Jak co roku Atarowcy uczestniczą w Global Game Jam, najczęściej w Warszawie i próbują robić gierki, oczywiście na Atari. Czy ktoś w tym roku oprócz mnie i TDC-a też uczestniczy i chce się podzielić tą dobrą nowiną?
Już wkrótce edycja 2021, wyłącznie online. W Polsce jak na razie jest zaledwie kilka miejsc, które się zgłosiły do uczestnictwa (Warszawa, Lublin, Kraków, Wrocław), ale my nie odpuszczamy, będziemy jak zwykle niedokańczać gry dla Atari :).
W 2020 roku naszą grą były "Myślozbrodnie" czyli nawiązanie do przestępstwa w fikcyjnym państwie stworzonym przez George'a Orwella w powieści "Rok 1984". W dzisiejszych czasach szczególnie mocno wybrzmiewa ten tytuł, bo wiele absurdalnych pomysłów stało się faktem.
A jakby ktoś chciał do nas się przyłączyć (mam nadzieję, że zrobimy w tym roku większą "ekipę Atari") to tutaj na zachętę i wyjaśnienie, jak to wygląda, filmik z Global Game Jam z 2019 roku z prezentacji gry, którą robiłem z TDC-em:
A tutaj inny filmik z następnego roku, trochę opowieść o GGJ:
Fajna atmosfera, taka trochę ze starych demoscenowych czasów - młodzież, komputery, niewyspanie :D. Oczywiście tym razem online, więc inaczej, ale będziemy się dobrze bawić. Zapraszam.
Już za tydzień, w środę 27 stycznia 2021 roku, początek game jamu, więc wyjątkowo w najbliższą środę o 20:00 nie będzie wieczornego przeglądu prasy, a spotkanie grupy gamejamowej. W tej chwili, jeżeli dobrze liczę, nasz team ma 7 osób - tyle zarejestrowało się od nas na PolyJam w Warszawie. Jakby ktoś jeszcze reflektował - to nie ma co zwlekać.
Kuba - świetnie, zarejestruj się na GGJ, wybierz oczywiście PolyJam jako miejsce bazowe. Jeszcze TMJ się dołączą do nas, więc jest nas 9 osób. Oczywiście duża liczba uczestników nie musi oznaczać wzrostu jakości produkcji, szczególnie, że część chce się ograniczyć do pomysłów, ale za to będzie fajniejsza atmosfera :D
Mnie osobiście fotka Miszki baaaaaaaaaaardzo inspiruje, jako kamień węgielny, wyraz obecnego stanu gospodarki etc. Magister Rafał miał mega pomysł. A do pikslowania w sam raz [evil smile - pzdr dla naczelnego grafika]
Przypominam uczestnikom, że dzisiaj spotkanie robocze na zoomie o 20:00, a potem wpadnie autor Adventure Studio - Ilmenit, żeby w razie czego opowiedzieć o swoim projekcie.
Warto dodać, że Mono usprawnił dla nas silnik: dodał odtwarzanie muzyki z plików RMT, wygaszanie ekranu na czas doczytywania grafiki nowego pomieszczenia i inne drobiazgi. Więc może autor będzie zaskoczony, że mimo deklarowanego porzucenia projektu, jest on żywy :D
Rozważaliśmy. 8bit Unity jest chyba w fazie mocno wstępnej, choć jedna gra w niej już powstała, to zrobił ją sam autor silnika. Pisałem o niej tutaj: ->link<-
Poza tym mamy tu silnik genialnego rodaka, który to silnik nigdy jeszcze nie został wykorzystany. Jest wyzwanie, jest okazja! :D
2009: "As long as we have each other, we will never run out of problems" 2010: "Deception" 2011: "Extinction" 2012: An image of "Ouroboros" 2013: The Sound of a Heartbeat 2014: "We don't see things as they are, we see them as we are" 2015: "What do we do now?" 2016: "Ritual" 2017: "Waves" 2018: "Transmission" 2019: "What home means to you" 2020: "Repair"
Jest jeszcze cross lib, o którym było wcześniej na forum przy okazji gry cross snake, multiplatformowy framework do tworzenia gier : ->link<- Ale mi się wydaje że adventure studio najlepiej się nadaje.
To nie w ramach GGJ, ale też game jam "głównego nurtu", wiec podpinam do tego wątku. KGHM wymyślił sobie zrobienie game jamu "Miedź Jam", są nagrody pieniężne i ewentualna promocja gry, gdyby kogoś interesował udział. Interesujący może być udział Maćka Miąsika jako prelegenta: