CommentTime3 Aug 2025 12:24 (7 dni temu) zmieniony
Poszukiwana/poszukiwany; przykład utworu w Music Pro Tracker (by SoTe) z wykorzystaniem sampli. Jeśli to marzenie ściętej głowy, proszę o sprostowanie.
P.S Uparcie i skrycie poszukuje prostego, ugruntowanego, bezproblemowego ;) Zagrania synthu z POKEY w mixie z samplami.
Z uwagi na niską wiedzę techniczną nie skorzystam z opcji jak np. z REHARDEN, wspomniane w: ->link<- Dlatego upatruje szansy w Music Pro Tracker i dostępnym playerze w Mad Pascalu. ->link<-
CommentTime3 Aug 2025 19:09 (7 dni temu) zmieniony
Here are some polish texts regarding MPT, which I do not understand at all. (Google translate did not help much.) They were on the ATR image of MPT 2.4
CharlieChaplin: You can use most AI tools, such as DeepSeek.com to ask it to convert it from ATARI to ASCII and then ask for a translation from Polish to English. Also, to translate well, you could use DEEPL.com. Greetings!
CommentTime5 Aug 2025 09:24 (5 dni temu) zmieniony
Najbardziej pomocna paczka z linku od @tebe, repostuje; ->link<- ->link<-
Jest to obraz dysku, więc trzeba wydostać dokumentacje np używając... javascript ;) ->link<-
Mam z kolei problem z Altirrą: Uruchomiony Music Pro Tracker nie jest w stanie załadować utworu .mpt z dysku. Leci error "C10 Error 130"
Stworzyłem obraz .atr z muzyczkami .mpt (przy pomocy dir2atr), i podmontowałem go jako dysk D1 w Altirra.
MPT bootuje z pliku .xex W menu MPT wybieram File/Load i próbuje wpisywać: D:SONG123.MPT D1:SONG123.MPT SONG123.MPT
Nic z tego nie działa, leci wspomniany error. Przeglądam obraz .atr narzędziem z Altirry i widzę pliki utworów, niby wszystko jest na stole.
Ta sama operacja na stockowym a8 (65XE) działa ale robię trochę inaczej: z SIO2SD ładuje Music Pro Tracker (.xex), później montuje plik utworu .MPT na D1: i z menu File/Load: SONG123.MPT
Z tego co rozumiem na Altirra można montować tylko obrazy dysków, nie pliki (.mpt). Czy ktoś udrożnił ścieżkę ładowanie .mpt do Music Pro Tracker na Altirra?
CommentTime5 Aug 2025 10:06 (5 dni temu) zmieniony
żeby działały operacje I/O w pamięci Atari musi znajdować się DOS, czyli menadżer wszystkich operacji I/O związanych z dyskietką
potrzebujesz ATR-a z DOS-em, na którym masz MPT i pozostałe pliki, uruchamiasz takiego ATR-a, startuje DOS, z DOS-a uruchamiasz MPT
możemy podpiąć dyskietki ATR pod Altirrą i przy pomocy DOSu kopiować między nimi dane (warto pamiętać że Altirra umożliwia realne i wirtualne operacje na ATR, więc powinniśmy to odpowiednio skonfigurować inaczej nasze zmiany ulegną zapomnieniu po zamknięciu Altirry)
w załączniku zaincjowana dyskietka (ATR) w formacie D (180K) DOS-em II64, moja podręczna dyskietka
jak kasować takiego ATR-a pod DOSII64?
CL# kasuje całą zawartość IN# inicjuje dyskietkę DOS-em
CommentTime6 Aug 2025 17:14 (4 dni temu) zmieniony
@tebe dziękuje za wyjaśnienie podstaw.
Wykorzystałem gotowy obraz z ->link<- i dodałem do obrazu pliki BARTMAN.MPT i .SMP (załącznik Mpt24s_and_docs.ATR)
i teraz na 65XE z SD2SIO odpalam ten obraz i wszystko idzie legitnie: - najpierw odpala się DOS i UI - wpisuje MPT24.COM i ładuje się MPT - już w programie MPT używam "load" i wpisuje BARTMAN.MPT - utwór poprawnie się ładuje - z menu "Special" ładuje sampla BARTMAN.SMP
Tej samej operacji nie jestem w stanie zrobić na Altirra (z tym samym obrazem z załącznika). Obraz nie ładuje się - czarny ekran.
Proszę o test jeśli ktoś ma chwilę, ponieważ u mnie podejrzewam patologię i zwyrodnienia bo działam na wine (OSX, M2). Altirra jest na "fabrycznej" konfiguracji.
@Vidolczy masz url do źródeł takie playera mpt+sample ? @tebe czy jest możliwość pożenienia tego w Mad Pascalu korzystając z asm { } czy to w praktyce będzie droga przez mękę albo niewykonalne?
ogólnie sample zawsze zajmują większość czasu CPU, na Atari nie ma DMA jak w Amidze, gdzie podajemy adres sampla i chip go pobiera z pamięci, tutaj CPU musi odwalać całą robotę
hej, o ile dobrze pamiętam, to zrobiłem najpierw sap'a z tych plików pod mpt, a potem z sap'a zrobiłem xex'a. Nie umiem w kodowanie, po prostu używałem chyba ASAP + Altirra.