atarionline.pl Generator okładek kaset - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorlexx
      • CommentTime3 Sep 2025 00:25

W wolnym czasie stworzyłem generator okładek kaset Atari. To proste narzędzie w przeglądarce: podgląd na żywo, tytuł na grzbiecie, lista utworów dla stron A/B, export do PDF w A4 z liniami cięcia i zgięcia. Projekt jest w wersji testowej, więc zależy mi na opiniach — jeśli coś się rozjeżdża albo brakuje Ci jakiejś funkcji, napisz, a spróbuję to dodać.

Generator jet tutaj ->link<-
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Sep 2025 01:31

Fajne :)
      • 3: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Sep 2025 08:46

Jest problem z liniami pod tytułami. Raz dodaje linie raz nie.
      • 4: CommentAuthorlexx
      • CommentTime3 Sep 2025 08:56 zmieniony

Możliwe, że wprowadzałem zmiany i akurat robiłeś. RESETUJ USTAWIENIA wciśnij.
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime3 Sep 2025 10:47

Zacne. Wielce :-)
      • 6:

CommentAuthorsun
      • CommentTime3 Sep 2025 10:54

A za chwilę... wybieram co chcę i prócz okładki z tytułami i wartościami licznika obrotów dostaję xex'a który nagra mi tą kompilację :)
      • 7:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime3 Sep 2025 10:58

Wartości licznika są zależne od (modelu) magnetofonu, na którym się nagrywa ;-)
      • 8: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Sep 2025 12:11

Działa ok. Dało by się zrobić wczytywanie własnych czcionek?
      • 9: CommentAuthorlexx
      • CommentTime3 Sep 2025 12:19 zmieniony

Tak dało by się :) zrobię

I zrobione
      • 10:

CommentAuthorsun
      • CommentTime3 Sep 2025 14:22

@Peri Noid: no to jeszcze combo z modelami magnetofonów - piętrzysz problemy :)
      • 11: CommentAuthorlexx
      • CommentTime4 Sep 2025 07:43 zmieniony

Dodałem możliwość tworzenia własnych oprawek graficznych. Funkcja już działa, ale wciąż pracuję nad skalowaniem grafiki w podglądzie.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2025 07:54

Dobra robota.
      • 13:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 Sep 2025 08:39

Świetnie.
      • 14: CommentAuthorlexx
      • CommentTime4 Sep 2025 09:47

Fajnie, że się podoba! Pozycjonowanie tła już skończone — teraz można tworzyć własne okładki graficzne. Można też wgrywać grafiki dla okładek z listą gier i ustawiać im przezroczystość. Przykład stary poplamiony papier, i mamy imitację okładki starej kasety.
      • 15: CommentAuthorlexx
      • CommentTime4 Sep 2025 11:16 zmieniony

Dodałem dziś ostatnią aktualizację, która poprawia jakość projektowania. Wprowadziłem możliwość oderwania okna podglądu — teraz można je odłączyć od strony i swobodnie przesuwać po całym oknie przeglądarki. Dzięki temu łatwiej wprowadzać zmiany, bez konieczności przewijania strony, aby zobaczyć ich efekty. Podgląd możemy przesuwać po ekranie jak okna w Windows.
      • 16:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 Sep 2025 12:00

O ja cię!!!
      • 17: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime4 Sep 2025 12:11

rewelacja!
      • 18: CommentAuthorxangel
      • CommentTime4 Sep 2025 14:27

A jeśli chcę zrobić okładkę, ale jeszcze nie znam liczników?

Dobrze by było, gdyby tymi plusikami i minusikami dało się zejść poniżej zera i na przykład wyświetlałaby się kreska, a pola na licznik drukowałyby się puste. No i licznik powyżej 999 nie ma sensu, a widzę, że da się taki wyklikać :)

Druga sugestia (ja wiem, że to takie pobożne życzenie): takie narzędzia online są rewelacyjne dopóki nie znikną - fajnie by było, jakby można sobie było pobrać takie narzędzie w postaci pliku ZIP do uruchamiania na własnym kompie. Dziś to nie ma znaczenia, bo domena istnieje i autor to rozwija, ale za 15 lat? Zrobić jakiegoś zipa, wpakować na githuba i niech będzie dla potomnych. Nie musi być teraz, ale jak autora powoli zacznie ogarniać znudzenie w rozwijaniu tejże stronki.
      • 19: CommentAuthorlexx
      • CommentTime4 Sep 2025 15:44 zmieniony

@xangel
      Akurat jeszcze nad tym siedziałem, dodałem czyszczenie liczników. Każda nowa pozycja dodaje się bez stanu licznika, pola są puste, a wartości wpisujemy ręcznie. Co do drugiego pytania, jak mi się znudzi ;) to wrzucę wszystko na GitHub i dam znać na forum, że jest do pobrania.
    1.  
      Similar tape-cover or better tape-inlay printing programs (and/or databases) also exist for the A8 and Epson-compatible printers. Much simpler of course and with (AT)ASCII font and no pictures or screenshots...
      • 21:

CommentAuthorsun
      • CommentTime4 Sep 2025 17:12

ja tam czekam na to generowanie xexa, skoro liczniki mogę wpisać potem :)
      • 22: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime4 Sep 2025 20:27

Dziękuję za generator. Jedyne, co zauważyłem, to że te przyciski nie zmieniają języka, ale po ich naciśnięciu język się zmienia.
      • 23: CommentAuthorlexx
      • CommentTime5 Sep 2025 06:55 zmieniony

Aktualizacja do wersji 1.9.2 – uporządkowany panel i nowe funkcje

W wersji Atari Cassette Cover Generator v1.9.2 wprowadzono kilka istotnych zmian:

– Cały lewy panel został uporządkowany. Ustawienia są teraz bardziej przejrzyste i logicznie pogrupowane, co ułatwia pracę nad okładkami.

– Dodano możliwość ustawienia jednego tła dla całej okładki (warstwa spodnia). Dzięki temu można jednym obrazem pokryć przód, grzbiet i tył kasety.

– Aby jedno tło działało poprawnie, należy odznaczyć indywidualne tła dla sekcji Grzbiet okładki, Przód okładki i Tył okładki. W przeciwnym razie będą one zasłaniać wspólne tło.

– Dodano czytanie czcionek z serwera. Powoli uzupełniam listę o fajne czcionki pasujące stylistycznie do lat 80., żeby okładki wyglądały jeszcze bardziej klimatycznie.

– Dodano opisy funkcji oraz ikonki z pytajnikiem przy większości elementów, co ułatwia zrozumienie działania poszczególnych opcji.

– Dodano zestaw szablonów okładek, które można szybko załadować jako punkt wyjścia do własnych projektów. Szablony będą stopniowo uzupełniane o kolejne propozycje.

– Poprawiono tłumaczenia interfejsu, w tym działanie przycisków zmiany języka — dziękuję użytkownikowi ascrnet za zgłoszenie błędu.

– Dodano możliwość oderwania podglądu od strony — teraz można swobodnie przesuwać okno podglądu po ekranie, co ułatwia projektowanie.

– Dodano funkcję wyśrodkowania podglądu, aby łatwiej było ustawić elementy na okładce względem środka.

Link do generatora: ->link<-
      • 24: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 09:29

Podoba się. Nawet bardzo. Dobry pomysł i realizacja. Gratulacje.
      • 25:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime5 Sep 2025 09:59 zmieniony

Fajne, ale czekam na generator okładek na dyski 5.25" - może jakieś stare dyskietki ładnie przyozdobię Lexxo'wymi coverami "ejajowymi". :)
      • 26: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 10:20 zmieniony

To się dołączę. Chociaż kasaciarz ze mnie
      To dyskietkami nie gardzę :)
      • 27: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 10:25

Atari daje radę też z dyskietkami
      3'5 cala. Może rozwinąć projekt ?
      Skoro dobrze idzie ?
      • 28:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime5 Sep 2025 11:37

Radę daje. Tylko sens mały...
      • 29: CommentAuthorlexx
      • CommentTime5 Sep 2025 12:05

Na bazie tego projektu zrobię na dyskietki 5.25, będzie lista na programy i gry, i
      Opcja graficzna, tylko skończę ten projekt. A mam jeszcze kilka pomyslów.
      • 30: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 12:26

@Peri Noid

Czemu. A Atari ST/STE.
      Jak znalazł będzie.
      • 31:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime5 Sep 2025 12:49

A, no tak. Ja 8-bitowo myślałem.
      • 32: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 12:53

Ja też:). Później mnie naszło:)
      • 33: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime5 Sep 2025 13:00

Iexx.

To czekamy.
      Powodzenia.

Więcej postów dla zachęty?
      • 34: CommentAuthorlexx
      • CommentTime7 Sep 2025 08:19 zmieniony

Aktualizacja do wersji 1.9.6

Oto lista najważniejszych nowości:

1. Nowa, dedykowana zakładka "Ustawienia Numeru Zestawu"

Aby poprawić czytelność i intuicyjność interfejsu, wszystkie opcje dotyczące numeru zestawu (cyfra, etykieta, tło, ramka) zostały zebrane w jednej, osobnej zakładce w panelu ustawień. Koniec z szukaniem opcji w różnych miejscach!

2. Pełna personalizacja cyfry numeru zestawu

Wybór czcionki: Możesz teraz wybrać dowolną czcionkę i jej grubość (wagę) dla samej cyfry, niezależnie od reszty tekstów na okładce.

Rozmiar czcionki: Dodałem suwak do precyzyjnej zmiany wielkości cyfry numeru.

Kolor czcionki: Pełna kontrola nad kolorem cyfry (opcja istniała wcześniej, ale teraz jest częścią pełnego pakietu stylizacji).

3. Nowe opcje dla etykiety numeru zestawu (np. tekst "zestaw")

Wybór czcionki: Podobnie jak przy cyfrze, tekst etykiety ma teraz własny, niezależny wybór kroju pisma i jego grubości.

Kolor tekstu: Możliwość ustawienia dowolnego koloru dla tekstu etykiety.

Rozmiar tekstu: Suwak do kontrolowania wielkości etykiety.

Odległość: Nowy suwak pozwala precyzyjnie ustawić, jak daleko nad cyfrą ma znajdować się etykieta.

4. Połączenie treści i stylu tytułów: Aby uprościć pracę, wszystkie opcje dotyczące tytułów (głównego i na grzbiecie) znajdują się teraz w jednym miejscu.

Do zakładki "Treść i Styl Tytułów" (wcześniej "Treść Okładki") przenieśliśmy wszystkie ustawienia ich wyglądu: wybór czcionki, rozmiary, kolor, obrót tytułu na grzbiecie oraz ustawienia cienia.

Dzięki temu nie trzeba już przełączać się między zakładkami, aby jednocześnie edytować tekst i jego styl.

W związku z tym, zakładka "Typografia i Styl" została przemianowana na "Typografia i Styl Listy Gier", gdyż teraz skupia się głównie na opcjach dla list gier i etykiet stron.

5. Niezależna stylizacja etykiet "Side A" / "Side B":

W zakładce "Typografia i Styl Listy Gier" pojawiła się nowa sekcja pozwalająca na pełną personalizację wyglądu etykiet stron "Side A" i "Side B".

Dodane opcje to: wybór czcionki i jej grubości, rozmiar, kolor oraz własne, niezależne ustawienia cienia. Teraz etykiety te mogą mieć zupełnie inny styl niż reszta tekstów na okładce.

6 Przeniesienie przycisku "Importuj własną czcionkę":

Przycisk do wgrywania własnych plików czcionek (.ttf, .woff2 itp.) został przeniesiony z zakładki "Typografia i Styl Listy Gier".

Nowa lokalizacja to zakładka "Akcje i Projekt".

• 35: CommentAuthorlexx
      • CommentTime8 Sep 2025 06:52 zmieniony

Aktualizacja do wersji 2.0.5: wprowadziłem tak wiele zmian i ulepszeń, że nie miałem już siły ich wszystkich wypisywać. Jeśli ktoś chciałby potestować, byłoby super, bo sam wszystkich błędów nie wyłapię, choć cały czas testuję.
      Najważniejsze
      Nowa funkcja: Przeciąganie i upuszczanie gier w tabeli + strzałki do zmiany kolejności

W Generatorze Okładek Kaset Atari pojawiły się nowe udogodnienia, które pozwalają jeszcze łatwiej zarządzać kolejnością gier na liście.

Co nowego:

Można teraz przeciągać i upuszczać wiersze w tabeli, aby szybko zmieniać kolejność gier na stronie A lub B.

Dodatkowo, przy każdym wierszu pojawiły się strzałki góra/dół, które umożliwiają przesuwanie pozycji o jedno miejsce — idealne dla precyzyjnych korekt bez przeciągania.

Jak to działa:

Wystarczy kliknąć i przeciągnąć wybrany wiersz — miejsce docelowe zostanie podświetlone.

Alternatywnie, można użyć strzałek przy wierszu, aby przesunąć grę w górę lub w dół.

Po każdej zmianie lista automatycznie się aktualizuje i ponumerowuje.

• 36:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime8 Sep 2025 11:42 zmieniony

Drobiazg zauważony przeze mnie: w momencie, gdy "odklikuję" pokazywanie numeru zestawu na grzbiecie okładki, napis "zestaw" też powinien zniknąć.

[Edit]
      Czekaj, wróć. To ma własny przełącznik. Nie było tematu :-)
      • 37: CommentAuthorlexx
      • CommentTime8 Sep 2025 15:01 zmieniony

Następnym moim pomysłem, aby dopełnić całość będzie projektowanie naklejek na kasetę. Wszystko będzie na jednym PDF
      • 38: CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Sep 2025 17:49 zmieniony

Wow, świetny pomysł :) Ale linie wydają mi się trochę za szerokie. Jeśli mam kasetę, na której mam tylko programy, a jest ich na przykład 60, lista będzie naprawdę długa. Okładki kaset robię w EXCELI i linie są bardzo cienkie, żeby wszystko się zmieściło. Używając TURBO 2000, na kasecie mieści się wiele gier i programów.
      • 39:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime8 Sep 2025 18:54

Ja nieśmiało wyjadę za zapytaniem, czy nie byłoby opcji generowania alternatywnych okładek ze spisem programów tylko na jednej stronie. Bo teraz stronę A widać, a do B trzeba otwierać kasetę. Wiem, że to bardziej siermiężne ale dla normala albo krótkich kaset - lepsze.
      • 40: CommentAuthorlexx
      • CommentTime8 Sep 2025 19:25 zmieniony

Zastanowię się nad rozwiązaniem nowej listy dla programów, a w międzyczasie udostępniam do testów edytor naklejek. Sporo się namęczyłem nad poprawnym skalowaniem do PDF, ale teraz po wycięciu wygląda perfekcyjnie. Skompresowałem generowany plik PDF, który teraz zajmuje 700 KB. Edytor naklejek wciąż nie jest jeszcze w pełni ukończony.
      • 41:

CommentAuthorkamilos78
      • CommentTime8 Sep 2025 20:56

Fajny projekt!
      • 42:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Sep 2025 22:33

Fajny? Rewelacyjny! :) Tyle lat nikt nie wpadł na taki prosty, a użyteczny pomysł.
      • 43: CommentAuthorlexx
      • CommentTime8 Sep 2025 23:20 zmieniony

Dokładnie Kaz :)

Wersja 2.5.0
      dodano i ukończono edytor naklejek na kasetę.
      • 44: CommentAuthorAzdul
      • CommentTime9 Sep 2025 09:32

Bardzo fajne narzędzie.

Moim zdaniem przydatne byłyby funkcje umożliwiające zmieszczenie większej ilości tytułów na jednej stronie, bo z Turbo można zmieścić i 25 tytułów na stronę typowej kasety.

Np. możliwość wyłączenia kolumny "Koniec". Jeśli będę coś dogrywał za ostatnim tytułem, to i tak wydrukuję okładkę na nowo :-)

To samo dotyczy możliwości wyłączenia kolumny z datą wydania.

Tak aby długie tytuły mieściły się w jednej linii, i można było wcisnąć więcej pozycji.
      • 45: CommentAuthorlexx
      • CommentTime9 Sep 2025 09:51 zmieniony

Pracuję nad tym, a daty po prostu nie wpisujesz i się nie pojawiają. Aby mieć 27 pozycji na liście, suwakiem zmniejszamy rozmiar czcionki listy i odznaczamy zaznaczone elementy. W widoczności elementów odznaczamy tytuł główny oraz etykiety stron A i B.
      • 46: CommentAuthorlexx
      • CommentTime9 Sep 2025 13:35 zmieniony

Przygotowałem okładkę demonstracyjną dla Turbo UM z dużą ilością pozycji, którą można importować do edytora i sprawdzić. Plik turboUM.json
      • 47: CommentAuthorlexx
      • CommentTime9 Sep 2025 20:41

Generator okładek skończony, teraz chwila przerwy, a potem zabiorę się za generator kopert na dyskietki 5.25. Jeśli znajdziecie jakieś błędy, dajcie znać, to je poprawię. Sam wszystko sprawdziłem, ale zawsze coś może wyjść w praniu.
      • 48: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime10 Sep 2025 00:33

Iexx

Za program po prostu dzięki.
      Za okładkę demonstracyjną z turbo UM.
      Dzięki podwójne:). To turbo z moich młodych lat. Przypadek ? :)))).
      A poważnie, to fajnie że się zająłeś tematem. Wiele osób skorzysta z tego generatora. Ja napewno :).
      Przy okazji tworzenia wersji na koperty/dyskietki 5,25' rozważ format 3,5'.
      Wiem, ale wtedy projekt byłby kompletnym rozwiązaniem wszystkich problemów.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki:)
      • 49: CommentAuthorlexx
      • CommentTime13 Sep 2025 16:06

Naprawione
      • 50: CommentAuthorlexx
      • CommentTime29 Sep 2025 20:32 zmieniony

Link do generatora okładek: ->link<-

Miałem chwilę wolnego czasu i do edytora okładek dodałem brakującą zakładkę z informacjami obok grzbietu okładki. W następnej wolnej chwili planuję dodać edytor WYSIWYG do pola tekstowego.

Jednak dorobiłem edytor :)