Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Amarok:
Trochę się rozpisałem...Amarok:
Co do obsługi myszki czy innych peryferiów niż joystick, to przyznam szczerze, że chodziło mi to po głowie. Jednak podejrzewam, że to chyba programowanie wyższych lotów, na które na razie bym się nie porywał. No i pytanie ile pamięci by to zjadło? Ale na pewno byłby to wspaniały dodatek do tego typu aplikacji.Amrok:
Wydaje mi się, że tryb 11-ty byłby trudny do wiernego odwzorowywania zdjęć. Z kolei tryb 10-ty postrzegam raczej jako tryb obrazu, gdzie informacje o pikselach są indeksami z ustalonej palety a nie bezpośrednimi wartościami kolorów. W moim programie wszelkie obliczenia, które zaimplementowałem bazują na bezpośredniej informacji o kolorze (jasności), tak więc niemal całą arytmetykę obrazową należałoby odpowiednio dostować. W tym momencie nie widzę zbyt dużego zysku w wykorzystaniu trybu 10-tego. Ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.Amarok:
Mam zdecydowanie większe doświadczenie w przetwarzaniu obrazów do celów naukowych, a nie artystycznych. Programów dla artystów na małe Atari jest cała masa. Mnie z kolei brakowało oprogramowania bardziej dla naukowca. O ile programy do rysowania mogą być łatwo dostosowane dla dowolnych trybów graficznych, o tyle pod kątem bardziej naukowych zastosowań jak manipulacje histogramem czy filtry konwolucyjne wskazane jest stosować albo grafikę monochromatyczną albo kolorową w postaci np. RGB.Amarok:
Co do obrazów monochromatycznych, to właśnie tryb 9 jest idealny do tego celu. Tak naprawdę niewiele komputerów 8-bitowych może pochwalić się 16-ma odcieniami szarości czyli "aż" 4-bitową głębią. Dlatego zdecydowałem się na napisanie programu gr9Lab.Od 1 do 29 z 29