TMC być może był inspirowany CMC, ale zwróć uwagę że zupełnie inna idea stoi za wykorzystaniem kanałów (brzmienie podstawowe i zapasowe). Obsługuje też 4 kanały i ma np. efekt generujący losowe wartości w podanym zakresie.
Jaki emulator? TMC2 używa do wyświetlania większej ilości linii tzw. "trybu Fox-a". Być może Twój emulator sobie z takimi sztuczkami nie radzi?
@itguyinaction: możesz sobie porównać źródła i wysnuć wniosek, czy jest to rozwinięcie czy nie, ale tutaj mono już udzielił odpowiedzi w temacie samego podejścia do generowania dźwięku.
mono i sun, jak już Was przyłapałem z tmc2... Podobno w konfiguracji quadro program nie ogarnia pokeymaxa. A czy 'poprawienie' tego to jakaś koderska orka na ugorze czy nie?
O ile dobrze rozumiem, w tej konfiguracji Theta nie tyle daje 16 kanałów po prostu, ale daje 8 ścieżek stereo (= ścieżek na których grają instrumenty stereo/dwukanałowe, instrument stereo to instrument zdefiniowany przez dwie obwiednie/dwa kanały). Co wydaje się zresztą rozsądnym/wygodnym rozwiązaniem.
Zmierzam też do tego, że być może player z popularniejszego RMT dałby się analogicznie skonfigurować, pod korzystanie z quadro. Piszemy na 8 ścieżkach korzystając z instrumentów stereo, a potem jest to odgrywane na quadro.
Ja się przyglądałem temu, rozmawiałem też o tym z marokiem, on ostro tam w cmc teraz sobie miesza. Niestety, source dostępne na stronie Jaskiera są do ciut starszej wersji niż binarki, głównie chodzi o prezentację danych paternów. Robiłem tam sobie próby z ogarnięciem pokeymaxa, rozmawiałem też o tym chwilę z mono. Ustaliliśmy, że kto pierwszy się za to weźmie na poważnie, to da znać drugiemu, żeby nie robić podwójnej roboty. Marok nawet podesłał koncepcyjne wstawki, niby napisane na sucho, które muszę sprawdzić :) W skrócie efekt jest taki, że jak ustawisz quadro w TMC, to każdy, ale to każdy instrument brzmi jak perkusja :) I tak, dokładnie tak działa TMC jak piszesz Makary, że dało by to 8 stereofonicznych ścieżek. TMC robi tam sztuki, że jeśli zagrasz na tym samym kanale nowy dźwięk a któryś z pozostałych kanałów jest wolny, to on przerzuca odtwarzanie bieżącego dźwięku na ten wolny kanał i odtwarza nowy dźwięk na uwolnionym kanale - przynajmniej tak wynika z analizy kodu i komentarzy ;) Ależ namieszałem, niezły kanał ;(
Bardzo fajny wątek z przeglądem dostępnego softu muzycznego. Trafiłem na niego przypadkiem, gdy trzeba było muzykowi, który chce wrócić do Atari, podesłać czego się u nas używa do pisania muzyki. Mam nadzieję, że od 2011 nic się nie zmieniło. Doszedł oczywiście edytor muzyczny PeBe-go "SFX-Tracker", co należy odnotować: