach traktować zapis do carta jako coś naturalnego."

to ciekawe...w BB nie robiłem tego bo zapis do karta może się wykonać ileś tam razy i koniec...czy to zostało jakoś rozwiązane? więc teoretycznie by trzeba jeszcze sprawdzać czy dobrze zapisało...a jak nie to zapisać w innej części pamięci...trochę zamieszania z tym
      • 27:

CommentAuthorPecus

Owszem, przeciwnie :)

Czego używasz? xxlBiosa?

Czyli masz w pamięci kawałek kodu, który implementuje obsługę plików i tłumaczy to na dostęp blokowy (sektory) do dyskietki.
      Piszę o identycznym kawałku kodu, tłumaczącym te odwołania na dostęp do pamięci dowolnego (to takie uogólnienie tylko) Carta.

I jestem przekonany, że zajmie to tyle samo pamięci lub minimalnie tylko więcej.
      • 28:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime15 Dec 2024 00:12 (7 dni temu) zmieniony

@shanti77 - Pico Cart można wykorzystać do wszystkiego :) Sam już o tym myślałem. Może działać jako coprocesor, duszki, tryb 80-kolumnowy itp. Problem w tym, że brak jest dokumentacji, by to oprogramować samemu...
      • 29:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime15 Dec 2024 08:12 (6 dni temu) zmieniony

@ Pecus
      Ale spójrz na subtelną różnicę. To co proponujesz to jest wersja, że na etapie pisania gry, wstawiasz jej jednocześnie kod xbiosa i obsługi karta. Czyli to jest przypadek robić ATR+CAR. I wtedy faktycznie możesz wybrać zupełnie dowolny kontener CAR. I bierzesz np. jakiegoś starocia co obsługuje np. Side3.

Vega miał inną drogę. Bo nie kodował pod CAR, zrobił zupełnie poprawny ATR. No i jak powstał pomysł, żeby to przenieś na CAR to pytanie jak. Można drogą "Mikie" czy "CyborgVarira" gdzie siedzisz i dziobiesz i w zasadzie od nowa dopisujesz co gdzie w jakim banku. Tam to miało sens bo ze 128kB schodzisz na 64kb. Ale jak masz 64kB to szukasz automatu i patrzysz co jest na półce dostępne.

Pierwszy automat to był atr2car, ale standard S-XEGS ma masę ograniczeń. Potem w atr2jac czyli dla rodziny maxflashy pojawiła się "ściana". No bo jeżeli NIEZNANY kod panoszy się po całym RAM to gdzie dać obsługę carta? Nawet jak to jest 30 bajtów to jest kłopot. Dlatego zupełnie logiczny był krok, że jeżeli soft doszedł do granicy to trzeba poprawić hardware. Minimalnie, żeby wszelkie upgrady to "w nocy po północy po pijaku" :)

Vega bardzo chciał dać prezent świąteczny. Mógł dać tylko ATR i siedzieć cicho. No ale miał w ręce już działający CAR, zrobiony z automatu, który działa dużo płynniej. No to co, nie dawać? Plus jest taki, że to co wczoraj było egzotyką jutro będzie standardem. No czasem trzeba pokruszyć beton :)

@Vega
      Nie ma jeszcze zapisów, bo nikt nigdy tego nie potrzebował. Tzn, jesteś drugi. :) Może jak będzie "trzech" to trzeba będzie nad tym przysiąść. [Ale to chyba na wiosnę, bo jest jakaś masakra czasowa]
      Nie ma problemu z flashem. DCart ma 512kb więc dla największej dyskietki 360kB zostaje sporo miejsca, gdzie można się rolować po sektorach. SST39SF040 ma 4kB sektor to zapis jakiś wyników czy save-ów gry spokojnie ogarnie.
      • 30: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 10:12 (6 dni temu)

poczekam trochę na informacje o błędach, ewentualnie co usprawnić w celu lepszej grywalności..i pewnie będzie poprawiona wersja
      na razie widzę, że na real ATARI bardziej widać zakłócenia DLI/VBL i IRQ podczas wczytywania niż na emulatorze...trochę to psuje efekt...chyba by trzeba przejąć kontrolę testowania źródła przerwania..gdzieś chyba widziałem na forum gotowy kod
      • 31: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 10:12 (6 dni temu) zmieniony

@vega1 dziekuje za wyjaśnienie. Szkoda, bo coś na wzór Nintendo Famicom Disk System byłoby fajne. Ładujesz ekran główny gry że strony A,a następnie przy uruchomieniu nowej gry, system prosi o przełożenie na stronę B i wczytuje grę:)

Wiem, że to dużo pracy i nie wymagam aby ktoś miał jeszcze poświęcać czas na robienie odrębnej wersji. Tak czy inaczej, dobra robota i pod emulatorem bardzo przyjemnie się grywa.
      • 32: CommentAuthorVidol
      • CommentTime15 Dec 2024 11:12 (6 dni temu)

Udało się komuś wczytać BB przez SIO2PC?
      Siedziałem z godzinę i kombinowałem przy różnych ustawieniach ale zawsze mam to samo. Gra zaczyna się wczytywać ale wcześniej czy później wyskakuje SELF TEST :/
      • 33: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Dec 2024 12:12 (6 dni temu)

SIO2PC? teraz jest era AVGCarta, gdzieś Ty był kiedy działa się rewolucja
      • 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Dec 2024 12:12 (6 dni temu)

• 35: CommentAuthorCharlieChaplin
      • CommentTime15 Dec 2024 12:12 (6 dni temu) zmieniony

1000 REM Bubble Bobble 2 disksides
      9998 TRAP 32766:RUN"D:FILE1.DAT":REM if file not found goto 32766
      9999 TRAP 32767:RUN"D:FILE2.DAT":REM if file not found, goto 32767
      10000 REM more program code
      32765 REM diskside trap
      32766 PRINT "Insert Diskside 1, press any key":GET KEY (255):GOTO 9998
      32767 PRINT "Insert Diskside 2, press any key":GET KEY (255): GOTO 9999

As you see, I am a professional programmer :-) :-) :-)
      • 36: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 13:12 (6 dni temu)

vidol nie wiem jak działa sio2pc....gra mocno wykorzystuje pamięć..niewiele wolnego zostało..no i może xbootdos nie lubi tego
      • 37: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 13:12 (6 dni temu) zmieniony

Zaraz zjem obiad i pełen sil pójdę testować Sio2Pc u siebie:) Dam znać jak mi poszło;)
      • 38: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 14:12 (6 dni temu)

@vidol No więc tak, u mnie na Atari 800XL ze standardowymi 64kB pamięci i Sio2Pc z użyciem RespeQt 5.4 RC1 wczytuje się i działa bez problemów (standardowo ze wciśniętym OPTION przy starcie do wyłączenia Basic)

@vega Jeżeli nie jest tajemnicą, jaki boot code użyłeś do ładowania gry w trzech pierwszych sektorach dyskietki? Przepraszam ale nie jestem jeszcze ekspertem w tej dziedzinie i nie umiem po obejrzeniu zawartości sektorów wyciągnąć wniosków - jeszcze ;) Potrzebuję tej informacji aby zmienić rozmiar sektorów z 256B na 128B (może link do źródła byłby możliwy? - skompilowałbym sobie sam). Nie poddałem się i dalej walczę z konwersją na ATR dla stacji bez obsługi DD ;)
      • 39: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 15:12 (6 dni temu)

robie atr-a jak nizej...może też robić dyski z sektorami 128 ale wtedy mi nie wiejdzie wszystko
      dir2atr -md -B xbootdos.obx bubble.atr bubble

xbootdos tam siedzi
      ->link<-
      • 40: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 15:12 (6 dni temu) zmieniony

Dziękuję, ja przerobiłem sobie start na xDOS od 0xF i się wczytuje.
      [link] https://github.com/pfusik/numen/blob/master/dos.asx [/link]

Teraz kombinuje z zawartością plików :) Podpowiesz może, które pliki są wczytywane na samym początku do momentu pojawienia się ekranu tytułowego?
      • 41: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 15:12 (6 dni temu) zmieniony

Dobra, chyba mi się udało i będzie wersja SD 90kB dwustronna. Trzymajcie kciuki za powodzenie akcji.

Edit: Niestety, druga strona musi być ED (extended) 130kB i gra się wczytuje, jednak jak zginę to się zawiesza. Coś wymyślę ;)
      • 42: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 16:12 (6 dni temu) zmieniony

auto
      BB1.RMT muzyka podczas gry i sfx-y
      BB2.RMT muzyka poza grą, na początku, na hiscore itp
      BB_CRE.OBX credits Graph2font
      BB_INS.OBX instruction Graph2font
      BB_TIT.OBX obrazek tytułowy Graph2font
      C_BITMAP.BIN bonusowy level - wczytywane prosto na ekran
      C_BOARD.BIN bonusowy level
      C_CRYSTA.BIN bonusowy level - pozycja kryształów do zebrania
      END_A1.OBX 2 zakończenia gry w graph2fnt
      END_A2.OBX ale sie wysypie jak odpalisz to bez gry bo skacze tam do rmtplayer
      END_A3.OBX
      END_B1.OBX
      END_B2.OBX
      END_B3.OBX
      END_B4.OBX
      END_B5.OBX
      GEMMA.FNT - font hires
      ITEMS.BIN - grafika - 64 przedmioty do zbierania
      LEVEL100.BIN - kod końcowego levelu100, walka z bossem
      LOGO.bin - bitmpa bubble bobble wczytywana prosto na ekran
      NC3ROUND.FNT - font multicolor

SCREENS.BIN - dane 100 leveli po 256 bajtów każdy...ten plik zawsze jest otwarty, note/point robi i przesuwa się aby wczytać kolejny level

SPRITES.COM - dane spritów podczas gry
      SPRITES2.COM - dane graczy w bąblu...tylko raz użyte przed grą
      start.com - cały kod gry
      • 43: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime15 Dec 2024 16:12 (6 dni temu)

Dziękuję raz jeszcze. Teraz będzie łatwiej kombinować.
      • 44: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 16:12 (6 dni temu) zmieniony

to duzo zajmuje
      END_A1.OBX 2 zakończenia gry w graph2fnt
      END_A2.OBX ale sie wysypie jak odpalisz to bez gry bo skacze tam do rmtplayer
      END_A3.OBX
      END_B1.OBX
      END_B2.OBX
      END_B3.OBX
      END_B4.OBX
      END_B5.OBX

LEVEL100.BIN - kod końcowego levelu100, walka z bossem

a jest potrzebne tylko na końcu gry
      • 45: CommentAuthoriSiek

"auto" udało mi się wyeliminować bo w kodzie startowym wskazałem bezpośrednio START.COM (zawsze to 2 sektory oszczędzone :D) Teraz muszę na trochę wyjść ale podoba mi się ta zabawa, coś czuję, że będę miał wersję dyskietkową, działającą ze standardowym 1050 ;)
      • 46: CommentAuthoriSiek

A czy "start.com" ładuje się cały do pamięci, czy jest wywoływany w momencie gdy jest potrzebny?
      • 47:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime15 Dec 2024 17:12 (6 dni temu)

Można sprawdzić czy na Side3 i innych wynalazkach zadziała.
      • 48: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime15 Dec 2024 17:12 (6 dni temu) zmieniony

Na AVG działa jak złoto :)! Dzięki wielkie!! Oczywiście coś się tam doładowuje, ale jest jakieś 3 razy szybciej niż z wirtualnej stacji z AVG, bo niestety QMEG dla BB musi być wyłączony. Porównanie czasu ładowania; start-title screen - cart 5sek/dyskietka 12sek; titlescreen-menu - cart 10sek/dyskietka 36sek; menu-gra - cart 10sek/dyskietka 22sek; doładowanie kolejnego poziomu - cart trudno zmierzyć pewnie ok. pół sekundy/dyskietka 2 sek.
      • 49: CommentAuthorvega1
      • CommentTime15 Dec 2024 17:12 (6 dni temu) zmieniony

iSiek start.com cały na początku...i po przejsciu 100 levelu też od początku ale tutaj z małym wyjątkiem bloki z INITIAD nie są odpalane..tylko RUNAD...czyli np. wstępny obrazek się nie odpala
      • 50:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime15 Dec 2024 18:12 (6 dni temu)

@Piesiu
      będzie dużo szybciej, bo vega dostał już "opcję turbo". Niech sobie na spokojnie to zrobi.