Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
As:
A tak ten tego, dodajcie jeszcze ile razy to co było wgrywane z magnetofonu po prostu się nie wgrało bo "ktoś głośniej" odetchnął ...Alex:
Mało kto poza pierwsze tygodnie posiadania komputera działał w normalu (600 bodów).jhusak:
(swoją drogą nie wiem, dlaczego standard nie ma 256 b w bloku...)Materion:
Przekonwertowalem wlasnie Zybexa ktory ma 30 KB na wav'a - czas trwania 17 minut. Nadal duzo za duzo niz wychodzi z poprawionych obliczen wzgledem uwag xxl'a.Kaz:
PS. Może ktoś się pokusi o stworzenie linku do prostego licznika czasu wgrywania? Wpisywałoby się długość pliku (albo wczytywało plik CAS), a rezultatem byłaby liczba bloków, i czas wczytywania dla najpopularniejszych prędkościMaterion:
Zastanawia mnie tylko, ze z opowiesci mojego taty niektore te najwieksze gry wgrywaly sie ponad 20 minut xD. Moze tez juz te czasy wyolbrzymia siegajac pamiecia wstecz ;).jhusak:
Swoją drogą nie rozumiem ówczesnych wydawców, że nie kompresowali gier. Kompresja słownikowa to nie jest jakiś tam skomplikowany algorytm, a jeśli gra się wczytuje 10 zamiast 20 minut to ile reklamacji mniej! I taśmy mniej, co razy parę tysięcy egzemplarzy robi różnicę.jhusak:
Chyba w Mirage byliśmy pierwsi a to i tak dlatego, że ktoś napisał szybką prockę 6502 rozpakowującą PowerPackera (jedna strona pamięci), której użyłem do "skracania" gier;jhusak:
Z drugiej strony nie wiem, po co 20 sekund pilota, skoro po 5 już łapie (a powinien po sekundzie-dwóch stabilnego sygnału). Można to było zrobić znacznie lepiej, ale zrobiło się gorzej i tak już musiało zostać...